Siyasiler oy kullandı

31 Mart Yerel Seçimleri için Türkiye sandık başında, liderler de seçmen kayıtlarının bulunduğu okullarda oylarını kullandı. Liderler açıklamalarında 'sandık güvenliği' vurgusu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aylardır süren yoğun seçim maratonunun ardından Türkiye bugün sandık başında. 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu 31 Mart Yerel Seçimleri için liderler de oylarını kullandı. Oy verme işleminin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan liderler ve adaylar 'seçmen iradesi' vurgusu yapan mesajların yanı sıra sandık güvenliği konusunda da seçmene çağrısı bulundu.

ÖZEL: SİLAHLARDAN UZAK DURUN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, eşi ve kızıyla birlikte Manisa'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik İlkokulu'nda oyunu kullandı. Özel, sandık başına gelen ilk siyasi lider oldu.

Oy kullandıktan sonra açıklamalarda bulunan Özgür Özel şu mesajları verdi:

"Değerli basın mensupları, hepinize iyi pazarlar diliyorum. Hangi siyasi partiden olursa olsun seçmenden oy isteyen herkese başarılar diliyoruz. Geçmiş dönemde şikayet ettiğimiz haksızlıklar oldu ancak çok büyük olaylar olmadan bugüne kadar geldik. Zaman zaman seçimlerde tansiyon yükselebilir. Herkese bugün sakinliğini korumaları çağrısını yapıyorum. Kazanma sevincinde, tüm vatandaşlarımıza silahlardan uzak durma çağrısı yapıyoruz. Elbette sevinç gösterileri olacaktır, bu seçimin kaybedeni olmayacaktır. Sandıkta 20 milyon, 30 milyon kişiyiz. Ama yarın 84 milyon kişiyiz. YSK'yi takip ediyoruz. Şu ana kadar bir sorun yok."

İMAMOĞLU’NDAN İLK KEZ OY KULLANAN OĞLUNA: SANIRIM KİME OY VERECEĞİ KONUSUNDA DÜŞÜNCELİYDİ BİRAZ

İBB Başkanı ve CHP'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu ise oyunu Beylikdüzü Emin Yükseloğlu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde kullandı.

Oğlu Semih İmamoğlu’nun ilk kez oy kullandığının anımsatılması üzerine de İmamoğlu, “Biraz heyecanlıydı. Sanırım kime oy vereceği konusunda düşünceliydi biraz. Ondan heyecanlıydı” ifadeleriyle takıldı.

İmamoğlu yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Dilerim ve isterim ki bugün Ramazan ayının bütün güzel duygularının yaşandığı, oy kullanma esnasında ve sonrasında hiçbir sıkıntının olmadığı, sandık iradesinin sonuç neyse, vatandaşımız kime oy kullandıysa onun sonucun ilanıyla göreve başlamasının ülkemiz demokrasisi açısından çok önemlidir.
Seçimin problemsiz geçmesini diliyoruz. Oyun sandığa atıldığı itibarıyla korunması şarttır. Bununla ilgili sorumlular bellidir. Sandığın muhafaza edilmesi şahitliğin ötesinde görev alan vatandaşlarımızla birlikte yürütülmekte. Oy sayım ve tasnif biçiminin sonuca dönüşmesinin hiçbir soruna yol açmadan dönüşmesini ilerleyen yıllarda yaşarız. Bugün benim için de önemli bir gün, 5 yıllık emeğin helalleşme anı. Umarım hemşerilerimiz bu helalleşme duygusunu bana yaşatır. İnşallah önümüzdeki 5 yılı en güzel şekilde yaşatmaya devam ederiz. İl Başkanlığımızda seçimi takip edeceğim. Kimsenin hakkının hukukunun çiğnenmemesi için gayret edeceğim. Hiçbir manipülasyonun olmadığı, son ıslak imzalı tutanağı alana kadar sandıkların başında kalmasını rica ediyorum."

AKŞENER: SEÇİM SONUÇLARININ İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'da Türkiye Emlak Bankası Ortaokulu'nda oy verdi. Akşener oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle bu ucube sistemin dışına çıkmak elbette çok yorucu. Partimin her bireyinin haksızlığa uğradığı, iftiralarla karşı karşıya kaldığı zorlu bir süreçti. Miting yerine il merkezlerinde esnaf gezerek propaganda yaptım. Bedensel bir çalışma olduğu için baya da yoruldum. Seçim sonuçlarının iyi olacağını düşünüyorum. Basın emekçilerinin maaşı hiç konuşulmuyor mesela, bunların konuşulabildiği seçimler ve bir siyaset dilini oluşturacağız diye ümit ediyorum."

