Sinagogun altında kazı yaptığı için gözaltına alınan 9 kişi serbest bırakıldı

New York'ta sinagogun altında kazı yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan dokuz öğrenci, Brooklyn Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada kefaletsiz serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin New York eyaletindeki bir sinagogda kaçak mahzen kazdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı. Brooklyn kentindeki sinagoga İsrail'den hahamlık eğitimi için gelen öğrencilerin, Brooklyn Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, suçlarını kabul etmedikleri ve kefaletsiz serbest bırakıldıkları açıklandı.

New York Polis Teşkilatının (NYPD) paylaştığı bilgilere göre, yaşları 19-22 arasında değişen dokuz şüpheli hakkındaki suçlamalar 'suç teşkil eden kabahat, dikkatsizce tehlikeye atma ve hükümet yönetimini engelleme' olarak sıralandı. Tünel kazılan sinagogun bağlı olduğu Chabad Lubavitch adlı Yahudi kuruluşun Halkla İlişkiler Sorumlusu Yaacov Behrman ise isimlerini verdiği öğrencileri 'haydut' olarak nitelendirdi.

'KAÇAK BİR MAHZEN İÇİN ALAN KAZMAYA ÇALIŞIYORLARDI'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Behrman, yazılı açıklamasında, söz konusu olayı şu sözlerle özetledi: "Haydut kişiler, sinagogun bitişiğinde kaçak bir mahzen için alan kazmaya çalışıyordu. Enkazları, komşu bir kuruluşa ait, yıllardır kullanılmayan boş bir araziye atıyorlardı. Tespit edilmekten kaçınmak için, kaçak mahzenden komşu mülke doğru küçük bir geçit kazarak enkazı fark edilmeden ortadan kaldırdılar. Bu haydut kişilerin, işçilerin (kazılan) bölgeyi kapatmasını engelleme çabaları, profesyonel, sorumlu ve büyük bir hassasiyetle hareket eden New York Polis Departmanı'nın olaya dahil olmasına yol açtı."

ÖĞRENCİLERDEN BETON DÖKÜLMESİNE ENGEL

Pazartesi günü sinagog yönetiminin açılan mahzeni kapatmak için bir çimento kamyonu getirdiğini gören öğrenciler, beton harcını döktürmemek için işçilerin tünele geçişini engelledi. Sinagogun bulunduğu mekanı kutsal alan olarak gören ve bu alanı genişletmek için mahzen kazdıklarını savunan grup, yönetimi protesto ederek sinagogun ahşap kaplamalarını söktü ve polise teslim olmamak için uzun süre direndi.

Yetkililerin yardım çağrısı üzerine sinagoga gelen polis, uzun süre direnen öğrencileri gözaltına aldı. New York medyasında çıkan haberlerde, ABD'de öğrenci vizesiyle bulunan Yahudi öğrencilerin oturumlarının iptal edilebileceği bilgisi yer aldı.

Ne olmuştu?

New York'ta Brooklyn Crown Heights 770 Eastern Parkway'de bulunan "Chabad-Lubavitch World Headquarters" adlı sinagoga yapılan polis baskınında, binanın altında yasa dışı şekilde inşa edilmiş tüneller olduğu tespit edilmişti. Polis, mukavemet gösteren çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. Sosyal medya hesaplarında, tünellerin Covid-19 salgını döneminde gizlice ibadet edebilmek amacıyla veya kadınların gizlice içeri girebilmesi için kazıldığı gibi iddialar yer alırken, polis olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Öte yandan, ABD medyasına yansıyan bazı haberlerde, 6 ay öncesine kadar tünellerin kazılmasıyla ilgili çalışmaların olduğu öne sürülmüştü. Sosyal medya hesaplarına yansıyan görüntülerde ise kazı yapılan bazı bölümlerde kirli ve eski yataklar ile ahşap kaplama bölümler olduğu görülmüştü. (DIŞ HABERLER)