Şi Cinping: Ülkelerin egemenliği için küresel güvenlik girişimi kurulmalı

Boao Asya Forumu'nda konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, küresel bir güvenlik girişiminin kurulmasını önererek ülkelerin egemenliğine saygı duyulması gerektiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, “bölünmez güvenliği” savunacak ve Rusya’nın da desteklediği bir “küresel güvenlik girişiminin” kurulmasını önerdi.

Boao Asya Forum’unda video üzerinden konuşan Şi, girişim hakkında detay vermedi ancak dünyanın tüm ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini ve ülkelerin “meşru” güvenlik problemlerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Şi, “Başka ülkelerde güvensizlik üzerine kurulan milli güvenliğe karşı gelmemiz gerekiyor ve güvenliğin bölünmezliği prensibini muhafaza edip, dengeli, etkin ve sürdürülebilir güvenlik mimarisi inşa etmemiz gerekiyor” dedi.

Reuters’a konuşan dış politika ve güvenlik analistleri ise, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını kınamayan Çin'in söz konusu güvenlik girişimi Ukrayna-Rusya savaşı çerçevesi dışında ve ABD’nin Asya’ya yönelik hamlelerine karşı savunduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler Çin Şi Cinping