YAZARLAR

Sol Parti: Ortak adayı destekleyeceğiz

Sol Parti’nin İstanbul Kongre’sinde, “ampulü sökmek için sola çevir” söylemi çok tuttu. Parti, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ortak adayını destekleyecek.

Sol Parti İstanbul İl Kongresi, 20 Kasım 2022 Pazar günü Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kongrede, AKP’nin simgesi olan “ampul”le ilgili bir söylem, delegeler tarafından gülümsenerek alkışlandı.

Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, 2023 seçimlerine değinerek “ampulü sökmek için sola çevirmek gerekir” dedi. Kozanoğlu, büyük harfle “Sol’a çevireceğiz” diyerek sözünü tekrarladı.

Kongrenin açılışını yapan Sol Parti İl Başkanı Deniz Demirdöğen de, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın karşısında en geniş muhalefet blokunun ortak adayını destekleyeceğiz. Seçimi ikinci tura bırakmamak gerekir” diye konuştu.

“Artık yeter! Gönderelim” temasıyla başlayan kongrede, önce Ozan Çoban ve Güneş Demir Müzik Grubu, devrimci şarkı ve türküleri seslendirdi. “Sağ yanımda yara var, sol yanıma dönder beni” türküsü de epey alkış aldı. Müzik grubu, son parçası “Çav Bella” ile salonu coşturdu.

Toplantı salonu tümüyle doluydu, gençler de vardı ama orta yaş ve üstü ağırlıklıydı. “İnadına sol, inadına devrim ve sosyalizm”, “Eşitlik, adalet, memlekete sol gerek” sloganları çokça söylendi.

Salondaki afişler arasında “Sol emektir”, “Sol özgürlüktür”, “Sol eşitliktir”, “Sol laikliktir”, “Sol bağımsızlıktır” pankartları dikkat çekiciydi.

'İSLAMCI FAŞİZME SON'

Kongredeki ilk konuşmayı Eğitim-Sen eski Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan yaptı. Aydoğan, “20 yıllık karanlığa son vermek, aydınlığa yol açmak zamanıdır. Seçim bir referandum niteliğindedir. Siyasal İslamcı faşizme, tek adam rejimine son vermek için mücadele eden taraftayız” diye konuştu.

İl kongresinin üç kişilik divan heyetine üç kadın seçildi. Kongreye çeşitli siyasi partilerin temsilcileri de katıldı. Katılanlar arasında CHP İstanbul il yöneticileri, TKP, TKH, TİP, EMEP, TÖP, HDP, EHP, DİP gibi ağırlıklı olarak sol partilerin de temsilcileri vardı.

Yine toplantıda emek ve meslek örgütlerinden DİSK, KESK, İstanbul Tabip Odası, TMMOB, Veli-Der gibi kuruluşların da temsilcileri yer aldı. 1960’ların TİP’inin (Türkiye İşçi Partisi) kurucularından, duayen hukukçu, 91 yaşındaki avukat Alp Selek de kongre konukları arasındaydı.

Kongrede, Gezi olaylarında 14 yaşında iken katledilen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da büyük alkış aldı. Yine konuklar arasında Gezi davası sanıklarından Can Atalay’ın amcası Abdurrahman Atalay, Çiğdem Mater’in babası Tayfun Mater, sinema ve tiyatro oyuncusu Cengiz Bozkurt da bulunuyordu.

LATİN AMERİKA ÖRNEKLERİ

Sol Parti İl Başkanı Deniz Demirdöğen, 2023 seçimlerinin bir iktidar değişikliğinin ötesinde saray rejiminin oylanmasıyla ilgili bir referandum olduğunu söyledi. Demirdöğen, “Tüm muhalif güçler olarak dayanışma ve işbirliği içinde mücadele edersek hiç şüpheniz olmasın Erdoğan paşa, paşa gidecektir” dedi.

Deniz Demirdöğen, muhalefetin tek bir ortak adayla seçime girmesi gerektiğini belirterek, “Bu kez atı alıp Üsküdar’ı geçemeyecektir. Halkın iradesiyle bu saray rejimine son vereceğiz” diye konuştu.

Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da, önceliğin başkanlık rejimine son vermek olduğunu belirttikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sosyalizm ufkunu da açık tutmanız gerekir. Sosyalist Güç Birliği, laiklik, bağımsızlık, kamuculuk ilkeleri etrafında oluşan bir birlikteliktir. Yedi Latin Amerika ülkesinde sol sayılabilecek yönetimler iş başına geldi. Brezilya’nın solcu başkanı Lula’nın dediği gibi ‘cennetin kapılarını açamadık ama cehennemin kapılarını da kapattık’ düşüncesine uygun olarak ülkemizde de ilk etapta bu durumu başarmalıyız” 

'SGB’NİN ORTAK BİR SÖZCÜSÜ OLMALI'

Toplantıda daha sonra parti çalışma gruplarının raporları üzerinde konuşma bölümüne geçildi. İl yönetim meclislerinin oluşturulduğu, halk buluşmaları toplantılarının gerçekleştirildiği, seçim güvenliği konusunda diğer partilerle de işbirliği çalışmalarının başlatıldığı belirtildi.

Bu arada delegeler de, Sol Parti’nin içinde bulunduğu Sosyalist Güç Birliği (SGB) konusundaki görüşlerini açıkladılar. Bu konuşmalarda, dört partiden oluşan SGB’nin kamuoyunda ortak bir temsil kabiliyeti ve sözcüsünün bulunmadığına işaret edildi.

SGB’yi oluşturan partilerin parça, parça seçimlere girmesi halinde sorun yaşanacağını, oysa seçimlere dönük olarak da ortak bir çalışmanın yürütülmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Kongrede Millet İttifakı ve Altılı Masa kastedilerek “düzen muhalefeti” ile SGB arasındaki farklara da değinildi. Öte yandan SGB’nin emek kesimiyle, işçi sınıfı örgütlenmesiyle daha yakından ilgilenmesi konusu da, eksik kalan bir husus olarak ifade edilebilir…         


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.