Siyasette bu hafta: İktidar ve muhalefetin gündeminde neler var? 

Ankara’nın bu haftaki gündemi hareketli. Meclis’te bütçe maratonu başlayacak, CHP kurultay öncesi son PM toplantısını yapacak, HEDEP yeni yönetimi belirleyecek, İYİ Parti yeni yaşını kutlayacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara, yoğun bir haftaya hazırlanıyor. CHP’nin kongresine doğru heyecan giderek artarken HEDEP yeni MYK’sıyla yola çıkmaya; İYİ Parti, yeni dönem stratejisini açıklayacağı kuruluş yıl dönümü programına hazırlanıyor. Meclis’te de 2024 yılı bütçe maratonu başlıyor. Her siyasi partinin kendi iç gündemleri olsa da hem siyasetin hem de kamuoyunun gözü öncelikle İsrail-Hamas çatışmasında ve Türkiye’nin alacağı pozisyonda olacak. 

CHP KONGRESİNE GÜNLER KALDI

İl kongrelerini tamamlayan CHP’de büyük kurultaya sayılı günler kaldı. Genel merkezciler ve değişimciler il il kongre sonuçlarını mercek altına alarak lobi çalışmalarını sürdürüyor. Her iki kanat tablonun kendi lehine olduğunu söylerken son 10 gün genel başkanlık için oy kullanacak delegelere birebir markajla geçecek. 

4-5 Kasım’da gerçekleşecek kongre öncesi verilecek mesajlar son derece kritik. İki genel başkan adayının son düzlükte kurultay delegeleri ile temaslarını sürdürürken kamuoyunda etki etmek için de basın üzerinden iletişim çalışmalarına hız vermesi, mesajlarını gazete ve televizyonlar aracılığıyla daha da güçlendirmesi bekleniyor. 

CHP’NİN KURULTAY ÖNCESİ SON PM’Sİ 

CHP’nin mevcut parti meclisi, kurultay öncesi son toplantısını 25 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirecek. Parti Meclisi’nin gündemi kurultay hazırlıkları ve MYK’nın bir yıllık faaliyet raporu olacak. İki resmi gündem belirlenmiş olsa da toplantıda kurultaya giderken yapılan karşılıklı açıklamaların da gündeme gelmesi ve eleştirilerin dile getirilmesi sürpriz olmayacak. 

CHP Parti Meclisi

HEDEP’TE YENİ YÖNETİM BELİRLENECEK 

Geçtiğimiz hafta kongresini tamamlayan ve 23 Ekim’de yapılacak Parti Meclisi toplantısında yeni MYK’sini belirleyecek HEDEP’te de cevap bekleyen sorular var. MYK’da kimlerin görev alacağı, Meclis grup başkanvekillerinin değişip değişmeyeceği gibi sorular hafta başında yanıt bulmuş olacak. HEDEP, sonrasında bir ay içinde düzenlemeyi planladığı yerel yönetimler konferansının hazırlıklarına başlayacak. HEDEP’in ilk grup toplantısında konuşmayı Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğlulları yapacak. 

Tülay Hatimoğlulları
İYİ PARTİ’NİN 6’NCI YILI 

Yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararı alan İYİ Parti ise milli yas sebebiyle bir hafta ertelediği kuruluşunun 6’ncı yıldönümü etkinliklerini bu hafta cumartesi günü (28 Ekim) gerçekleştirecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Atatürk Spor Salonu’nda Milli Yükseliş Beyannamesi’ni açıklayacağı programda “Hür ve müstakil İYİ Parti” sloganıyla özdeşleştirilen yeni stratejisinin detaylarını açıklaması, yaklaşan yerel seçimlere ilişkin de önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

İKTİDARIN GÜNDEMİ FİLİSTİN 

İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar da önümüzdeki haftanın öncelikli gündem maddelerinden biri olmaya devam edecek. 11 yıl sonra Kahire Barış Zirvesi’ne katılmak için Mısır’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönüşte de süreci takip etmeye, sorunun çözümü için bazı temaslarda bulunmaya devam etmesi bekleniyor. 

EMEKLİLERE 5 BİN TL TEKLİFİ GENEL KURUL’DA  

Meclis için de yoğun bir hafta olacak. Genel Kurul’da çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira verilmesini ve günlük kiralık evlerle ilgili yeni düzen getiren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI KOMİSYONDA

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan, kamuoyunda ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri de Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda başlayacak. Teklife göre binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınması kararı için maliklerin üçte ikisi yerine salt çoğunluğun, yani yarıdan bir fazlasının oyu yeterli olacak. Ayrıca deprem bölgesindeki hukuki süreçlerini hızlandıracak düzenlemeler yapılacak. 

BÜTÇE MARATONU BAŞLIYOR 

Meclis’in bütçe görüşmeleri de bu hafta başlıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçtiğimiz hafta 2024 yılı bütçesinin sunumunu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptı. Verilen bir haftalık aranın ardından 26 Ekim Perşembe günü bütçenin geneli üzerindeki görüşmeler yapılacak, 27 Ekim Cuma günü Meclis, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay’ın bütçeleri görüşülecek. Görüşmeler sonraki haftalarda da devam edecek. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ayrıca 21 Ekim Pazartesi günü On İkinci Kalkınma Planı'nın (2024-2028) görüşmesi yapılacak.