Şeyh uçmaz devlet uçurur: Gece yarısı 'türbe' operasyonu

Kocaeli'de vefatının ardından mezarlık yerine, dergah evinin karşısına defnedilen şeyh Yakub Haşimi’nin cenazesi gece yarısı operasyonuyla taşındı. Savcılığın ve valiliğin kararıyla gerçekleştirilen nakil işlemine karşı çıkan müritler gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ - Kocaeli’nin Kartepe ilçesi sınırları içerisinde yer alan Gülzar-ı Hacegan Dergahı’nın üyeleri tarafından “Şeyh” ve “Hoca Efendi” olarak kabul edilen Yakub Haşimi, geçen yıl 6 Kasım'da İstanbul’daki özel bir hastanede 56 yaşında öldü. Kartepe’deki Acısu Fatih Sultan Mehmet Mezarlığı’na defnedilmesi gereken cenazesi ise derneğin karşısında yer alan boş araziye gömüldü. Etrafı taş ve tahtalarla çevrilen mezar yerinin, zaman içerisinde türbeye çevrileceği ve ziyarete açılacağının iddia edilmesi üzerine bölgede yaşayan bir vatandaş, 19 Aralık tarihinde dergah yetkililerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne şikayet etti. Gerçekleşen şikayete karşılık olarak Kartepe Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise “Yetkililerimizce araştırılıp incelenecek olup, yasal mevzuat kapsamında gereği yapılacaktır” denildi.

 Yakub Haşimi 3 ay önce vefat etmişti.

 

MEZARLIĞA GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen talimatla başlatılan incelemeler kapsamında Kartepe İlçe Emniyet Müdürlüğü dergah yöneticisi olduğu iddia edilen 4 kişinin ifadesini aldı. Gece saatlerinde de Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatları ile harekete geçen polis ve cenaze hizmetleri ekipleri de boş araziye gömülen cenazenin, belediye mezarlığına taşınması için çalışma başlattı. Bölgede geniş önlem alan polisler, sokağın giriş ve çıkışını TOMA’larla kapatarak, mezarın olduğu yere yaya ve araç trafiğini kesti. Yakub Haşimi’nin gömüleceği mezarlık çevresinde de sıkı önlem alan polis, mezarlığa çıkan yolları kesti. Çevre illerdeki cemaat üyelerinin Kartepe’ye gelme ihtimaline karşı ise şehir girişinde kontrol noktası oluşturuldu.

ENGEL OLMAYA ÇALIŞANLAR GÖZALTINA ALINDI

Mezar açma işlemine engel olmaya çalışan dergah üyeleri ile polis arasında tartışma yaşandı. Olay sırasında bazı müritler gözaltına alındı. Yaşananları Gülzar-ı Hacegan Dergisi isimli Facebook sayfasından duyuran bir kişi, “Şu an arkadaşlarımızı sorgusuz, sualsiz aldılar. İki araba gitti, iki araba daha götürmeyi planlıyorlar. Allah rızası için olabildiğince sayfayı paylaşın. Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman izin verdi ama şu an bizi sattılar. İzin vermedik diyorlar ama kamera görüntülerimiz var. O gün hepsi taziyemize geldiler. Şimdi, gecenin bu yarısı 200-300 polisle geldiler. Bu devletin gücünü, bu millete mi kullanıyorlar” dedi.

Etiketler şeyh kocaeli