Sokak hayvanlarını besleyen kadına 'soğan' ile saldıran komşuya ceza

İzmir Gaziemir'de sokak hayvanlarını besleyen komşusu N.Y'ye 'kuru soğan' fırlatarak yaralanmasına sebep olan K.A. hakkında mahkeme, “yaralama” suçundan ceza verilmesine hükmetti. 

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan Irmak Mahallesi'ndeki bir sitede sokak hayvanlarını besleyen N.Y. isimli kadın, uzun süre mahalle sakinlerinin ve komşularının sözlü saldırısına maruz kaldı. Son olarak 4 Ağustos 2022 tarihinde ikamet ettiği sitenin bahçesinde sokak köpeklerini besleyen N.Y'ye komşusu K.A. tarafından balkondan "kuru soğan" fırlatılarak saldırıda bulunuldu. N.Y, hastaneye giderek darp raporu aldı. Daha sonra da komşusu hakkında avukatları aracılığıyla şikayetçi oldu.

MAĞDUR KADINI DEĞİL KÖPEKLERİ HEDEF ALMIŞ

Avukatların "Hayvanları Koruma Kanununa muhalefet" ve “yaralama” gerekçesiyle yaptıkları suç duyurusuna rağmen saldırgan komşu K.A. hakkında yalnızca "yaralama" suçundan dava açıldı. Yargılama sürecinde İzmir 9 Asliye Ceza Mahkemesi tarafından savunması alınan sanık K.A, N.Y'nin beslediği sokak hayvanlarının bir kız çocuğuna saldırdığını bu nedenle soğan attığını ve N.Y'yi değil köpekleri hedef aldığını iddia etti. Ancak olay gününe ait güvenlik kamerası görüntülerinde hayvanların herhangi bir kişiye saldırısının söz konusu olmadığı görüldü.

SANIĞA 'YARALAMA' SUÇUNDAN CEZA

Yaşanan olaya ilişkin mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Sanığın olayda kullandığı kuru soğanların 'silah' niteliğinde olduğuna kanaat getiren mahkeme “yaralama” suçundan adli para cezası verilmesine hükmetti. Kararında "Sanığın üzerine atılı ve sabit olan kasten yaralama suçundan eylemine uyan 5237 sayılı TCK'nın 86/2 maddesi gereğince suçun işlenmesindeki özellikler ve doktor raporu içeriği nazara alınarak takdiren ve tercihen 180 gün karşılığı adli para cezası ile cezalandırılmasına, sanığın eylemini TCK'nın 6'ıncı maddesi anlamında silah sayılan kuru soğan ile işlediği anlaşılmakla 5237 sayılı TCK''nın 86/3-e maddesi gereğince hüküm olunan cezanın yara oranında arttırılarak sanığın 270 gün karşılığı adli para cezası ile cezalandırılmasına" ifadelerine yer veren mahkeme, bu cezayı daha sonrasında 168 gün karşılığı adli para cezasına indirdi.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Gazete Duvar'a konuşan N.Y'nin avukatı Ayşe Aydın, yaşanan süreci anlatarak, “Müvekkilim sokak hayvanlarını beslediği için sürekli olarak komşularının ve mahallelinin hem sözlü hem de fiziksel şiddetine maruz kalıyor. En son bu olay öyle bir hal alıyor ki besleme yaptığı esnada hem kendisine hem de köpeklere soğan gibi cisimler fırlatılıyor. Müvekkilim hastaneye giderek rapor alıyor. Basit tıbbi müdahale gerektiren yaralama olduğunu dair bir rapor veriliyor. Biz  suç duyurusunda bulunurken hem Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan hem de yaralama nedeniyle suç duyurusunda bulunduk. Ancak dava 'yaralama' suçundan açıldı. Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla bir iddianame düzenlenmedi" diye konuştu.

Mahkemenin yargılama aşamasında da "Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet" suçundan suç duyurusunda bulunmadığını belirten Aydın, karara itiraz edeceklerini ve önümüzdeki süreçte Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

'MAHKEMENİN KARARI EMSAL NİTELİĞİNDE'

Verilen cezanın emsal niteliğinde olduğuna da değinen Aydın, "Verilen ceza önemlidir. Besleme yapanlar birçok zaman tehdit, hakaret ve şiddete maruz kalıyorlar. Besledikleri sokak hayvanlarına zarar verilmesinden korkan birçok kişi şikayette bulunmuyor. Haklarını aramıyorlar. Bu tür dosyalarda hayvan düşmanlarının öne sürdüğü şey 'Köpek çocuğa saldırıyordu' gibi söylemler oluyor. Yapmış oldukları hukuka aykırı eylemleri meşru bir zemine oturtmaya çalışıyorlar. Ancak kamera kayıtlarında durumun böyle olmadığı da ortaya çıktı. İlk kez bir dosyada böyle bir ceza çıktı. Ceza sonrası hayvanlara ve müvekkilime saldıran kişi bu davranışından vazgeçti. Yargının bu kararının bir caydırıcılığı da söz konusu” dedi.