HATİMOĞULLARI: SANDIKLARIMIZA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, oyunu Adana'da Ayşe Atıl İlkokulu'nda 1057 numaralı sandıkta kullandı.

Gazetecilere açıklama yapan Hatimoğulları, "Lütfen her yerde gidelim oylarımızı kullanalım. Oylarımızı kullanmakla yetinmeyelim, sandıklarımıza hep birlikte sahip çıkalım. Kulağımıza gelen bazı şeyler oluyor. Bununla ilgili oyumuzu kullanmak kadar, oyumuzu korumak, sayımlarda doğru sayılmasını sağlamak, bu incelemeleri ve gözlemleri yapmak üzere hep birlikte değerli halklarımıza buradan çağrımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı. 

DEVLET BAHÇELİ'NİN YÜZÜNDEKİ MORLUKLAR DİKKAT ÇEKTİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oyunu kullanmak için Ankara'da Anıttepe Ortaokulu'na geldi. Bahçeli'nin kolunun sargılı yüzünün mor olduğu görüldü.

Bir süredir kamera karşısına geçmeyen Bahçeli'nin yüzündeki morluklar dikkat çekti.

MHP'nin 14. Olağan Büyük Kurultayı'na da kolu sargılı olarak katılan Bahçeli'nin ters hareket sonucu sol kolunu incittiği açıklanmıştı. Yüzündeki morluklar için ise henüz bir açıklama yapılmadı.

MURAT KURUM: İSTANBUL'UN GELECEĞİ ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR KARAR VERECEĞİZ

Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum ailesiyle birlikte Kağıthane İmece İlkokulu'nda oyunu kullandı. 

Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Murat Kurum, ''3 aydır projelerimizi, hayallerimizi paylaştık. Vatandaşlarımızın misafiri olduk, semtlerine gittik. Tüm hemşerilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Oyumuzu kullandık, oğlum ilk oyunu kullandı. Oyumuzun ülkemize, İstanbul'a milletimize hayırlı olmasını biliyorum. Bugün İstanbul'un geleceği adına çok önemli bir karar vereceğiz. Deprem riskinin kaldırılacağı, trafik çilesinin biteceği adımı sandıkta hep birlikte atacağız. Tüm vatandaşlarımızın oyunu kullanmasını, sandıklarına sahip çıkmasını istiyorum. İl başkanlığımızda süreci takip edeceğiz'' dedi.

MANSUR YAVAŞ: BELEDİYENİN BAHÇESİNDE GÖRÜŞMEK ÜZERE

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, eşi Nursen Yavaş ile birlikte Ümitköy Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı. 

Yavaş, oyunu kullanmasının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Oylarımızı kullandık. Ankara için hayırlı, uğurlu olsun inşallah. Seçimlerin sonucu hakkında hiçbir tereddüdümüz yoktur. İnşallah akşam 9'dan sonra belediyenin bahçesinde görüşmek üzere."

TURGUT ALTINOK: SANDIK İRADESİNE SAYGI DUYACAĞIZ

Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, Keçiören Karargahtepe Mahallesi Kocatepe İlkokulu’nda oyunu kullandı. Altınok, oy kullanmaya eşi Süreyya Altınok, çocukları ve torunları ile birlikte geldi.

Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Altınok şunları söyledi:

“Temennimiz şu, bugün olgunlukla vatandaşlarımız oylarını kullanırlar. Demokrasi herkesin kendi hür iradesinin tecellisidir. Vatandaşımızın verdiği karara, vatandaşımızın oyuna, iradesine sahip çıkacağız. Ve saygı duyacağız tabii ki. Hem sahip çıkmalıyız hem saygı duymalıyız. Ankara ülkemizin başkenti, devletimizin başkenti, ülkemizin vitrini, vizyonu ve aynası. Ankara sıradan bir başkent değil. Aynı zamanda biliyorsunuz Milli Mücadelemizin de başkenti. Şu an bulunduğumuz mahallenin adı da Karagahtepe Mahallesi’dir. Niye Karargahtepe Mahallesi derseniz, Atatürk 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldiğinde Keçiören'e geliyor. Hemen buraya yakın Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün olduğu yer. Dolayısıyla şu an bulunduğumuz yer, okul Milli Mücadelemizin şekillendiği ve milli misakı sınırlarımızın çizildiği önemli bir merkezimizdir. Daha doğrusu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Türk milletinin varoluş destanının yazıldığı yerdeyiz şu an.

