Shakespeare uzmanından Taylor Swift yorumu: Gerçek bir ozan

William Shakespeare ve Taylor Swift, aynı makalede bir araya geldi. William Shakespeare konusunda dünya çapında uzmanlığı bulunan akademisyen Sör Jonathan Bate, Swift için “gerçek bir ozan” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akademisyen ve William Shakespeare konusunda dünya çapında uzmanlığı bulunan Sör Jonathan Bate, şarkıcı Taylor Swift’i Shakespeare de dahil olmak üzere 'tarihin en büyük yazarlarıyla' kıyasladı. Eskiden Warwick Üniversitesi’nde Shakespeare üzerine dersler veren Bate, Swift'in "birinci sınıf şov yıldızından" daha fazlası olduğuna ve ilk albümünden de anlaşılan "edebi bir duyarlılığa" sahip olduğuna inandığını söyledi.

'TAYLOR SWIFT GERÇEK BİR ŞAİR'

The Sunday Times Magazine için 'Bir Shakespeare Profesöründen: Taylor Swift Neden Bir Edebiyat Devi?' başlıklı bir makale kaleme alan Bate, Swift’in konserlerinden birisi sırasında “hayatının en güzel gecelerinden birini” yaşadığını da yazdı. Bate yazısında, "Onun (çoğunlukla kadınlardan oluşan) coşkulu dinleyicilerinin birçoğunun ezbere bildiği şarkılarını dinlediğimde, ilk defa 15 yıl önce aklıma gelen bir düşünceyi doğruladım: Bu yalnızca birinci sınıf bir şov insanı değil, Taylor Swift gerçek bir şair" ifadelerini kullandı. 

Jonathan Bate, Swift'in Shakespeare’den nasıl ilham aldığını ve 'Love Story' adlı parçası dahil Shakespeare’in karanlık anlarını yeniden yazarak eldeki materyali nasıl "daha lezzetli" hâle getirmeyi başardığını inceledi. Kayıp Rıhtım'ın aktardığına göre, Bate, Shakespare göndermelerini ilk defa 'Love Story’nin "Sen Romeo’ydun, çakıl taşları atıyordun / Ve babam, ‘Juliet’ten uzak dur,’ dedi" sözlerinde fark ettiğini aktardı.

''LOVE STORY' NEREDEYSE MÜKEMMEL BİR POP ŞARKISI'

Akademisyen, yaklaşık 13 yıl önce yayınlanan 'Love Story' parçasını, “akılda kalıcı nakaratı, sürükleyen ritmi ve banjo ile mandolinin ustaca kullanımı sayesinde neredeyse mükemmel bir pop şarkısı” olarak tanımladı. Bate ayrıca Swift’in ilk albümü Fearless’ı bu parçayı duyduğu anda satın aldığını ve bunu Warwick Üniversitesi’ndeki öğrencilerine Shakespeare’in yıllar içinde nasıl değişip günümüze adapte olduğunu göstermek için kullandığını söyledi.

Akademisyen, Swift’in aynı zamanda Ernest Hemingway, Robert Frost ve Emily Dickinson’a atıf ya da gönderme yaptığı örneklerin de olduğunu söyledi. 

Bate, yazısını şu sözlerle noktaladı:

"Seçkin eleştirmen Profesör Sir Christopher Ricks’in ısrarla savunması en sonunda Bob Dylan’a Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırmıştı. Taylor Swift için henüz öylesini yapabileceğimi sanmıyorum. Ama takipte kalın."

SPOTIFY'DA EN ÇOK DİNLENEN KADIN SANATÇI

12 defa Grammy Ödülü kazanan Swift, dünya çapında 200 milyondan fazla albüm sattı. Çevrimiçi müzik dinleme uygulaması Spotify’da en çok dinlenen kadın sanatçı olarak kayıtlara geçen Swift, aynı zamanda ABD’de 1 milyondan fazla satan 5 albüme imza atmış tek şarkıcı.

Daha önce de Texas’taki Austin Üniversitesi, Taylor Swift’in şarkı yazım tekniklerini Shakespeare ile kıyaslayarak müfredatına almıştı.