Şişli'de öldürülen Sırp suç örgütü lideri davası: İki kişi tahliye edildi

Şişli’de düzenlenen silahlı saldırıda öldürülen Sırp suç örgütü lideri Jovan Vukotiç’in davasında, tutuklu yargılanan 12 kişiden ikisi tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - Sırp suç örgütü lideri Jovan Vukotiç, 8 Eylül 2022 tarihinde İstanbul Şişli’de trafikte seyir halindeyken motosikletli iki kişinin düzenlediği silahlı saldırıda öldürüldü. Saldırı sonrası gözaltına alınan 12 kişi çıkarıldığı İstanbul 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği kararıyla tutuklandı.

Saldırıyla ilgili dava, bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi 40’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mütalaasını açıklayan iddia makamı sanıkların tutuklu hallerinin devam etmesini istedi. Kararını açıklayan mahkeme, sanıklardan Ayşe Sipahi ve Niyazi Serdar Ultuntaş’ın tahliyesine karar verdi. Duruşma 8 Mayıs’a ertelendi.

SIRBİSTAN’DA KAYIP UYUŞTURUCU, İSTANBUL’DA HESAPLAŞMA

Vukotiç’in öldürülmesi talimatının Sırp suç örgütü olan Kavac’ın lideri Radoje Zivkovic tarafından İstanbul’da 1,5 milyon euro karşılığında iki suç örgütüne verilmişti. Motosikleti kullanan kişinin, kırmızı bültenle aranan Barış Boyun’un lideri olduğu suç örgütü üyesi Yakup Doğan, Vukotiç’e silahla ateş eden kişinin ise yine aynı örgüt üyesi Emircan Sümer olduğu ortaya çıktı. Öte yandan Vukotiç’in öldürüldüğü araçta GPS cihazı bulunmuştu.

Saldırı sonrasında düzenlenen operasyonlarda Radoje Zivkovic, Zdravko Perunovic, Elanur Tuna, Emircan Sümer, Yakup Doğan, A.S., A.Y., M.P, N.A., E.C., E.Ç. ve C.Ç. gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 12’si tutuklu 4’ü ise tutuksuz olmak üzere toplam 16 kişi yargılandı.

GAZETECİLER İLE HAKİM ARASINDA TARTIŞMA YAŞANDI

Saldırıyla ilgili hazırlanan iddianame, İstanbul Çağlayan 40’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Saldırıya ilgili açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşma başlarken salonun küçük olduğu gerekçesiyle hakim gazetecilerin dışları çıkmasını istedi. Gazeteciler ile hakim arasında çıkan tartışma sonrasında hakim cübbesini çıkarıp salonun boşaltılmasını istedi. Bunun üzerine tartışmaya avukatlar da dahil oldu. Hakim duruşmanın daha büyük bir salonda yapılmasına karar verdi. Duruşma 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı.

'FOTOĞRAFLAR BANA AİT DEĞİL'

Duruşma kimlik tespitleriyle başladı. Daha sonra hakim iddianameyi okudu. Sanıklar, 'tasarlayarak adam öldürme', 'suç örgütünü kurma ve üye olmaktan' suçlamalarıyla yargılandı. 

İddianamede, Kavacki suç örgütü liderinin iki numaralı ismi olan Radoje Zıvkoviç, aynı zamanda 'Mario' olarak tanınıyor. Zıvkoviç’in A.Y. ve A.S.’den sorumlu olduğu ifade edildi. Tutuklu yargılanan ve duruşmaya SEGBİS ile katılan Radoje Zıvkoviç, yine kendisi gibi tutuklu yargılanan A.S. ve A.Y.’yi tanıdığını kabul etti. Ancak iddianamedeki fotoğrafların kendisine ait olmadığını söyleyen Zıvkoviç, saldırıyla bir ilgisinin olmadığını öne sürdü.

