Şiirinde 'Kuzey'i öven' Güney Koreliye 14 ay hapis cezası

2016'da yazdığı şiir Kuzey Kore'de ödül kazanan Lee Yoon-seop'a Kuzey'i övdüğü gerekçesiyle Güney Kore'de 14 ay hapis cezası verildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve askeri yetkililer.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de yazdığı şiirde 'Kuzey Kore'yi öven' 68 yaşındaki bir erkeğin 14 ay hapis cezasına çarptırıldığı açıklandı. Lee Yoon-seop isimli sanığın iki Kore'nin birleşmesini savunan şiirini 2016 yılında Kuzey Kore basını yayınlamıştı.

BBC'nin Yonhap'tan aktardığına göre, şiirde, iki Kore'nin Pyongyang'daki sosyalist sistem altında birleşmesi halinde, halkın ücretsiz konut, sağlık hizmetleri ve eğitime erişimi olacağı ifade ediliyordu. Güney Kore'de Kuzey'in kamuoyu önünde övülmesini yasaklayan yasa uyarınca hüküm giyen sanık, "Birleşmenin Araçları" başlığını taşıyan şiirinde, birleşmiş bir Kore'de daha az insanın intihar edeceğini ya da borç içinde yaşayacağını savunuyordu. 

DAHA ÖNCE DE 10 AY HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Cezaya konu olan şiir, Kasım 2016'da Kuzey Kore'de düzenlenen bir şiir yarışmasının kazananları arasında yer almıştı. The Korea Herald'ın aktardığına göre, Lee, daha önce de benzer bir suçtan Güney Kore'de 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Başkent Seul'deki mahkeme, bugün açıkladığı kararında, sanığın 'Kuzey'i yücelten ve öven önemli ölçüde propaganda üretmeye ve yaymaya devam ettiğine' hükmetti. Lee, 2013'te de internette Kuzey ordusunu öven yorumlar yapmış, ilerleyen yıllarda Güney Kore merkezli blog ve internet sitelerinde Güney Kore devleti karşıtı içerikler paylaşmıştı. 

Güney Kore'nin Ulusal Güvenlik Yasası, hükümet karşıtı kurumların övülmesini ve tanıtımının yapılmasını yasaklıyor. (DIŞ HABERLER)