Seçimler Ankara’mıza, başkentimize, ülkemize hayırlı olsun, hayırlı hizmetlere vesile olsun. Kazanan şehirlerimiz ve ülkemiz olsun.“

CEMİL TUGAY: ŞEHRİMİZ İÇİN TÜRKİYE İÇİN HAYIRLI OLSUN

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, eşi Öznur Tugay ile İnönü Mahallesi’nde bulunan Karşıyaka Şehit Polis Samet Kırcalı Ortaokulu’nda, 2110 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Oy kullanma işleminin ardından basın açıklaması yapan Tugay, şunları söyledi:

“Bugün beklediğimiz gün geldi. Bizim için yaklaşık 2 ay süren bir kampanya döneminden sonra nihayet artık bugün karar verme günü. Bugün açıkçası bizlerin değil yurttaşlarımızın, İzmirlilerin, Türkiye'de yerel seçimde oy kullanacak tüm vatandaşlarımızın konuşma günü. Demokrasi ortamında yaşamaktan çok mutlu olduğumuzu öncelikle ifade etmek isterim. Ben de kendi adıma Cumhuriyet Halk Partisi'nin değişim sürecinden sonra girdiği, umutla girdiğimiz bu yerel seçimde başarıyla çıkacağımıza inanarak akşam saatlerini büyük bir heyecanla bekliyoruz. Halkımızın teveccühüne ulaşmayı diliyoruz ama sonuç ne olursa olsun, halkımızın kararı bizim için en doğru olandır. Katılan, katkı veren, emek harcayan burada sandık başında görev yapan bu yarışa katılan herkesi kutluyorum. Herkese çok teşekkür ediyorum. Şehrimiz için, Türkiye'miz için hayırlı olsun. Güzel günlerin başlangıcı olsun diyorum.”

HAMZA DAĞ: İNŞALLAH ÇOK GÜZEL BİR HİZMET SÜRECİ BAŞLAYACAK

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oyunu kullandı. Dağ, eşi Zeynep ve kızı Esma Zümra Dağ ile oyunu kullanmak için Bayraklı ilçesindeki Şehit Nazımbey İlkokulu'na geldi.

Demokrasi sınavının en güzelini yaşadıklarını ifade eden Dağ, "İnşallah huzurlu bir seçim dönemi ve günü geçiririz. Bu akşam çıkacak sonuç da ben inanıyorum ki 4,5 milyon İzmirli hemşerimiz kazanacak. Hiç kimse kaybetmeyecek. Herkesin kazandığı bir dönem olacak ve yarından itibaren 30 ilçemiz, büyükşehrimiz ve muhtarlarımızla inşallah çok güzel bir hizmet süreci başlayacak" diye konuştu.

Dağ, gün boyu huzurlu, güzel bir seçim atmosferi olmasını dilediklerini kaydetti.

Huzurlu bir seçim günü geçmesini arzu ettiklerini vurgulayan Dağ, "Şu ana kadar da çok da güzel geçtiğinin de tüm Türkiye'de haberleri alıyoruz. Sandıklar açılmaya başladıktan sonra hem İzmir'imizde hem Türkiye'de huzurlu bir seçim günü geçmesini arzuluyoruz. Bütün vatandaşlarımıza, hemşerilerimize bu konuda hassasiyet göstermeleri için çağrıda bulunuyoruz. Huzurumuz her şeyden daha önemli. Onun için herkes bu anlamda hassasiyet göstermeli" dedi.

BABACAN: BİR OYLA ÇOK ŞEY DEĞİŞİR 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise Ankara’da Bilkent Emlak Bankası Ortaokulu’nda 4624 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Eşi Ülkü Zeynep Babacan ile birlikte oy kullanmaya gelen Babacan’a DEVA Partililer ve partisinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Celal Mümtaz Akıncı da eşlik etti. Ardından oy kullandığı okulun önünde seçimlere ilişkin değerlendirme yapan Babacan, şunları dile getirdi:

“Bugün gerçekten Türkiye için güzel bir gün. Demokrasimizin işlediği, böylesine zor bir coğrafyada vatandaşlarımızın sandığa yoğun ilgi gösterdiği bir ülkeyiz. Bu da bizi gerçekten mutlu ediyor. Bu seçimlerde özellikle sahada illeri, ilçeleri dolaşırken umutsuz vatandaşımızın sayısının çok olduğunu gördüm. Türkiye büyük ve güzel bir ülke. Bu büyük ve güzel ülkenin çok daha güzel yönetilmesi mümkün. Dürüst ve ehil kadrolar tarafından yönetildiğinde Türkiye'nin bütün sorunlarını aşması mümkün. Ülkemizden asla umudu kesmeyelim. Demokrasimize sahip çıkalım. Demokrasimize sahip çıkmanın en önemli yolu da sandıkta irademizi millet olarak ortaya koymak. Yani bir oyla ne değişecek ki demeyelim? Bir oyla çok şey değişir."