‘SIRADAN BİR İŞÇİYİM’

Yine duruşmaya SEGBİS ile katılan Zdravko Perunoviç, “Karadağ'da 2022’de kendi pasaportumla Türkiye’ye geldim. Ben normal bir işçiyim, kimseyi tanımıyorum. 700 euro karşılığında işçilik yapan normal bir vatandaşım. Telefonum haricinde kaldığım yerde hiçbir şey bulunmadı. Benim bu konularla hiçbir ilgim yok” ifadelerini kullandı.

‘ŞİFRELERİMİ VERMEYECEĞİM ÇÜNKÜ KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALDIM’

İlk gözaltıların ardından tutuklanan daha sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Milan Vujotic'e ev hapsi uygulandı. Vujotic, duruşmada şu savunmayı yaptı: “2022 Nisan’da Türkiye’ye geldim. Yedi yıl önce kayak yaparken yaralanmam nedeniyle tedavi olmak için geldim. Bir kere Acıbadem Hastanesi'nde tedavi gördüm. 23 Eylül 2022’de Maltepe’de yakalandım. Polisler beni, 'öldüren şahıs' olarak itham ettiler. Bu doğru değildir. İddianamede adı geçen şahıslarla herhangi bir tanışıklığım yok. Polis beni suç örgütü ile ilişkilendiriyor. Bu doğru değil. Beni yakaladıklarında çok sert müdahale ettiler. Beni bilinmeyen bir yere götüreceklerini söylediler. Ben de emniyete götürülmeyi talep ettim. Emniyette telefonumu istediler, vermedim çünkü orada özel bilgilerim vardı. Benim bilgilerimin A.Y.’nin telefonunda nasıl çıktığını bilmiyorum. Onu daha önce görmedim. Mahkemeye de vermeyeceğim çünkü emniyette kötü muameleye maruz kaldım.”

‘EV KİRALAMASINA YARDIMCI OLDUM’

Saldırı sonrasında gözaltına alındıktan sonra tutuklu yargılanan A.Y., bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Altı aydır neden tutuklu olduğunu bilmediğini belirten A.Y., “Ben bu olayın hiçbir yerinde değilim. İddianameyi okudum, inanamadım. Bu insanları tanımıyorum. Telefonumdaki resimleri A.S. çekmiş olabilir. Ben hayatımda hiç Büyükçekmece’ye gitmedim. Ben ne diyeceğimi bilmiyorum. Ben öldürülen kişinin resimlerini dört gün sonra haber sitelerinde gördüm. Ben sadece telefonumu iki günlüğüne Radoje’ye verdim. Fotoğrafları da o çekmiş olabilir. Radoje'nin bu fotoğrafları açıklaması lazım. Tahliyemi istiyorum. A.S. bizim şirketimizde çalışıyordu. Ben de ev kiralaması için yardımcı oldum” dedi.

A.S. ise savunmasında, “Bir anda kendimi bir örgüt içerisinde buldum. Ben demir çelik işi üzerine sac levha yapan biriyim. Bu olay nedeniyle  güvenim yerle bir oldu. Rast gele yaşıyoruz" diye konuştu. 

‘SÜRE YETMEDİ’

Bugün saat 10.00’da başlaması beklenen duruşma, saat 11.30 sıralarında başladı ve 17.00’ye kadar sürdü. Duruşmada süre yetmediği için tetikçi Emircan Sümer, Jovan Vukotiç’in saldırıya uğradığı sırada şoförlük yapan Emre Karağaç daha sonra birlikte savunma yapacak.

BİR TETİKÇİ DURUŞMAYA KATILMADI

Duruşma salonunda 12 kişi hazır bulundu. 3 kişi ise SEGBSİ ile bağlandı. Saldırı sonrasında Gürcistan’a kaçan tetikçilerden Yakup Doğan duruşmaya katılmadı. Doğan, hakkında çıkan arama kararı sonrası Gürcistan’a kaçmıştı. Doğan’ın hala Gürcistan’da olduğu öğrenildi.