Siverek'teki çocuk istismarı davasında mahkeme üst sınırdan ceza verdi

Siverek'te, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen çocuk istismarı davasında, sanıklara üst sınırdan ceza verildi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa'nın Siverek ilçesinde 2019 yılında 9 yaşındaki bir çocuğun, akrabaları tarafından istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın yeniden yargılaması Siverek 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sanık R.U.’nun 30 yıl, sanık Ö.U.’nun 12 yıl hapis cezası aldığı dosyanın Yargıtay tarafından "nitelikli istismar olmadığı ve istismar mağduru çocuğun beyanlarının çelişkili olması" gerekçesiyle bozulmasının ardından yeniden görülen davada karar açıklandı.

Saat 14.30’da başlayan karar duruşmasına istismar mağduru çocuk ailesiyle birlikte katıldı. İfadesi adli görüşme odasında alınan çocuğu, Saadet Öğretmen Çocuk İstismar ile Mücadele Derneği (UCİM) üyesi 9 avukat temsil etti.

9 Mart 2022 tarihinde görülen duruşmada mağdur çocuğun, cinsel istismar sanıkları ile aynı duruşma salonuna alınması tepkilere yol açmıştı. Mahkeme başkanının soru yönelttiği çocuk duruşma salonunda baygınlık geçirmiş, karar duruşması 22 Mart’a ertelenmişti.

İstismar sanıkları duruşmaya tutuklu bulundukları Siverek Cezaevi'nden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) yoluyla bağlandı. İstismar sanıkları, istismarın basında yer almasına tepki gösterdi. Eğitim hayatlarının bitirildiği öne süren sanıklar, gazetecilere "haklarını helal etmeyeceklerini" söyledi.

Nitelikli cinsel istismar olmadığı gerekçesi ile Yargıtay tarafından bozulan dosyanın yeniden yargılamasında mahkeme, sanıklara en üst sınırdan ceza verdi ve yarı oranında arttırdı. Cinsel istismar sanığı R.U.’ya toplamda 22 yıl 6 ay, suç tarihinde 17 yaşında olan sanık Ö.U.’ya ise toplam 12 yıl hapis cezası verildi.

Duruşma sonrası açıklama yapan UCİM avukatları kararı değerlendirerek kararın sevindirici olduğunu belirtti.

UCİM Urfa İl Koordinatörü avukat Halil Toprak kararı olumlu bulduklarını belirterek "Bir çocuğun hayatını karartan sanıklara en üst sınırdan ceza verilmesi ve tutukluğun devamı kararı bizim için sevindiricidir" değerlendirmesinde bulundu.