Şiddetin durmadığı Afganistan'da iki bakan ve genelkurmay başkanı görevden alındı

NATO çekilmesi öncesinde şiddetin arttığı Afganistan'da savunma bakanı, içişleri bakanı ve genelkurmay başkanı görevden alındı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO'nun 11 Eylül'e kadar çekilmeyi planladığı Afganistan'da şiddet olayları artarken, Cumhurbaşkanı Eşref Gani üç üst düzey yetkiliyi görevden aldı. Savunma ve içişleri bakanları ile genelkurmay başkanı görevden alındı.

Savunma bakanlığına Asadullah Halid'in yerine, Sovyetler Birliği'ne karşı savaşta üst düzey bir komutan olarak uzun bir askeri geçmişi bulunan, aynı zamanda eski cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin hükümetinde içişleri ve savunma bakanlıkları yapmış olan Bismillah Khan Mohammadi vekaleten getirildi. İçişleri bakanlığına da Hayatullah Hayat'ın yerine Abdul Sattar Mirzakwal atandı. Genelkurmay Başkanlığı'nda da, General Yasin Ziya'nın yerine General Wali Mohammad Ahmadzai getirildi.

Afganistan hükümetinin en tepe noktalarındaki bu değişiklik, NATO'nun çekilmeye hazırlandığı, Türkiye'nin Kabil Uluslararası Havalimanı'nın korunmasına talip olduğu ve Taliban'la şiddetin tırmandığı bir döneme denk geliyor. Ülkenin 34 vilayetinin 28'inde Afgan güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki çatışmalar sürerken, son olarak Afgan Özel Kuvvetlerine mensup 24 asker cuma günü kuzeydeki Faryab bölgesini Taliban'dan almaya çalışırken öldü. Onlarca askerin de yaralandığı açıklandı. 

ABD'nin nisan ayında Afganistan'dan çekilme planını açıklamasından bu yana, Taliban da ülkedeki nüfuzunu artırmaya çalışıyor. Reuters ajansına göre, Taliban o tarihten bu yana en az 30 bölgeyi ele geçirmiş durumda. Ajansa isim vermeden konuşan üst düzey bir güvenlik yetkilisi, son haftalarda çatışmaların arttığını, Afgan güvenlik güçleri, Taliban safları ve siviller arasındaki can kayıplarının son derece yüksek olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Afganistan Taliban