Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Platformu gösterimleri başlıyor

Cüneyt Cebenoyan adına kurulan platform çalışmalara başladı: Film gösterimleri yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- 3 Ağustos 2019’da geçirdiği trafik kazası sonucu ölen gazeteci ve sinema eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan adına kurulan Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Platformu, film gösterimlerine başlıyor.

Cebenoyan’ın anısını yaşatmak adına eşi Ayşegül Cebenoyan ve arkadaşlarının girişimiyle kurulan Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Platformu, İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın desteğiyle gerçekleştireceği film gösterimleri, ilkinde Japon anime ustası ve yönetmen Hayao Miyazaki imzalı 2008 yapımı “Küçük Denizkızı Ponyo”yu (Gake no ue no Ponyo) çocuklarla buluşturacak. Sultanbeyli Prof. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde 5 Şubat’ta gösterilecek olan animasyon filmini üçüncü sınıf öğrencisi 500 çocuk izleyecek. Platformun İBB’nin farklı kültür merkezlerindeki gösterimleri sürecek.

Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Platformu hakkında:

Cüneyt Cebenoyan’ın anısını yaşatmak adına eşi Ayşegül Cebenoyan ve arkadaşlarının girişimiyle kurulan platform, çocukları nitelikli sinemayla buluşturmayı ve eleştirel izleme becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Platform, ücretsiz film gösterimi ve tartışma etkinlikleri düzenlemeyi planlıyor. Bu doğrultuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle belediyeye ait kültür merkezlerinde film gösterimleri organize edilecek. Her ay farklı bir ilçedeki bir kültür merkezinde yapılacak gösterime çevredeki sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı çocukların devam ettiği okullardan öğrencilerin katılmaları sağlanacak. Platform bununla birlikte nitelikli çocuk filmlerini Türkçeleştirmeyi, gezici gösterim programları, animasyon atölyeleri, sinema atölyeleri, çocuklara yönelik filmlerin ve çocuk hakkında film üretimine destek olmayı ve ihtiyacı olan yetenekli sinema bölümü öğrencilerine burs vermeyi de amaçlıyor.

CÜNEYT CEBENOYAN KİMDİR? 

1960 yılında Ankara’da doğdu. İstanbul Avusturya Lisesi’nden mezun oldu. 1986’da Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünü tamamladı. Sinema yazıları Roll, Express, Antrakt, Sinerama, Sinema, Empire, Altyazı, Milliyet Sanat gibi dergilerde yayımlandı. “Dar Elbise”, “Gözümün Nuru” ve “Hayatboyu” filmlerinde rol aldı. Açık Radyo’da sinema ve müzik üzerine çeşitli programlar yaptı. CNN Türk’te çalıştı. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI), Asya ve Pasifik Sineması Teşvik Ağı (NETPAC) ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyesiydi.

Jüri olarak pek çok ulusal ve uluslararası film festivalinde görev aldı. Kardeşi arkeolog ve rehber Yasemin Cebenoyan, 1994’te Taksim’deki The Marmara Oteli’ne düzenlenen saldırıda öldü.

1999 depreminde iki yaşındaki oğlu ile anne ve babasını kaybetti. Kurulduğu günden bu yana BirGün gazetesinde yazıyordu. (HABER MERKEZİ)