SMA hastası Asya Polatlı tedavi için Ankara'dan Kıbrıs'ın güneyine götürüldü

Tedavi için KKTC'den Türkiye'ye getirilen SMA hastası Asya Polatlı, tedavi masraflarını Kıbrıs Rum tarafının üstlenmesi üzerine adaya döndü. 11 aylık Asya, Lefkoşa'nın güneyinde tedavi edilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - SMA hastası olan ve ağustos sonunda tedavi için KKTC'den Ankara'ya getirilen 11 aylık Kıbrıslı Türk bebek Asya Polatlı, gen tedavisi için pazartesi günü tekrar Kıbrıs'a götürüldü. Asya Polatlı'nın Kıbrıs Rum tarafında tedavi göreceği, Lefkoşa’nın güneyindeki Makarios Hastanesi'ne yatırıldığı aktarıldı.

Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kiralanan özel uçağın, Asya’yı Ankara’dan teslim aldığı belirtiliyor. Buna göre bebeği ve ailesini taşıyan hava ambulansı pazartesi günü Larnaka'ya ulaştı; uçak, Türkiye’den Kıbrıs’ın güneyine doğrudan uçuşların gerçekleştirilmemesi nedeniyle Yunanistan hava sahasını kullandı. 

 

'ZOLGENSMA ADLI İLACI KIBRIS'IN GÜNEYİNDE ALABİLECEK'  

Ailesi, Asya'nın durumuyla ilgili güncellemelerin paylaşıldığı Facebook sayfasında, iki yaşından küçük SMA'lı çocukların tedavisinde kullanılan gen terapisi ilacı Zolgensma'nın uygulanması için gerekli düzenlemelerin Kıbrıs’ın güneyinde yapılacağını duyurdu. Hayat kurtaran ilacın, tek dozla uygulandığı belirtildi. Söz konusu ilaç Türkiye'de tartışma yaratmış, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilacın deneysel olduğunu öne sürerek, "Gen tedavisinin etkinliğine dair bilimsel platformlarda yayınlanan kanıtlar henüz yeterli düzeyde değildir. İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz" açıklaması yapmıştı.

Nadir görülen spinal müsküler atrofi (SMA), beyindeki ve omurilikteki nöronları olumsuz etkileyen, konuşma, yürüme, nefes alma ve yutkunma gibi temel aktiviteleri etkileyen, kas güçsüzlüğü ve atrofisine yol açan kalıtsal bir hastalık. Asya Polatlı da şiddetli spinal müsküler atrofi nedeniyle kendi başına yürüyemiyor, yemek yiyemiyor ve nefes alamıyor. 

MASRAFLARI RUM TARAFI KARŞILAYACAK

Asya’nın tedavisinin maliyeti yaklaşık 2 milyon euro olduğu için ailesi geçmişte bağış kampanyası başlatmıştı. Konunun Kıbrıs hükümetinin dikkatine getirilmesinin ardından, Asya'nın tedavi masraflarının Kıbrıs Rum tarafınca karşılanacağı açıklandı. Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, tedavi için neye ihtiyaç duyulduğunu belirlemek adına Asya Polatlı'ya testler yapılacağını ve tedavide kullanılacak olan ilacı teslim alma işlemlerinin başlatıldığını açıkladı. Öte yandan Kıbrıs Rum basını, Asya’nın tedavisi için Kıbrıs Cumhuriyeti'nde onaylanmış ilaçlar listesinde bulunan on binlerce euroluk Spinraza ilacının da kullanılabileceğini ancak söz konusu tedavinin Asya’nın durumuna ve yaşına uygun olamayabileceği bilgisini geçti. 

Asya’nın Makarios Hastanesi’ndeki tedavisine başlanması üzerine baba Ozan Polatlı da Kıbrıs Türk basınına, "Nihayetinde tünelin sonundaki ışığı gördük" açıklamasını yaptı. 

TEDAVİ İÇİN TÜRKİYE VATANDAŞI YAPILMIŞTI

Kıbrıs’ın güneyindeki tedavi öncesinde Asya bebek için ilkin adanın kuzeyindeki tüm tıbbi olanaklar seferber edilmişti. Asya Polatlı sonrasında Ankara’da tedavi altına alınmış; devlet tarafından finanse edilen tedaviye hak kazanabilecek bir Türkiye vatandaşı olmadığı için bürokratik ve mali sorunlarla karşı karşıya kalmıştı. Hızlandırılmış bir süreçle Türkiye vatandaşlığının verildiği Asya için Kıbrıslı Türk aktivistler ve Rum hükümeti de geçtiğimiz haftalarda devreye girmişti. Söz konusu girişimler neticesinde, Asya’nın tedavisinin Kıbrıs’ta sürdürülmesinin yolu açılmış oldu. 

KKTC'DE TEPKİ: BİZİ UTANDIRAN BİR OLAY...

Bununla birlikte, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorunu konusunda iki ayrı devlet tezini dillendirdiği ve müzakere sürecinde ilerleme sağlanamayan bir süreçte Kıbrıslı Türk bebeği Kıbrıs Rum tarafının sahiplenmesi, adanın kuzeyinde hükümet karşıtı tepkilere neden oldu. Kıbrıs Türk tarafındaki olumsuz tepkilerden Türkiye de nasibini aldı. 

Kıbrıs Postası gazetesinin yazarlarından Levent Özadam ilgili köşe yazısında, "Asya bebeğin tedavi masraflarından birinci derecede sorumlu olan devlettir. Devletten gelen yardım kameralar önünde Başbakan aracılığıyla yapılan 10 Bin TL'lik bağış oldu sadece. Asya bebeğin hayatının bedeli 10 Bin TL etti KKTC devletince. Biz zaten KKTC'den umudumuzu kesmiştik” serzenişi dikkat çekti. 

Özadam yazının devamında, “Gözümüzü anavatanımıza çevirdik. Suriyeliye 40 milyar dolar harcayan kimsesizlerin kimsesi, düşenin dostu koskoca Türkiye soydaşını ölüme terk etmez, bizim beceriksizlerin elinden kurtarır dedik. Ankara'ya gitti kızımız. 2.5 milyon dolarlık ilaç sipariş edilecek ve tedavi edilecek sandık. Türkiye'de sağlık konusundaki hassasiyeti ile öne çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan böyle bir şeye izin veremezdi. Asya bebeği Ankara'dan eli boş göndermezdi. Ya haberi yok ya da doğru düzgün bilgilendirilmedi. Dün bizi insanlığımızdan, kimliğimizden utandıracak bir olay yaşadık. Asya Bebeğin uçağı bir Yunan uçağı tarafından Ankara'dan alınarak Larnaka'ya gitmek üzere havalandı” ifadelerini kullandı.

Etiketler ASya bebek SMA