Sezai Temelli: Kimsenin masasında gözümüz yok

HDP Hakkari Merkez İlçe Kongresi'nde konuşan Sezai Temelli, "Kimsenin masasında gözümüz yok. Seçimlere demokrasi ittifakını radikal demokrasi mücadelesi merkezine çevirerek gireceğiz" dedi.

Sezai Temelli
Google Haberlere Abone ol

HAKKARİ - Hakkari'de HDP Merkez İlçe 4. Olağan Kongresi düzenlendi. Kongreye HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Hakkâri Milletvekili Sait Dede, HDP eski milletvekili Abdullah Zeydan, il genel meclis başkan ve üyeleri, ÖHD, İHD temsilcileri, HDP il ve ilçe teşkilatları, Barış Anneleri ile birçok kişi katıldı.

Tek liste halinde yapılan kongrenin divan başkanlığına Musa Alkan getirilirken divan üyeliğine ise Nazmi Coşkun, Sinem Duran ve barış annesi Fatma Turan seçildi. Açılış konuşmasını yapan HDP İl E başkanı Hümeyra Armut, kongreye katılan herkese teşekkür etti. Ardından söz alan HDP'li Sait Dede, son süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, partilerine yönelik uygulanan tüm baskı ve tutuklamalara rağmen mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

'LEYLA GÜVEN’İN BURADA OLMASI GEREKİRDİ'

"Bu kürsüde aslında Leyla Güven’in olması gerekirdi" diyen Dede, "Bu uğurda mücadele ederken tutuklanan ve sürgün edilen tüm yoldaşlarımızın mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum. Bu savaş baronlarının, bu emperyalist güçlerin, tekçi, merkeziyetçi ve ulusçu yaklaşımları karşısında bunları yıllar önce ön gören, çözümleyen ve demokratik bir yaşamın temellerinin atılması gerektiğini söyleyen Öcalan’ın fikirleri tek umuttur, tek çıkış yoludur” diye konuştu.

Edirne Cezaevi'nden bir süre önce tahliye olan ve kente ilk kez gelen Abdullah Zeydan ise, vatandaşların kendisine gösterdiği ilgi ve sevgiden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

'YÖNETİCİ ARKADAŞLARIMIZ REHİN ALINDI'

"Kısa bir ayrılık dönemimin oldu" diyen Zeydan, "Tekrardan böylesi onurlu ve asil bir halkın karşısında olmak onur vericidir. Beş yıl boyunca sizlerin helal oylarıyla seçilen ben benim gibi milletvekilleri arkadaşlarım, belediye eşbaşkanları, STK temsilcileri ve yönetici arkadaşlarımız rehin alındık. Bütün bu süreçte hem seçim meydanlarında hem de çamur meydanlarında hep şu yalanı meydan attılar: 'HDP bitti HDP’nin arkasında halk desteği kalmadı.' Ben 5 yıl sonra Colemerg'e geldim. Ve görüyorum ki bizim halkımız aslanlar gibi ayaktadır. Halkın gücü üstende hiçbir gücün olmadığını ve olmayacağını bugün bu salonda Colemerg halkı herkese yine göstermiştir” dedi.

Son olarak söz alan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli de, 'yüz yıldır kendilerine dayatılan köhne düzeni değiştirmek için HDP olarak mücadeleye ara vermeden devam edeceklerini' söyledi.

'BİNLERCE ÜYEMİZ HAPİSTE'

"Bu düzen bu coğrafyanın en kadim halkı olan Kürt halkına dayatılarak şiddetle, zulümle sürdürülemez" diyen Temelli, "Bu nedenle bu düzen değişecek. Bu ittihatçı kafanın dayattığı tekçi anlayış bize sadece zulüm, şiddet ve yoksulluk verdi. Özgürlüklerimizi gasp etti. Her türlü şiddet ve zulümle karşı karşıya kaldık. Bu tekçi zihniyet, bu mezhepçi zihniyet Türk-İslam sentezi diye dayattığı bu sistemle bize Zilanları yaşattı, Dersimleri Yaşattı, Cizre’yi yaşattı. Bu zulüm düzeni şark ıslahatlarıyla bugün kayyum uygulamalarıyla tüm siyasi özgürlüklerimizi gasp ederek ayakta durmaya çalıştı. Ve en sonunda Erdoğan rejimi, AKP, MHP faşist ittifakı, 20 Temmuz 2016 yılında OHAL düzeniyle başlattıkları bu son köhne düzeniyle bize her türlü zulmü dayatarak ayakta durmaya çalışıyor. Bu uygulamalarla binlerce arkadaşımız cezaevlerinde” ifadelerini kullandı.

'CEZAEVLERİNDE İŞKENCE VAR'

Temelli, "Cezaevlerinde yüzlerce, binlerce hasta tutsak var. Düşman hukukuyla hasta tutsakları cezaevlerinde mahkûm etmeye devam ediyorlar. Aysel Tuğluk’u özgür bırakmayarak aklınca bizden intikam alıyorlar. Biz intikamcı değiliz. Bu yaptığınız hukuksuzlukları, adaletsizlikleri ve işkencelerin mutlaka hesabını soracağız" diye konuştu.

'DEMOKRASİ İTTİFAKI RADİKAL DEMOKRASİ İTTİFAKI MERKEZİ OLACAK'

Altı muhalefet partisinin buluşmasına değinen Temelli "Bizim kimsenin masasında gözümüz yok. Seçimlere demokrasi ittifakıyla gireceğiz. Başka ittifaklarda var. Herkesin yolu açık olsun. Ama bizim yolumuz demokrasi ittifakında buluşmaktan geçiyor. Yan yana olmaktan geçiyor. 2023 seçileri bütün bu sorunların çözümü için kritik bir seçidir. Ama bu mücadelenin sonu değildir. Yolumuz daha çok uzundur. Demokrasi ittifakına Türkiye’de her gün şiddete uğrayan, tüm hakları gasp edilen, yok sayılan, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz bırakılan tüm kadınları katacağız. Demokrasi ittifakına gençleri ve tüm inançları katacağız. Demokrasi ittifakını bir radikal demokrasi mücadelesi merkezine çevireceğiz. 2023 seçimlerinde bizler parlamentoya çok güçlü bir şekilde geri döndüğümüzde o değişim ve dönüşüm süreci başlamış olacak” dedi.

Faaliyet ve mali raporların okunmasının ardından delegasyon oy kullandı. Tek listeyle girilen kongrede mevcut başkan Sinem Seven tekrardan Merkez İlçe Başkanlığı'na seçilirken eşbaşkanlığına ise Hasan Özek geldi. (DUVAR)