SGK emekçileri birçok ilde eylem yaptı: Artık yeter!

Büro Emekçileri Sendikasının çağrısıyla bir araya gelen SGK emekçileri; insanca yaşayacak ücret, ikramiye ve 3600 ek gösterge başta olmak üzere talepleri için birçok ilde basın açıklaması yaptı.

SGK emekçileri İzmir'de de basın açıklaması yaptı. (Fotoğraf: Evrensel)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) çalışan emekçiler EYT düzenlemesi kapsamında iş yüklerinin arttığını, açlık sınırında ücretlere mahkum edildiklerini söyleyerek birçok ilde eylem yaptı.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası'nın çağrısıyla bir araya gelen SGK emekçileri; insanca yaşayacak ücret, ikramiye ve 3600 ek gösterge başta olmak üzere talepleri için basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli ve Adana'da SGK binası önlerinde yapılan açıklamalarda EYT düzenlemesiyle beraber sosyal güvenlik merkezlerinin önünün mahşeri kalabalığa döndüğü, mevcut personel sayısının bu yoğunluğu karşılayamadığı belirtildi.

'AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARINA ARTIK YETER'

Evrensel'in aktardığına göre EYT ile ilgili mağduriyeti gidermek için çıkarılan, hiçbir yapısal düzenleme ve önlem alınmadan alelacele uygulamaya konulan yasa neticesinde sosyal güvenlik emekçilerinin ağır bir angaryayla baş başa bırakıldığı belirtilen açıklamalarda, “Yasal düzenleme daha kamuoyu ile paylaşılmadan Sosyal Güvenlik Merkezlerinin önünde hizmet borçlanması talebiyle uzun kuyruklar oluşmuştu. Bugün gelinen nokta itibarıyla Sosyal Güvenlik emekçileri normal iş yükünü katbekat aşan bir iş yüküyle baş başa bırakılmıştır. Bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanması mümkün değildir. Sorunun çözümü için başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere kurum yetkililerini acil yeni personel alımı yapmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde artık rutin hale gelen prim aflarıyla beraber diğer işlerin de yetiştirilmesinin mümkün olmadığının, kurumun kilitlenme noktasına geleceğinin altını bir kez daha çizerek bu ağır çalışma koşullarına artık yeter!” denildi.

'SGK EMEKÇİSİ GÖRÜLMEMİŞ, EMEĞİ YOK SAYILMIŞTIR'

Öte yandan kamuda tasarruf deyince ilk olarak kamu emekçilerinin haklarını kısıtlamanın akla geldiği ifade edilen açıklamalarda, “Bunun en çarpıcı örneği 2012 yılında yayımlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK emekçilerinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemelerin sözde ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında kaldırılmasıdır. Sendikamızın Anayasa Mahkemesine başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen kurum idaresinin kararı uygulamaması çalışanların haklarının yük olarak görüldüğünün ifadesidir. Sosyal güvenlik emekçilerinin geçmişe dönük mağduriyetlerinin yanına bir de, 3600 ek gösterge düzenlemesi dışında bırakılması eklenmiştir. Ek gösterge düzenlemesinde 85 milyon vatandaşımıza hizmet veren SGK emekçisi görülmemiş, emeği yok sayılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

'TALEPLER KABUL EDİLMEZSE GREV ÖRGÜTLERİZ'

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, SGK emekçilerinin “iş yoğunluğu, yoksulluk ve sefalet koşulları altında çalışmaya layık görenler, 1 Nisan’da aylıklar bağlanacak diyenleri protesto ediyoruz” diyerek, açıklama yaptı. BES, talepleri kabul edilmezse 30 Mart Perşembe günü iş bırakma eylemi yaparak SGK'da grev örgütleyeceklerini söyledi.

BES Denizli Şubesi ise SGK Denizli İl Müdürlüğü'nde iş bırakarak eylem yaptı. Eylemde konuşan BES Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul iktidarda kim olursa olsun kamu emekçilerinin hak mücadelesi için alanlarda olacaklarını söyledi.

SGK emekçilerinin talepleri ise şöyle sıralandı:

- Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!

- Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100'er puan eklenmesini istiyoruz!

- Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz!

- Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!

- Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!

(HABER MERKEZİ)