AKIN BİRDAL: ŞİMDİ SÖZ SIRASI HALKLARIN

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Türkan Aslan ve Akın Birdal oyunu kullandı.

Dikili Can Rüştü Tüfekçioğlu ilk okulunda oyunu kullanan Akın Birdal’a, DEM Parti İlçe Örgütü yöneticileri de eşlik etti. Oy kullandıktan sonra konuşan Birdal, “DEM Parti olarak biz seçim çalışmaları sürecinde sözlerimizi söyledik. Şimdi söz sırası halkların. Umuyorum ki halkımızın umutlarına ve özlemlerine karşılık olacak bir sonuç ortaya çıkacaktır” dedi.

Urla Zeytinli Çok Amaçlı Bina’da oyunu kullan Türkan Arslan’a ise DEM Parti Urla İlçe Yöneticileri eşlik etti. Oyunu kullandıktan sonra konuşan Aslan, İzmirlilere oy kullanma çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Özgürlük, adalet ve eşitlik için oy kullanmaya davet ediyoruz. Ardından sandıklara sahip çıkın diyoruz.”

ERBAKAN: SEÇİM KAMPANYASI ÇOK YOĞUN GEÇTİ

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Dr. Binnaz Ege - Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı. Oy kullandıktan sonra basın mensuplarına konuşan Erbakan şunları söyledi:

"Çok yoğun geçen bir seçim kampanyası sonunda bugün biz de eşimle birlikte vatandaşlık görevimizi yerine getirdik. Milli iradenin tecellisi için bu görevi ifa etmiş olduk. Bu seçim gününün huzur ve barış içinde tamamlanmasını temenni ediyoruz. Sandıklar açıldığında çıkacak sonucun ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Sonuçları orucumuzu açtıktan sonra genel merkezde takip edeceğiz. Değerlendirmeleri sonuçlar açıklandıktan sonra daha tafsilatlı şekilde yaparız."

ÜMİT ÖZDAĞ: BÜYÜK SIÇRAMA YAPACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için oyunu kullanmak üzere Çankaya'daki TSK Mehmetçik Vakfı Hafize İhsan Payaza Ortaokulu'na geldi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özdağ, seçim sonuçlarını parti genel merkezinde takip edeceğini bildirdi.

Özdağ, seçim sonuçlarının sorunsuz bir sayımla aktarılması temennisinde bulunarak, şunları kaydetti:

"Türkiye için hayırlı uğurlu olsun, biz Zafer Partisi olarak bu seçimlerde büyük bir sıçrama yapacağımızı düşünüyoruz. Bunu seçim kampanyası boyunca gördük. Onun içinde bu seçimlere büyük bir özveri ve özgüvenle girdik. İnşallah sandıklar açıldığında da yapmış olduğumuz tespitlerin teyidini göreceğiz."

KARAMOLLAOĞLU: HEPİMİZ SAYGI DUYMAK ZORUNDAYIZ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için beraberindeki partililerle Çankaya Lisesi'ne geldi. Burada vatandaşlarla selamlaşan Karamollaoğlu, "1052" numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Daha sonra açıklama yapan Karamollaoğlu, seçimlerin hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Mahalli seçimler vesilesiyle beldelerimizi, ilçelerimizi, illerimizi kimler yönetecek belirlenmiş olacak. Hepimiz de bu seçime saygı duymak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu.

DAVUTOĞLU: GERİLİMLERİN YAŞANMAMASI DİLEĞİNDEYİM

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde oyunu Eyüpsultan'da kullandı. Nejat Sabuncu İlkokulu'ndaki 2274 numaralı sandıkta eşi Sare Davutoğlu ile oy veren Davutoğlu, seçimlerin hayırlı olmasını diledi.

Davutoğlu, sorunları çözmenin yegane yolunun, "doğrudan siyasi katılımla kendi görüşlerimize uygun siyasi tercihlerde bulunmak" olduğunu belirterek, "Demokrasinin gereği olan bu görevimizi yerine getirirken herkesin sükunetle ve yasalara uygun bir şekilde davranması ve bazı seçimlerde gözlenen gerilimlerin, tartışmaların yaşanmaması dileğindeyim. Her birimize düşen en önemli sorumluluk, bu seçimlerden gerekli dersleri ve sonuçları çıkarmak, milletimize hizmet etmenin daha iyi, güzel yollarını birlikte keşfetmeye çaba sarf etmektir." dedi.

Türkiye'de demokratik bilincin çok yüksek olduğunu, katılımın genelde yüksek seyrettiğini ve bu seçimlerde de katılımın yüksek olmasını ümit ettiğini dile getiren Davutoğlu, bütün seçmenleri tebrik etti.

 

(HABER MERKEZİ)