Şeyh Said ve arkadaşları anıldı: Mezar yeri açıklansın

Şeyh Said ve arkadaşları, 97 yıl önce idam edildikleri Diyarbakır’ın Dağkapı Meydanı’nda anıldı. Şeyh Said’in mezar yerinin açıklanması talep edildi.

Açıklamayı PİA Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya okudu.
Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği, Şeyh Said’in idam edilmesinin yıl dönümünde Dağkapı Meydanı’nda anma etkinliği gerçekleştirdi. Şeyh Said’in resminin açıldığı anmaya, HDP Diyarbakır il eş başkanları, Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, DBP İl Eş Başkanı Hayrettin Altun, İnsan ve Özgürlük Partisi, Diyarbakır Barosu temsilcileri ve halk katıldı.

'KÜRTLER HER GÜN ZULÜMLE KARŞI KARŞIYA'

Açıklamadan önce söz alan Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat, Kürtlerin uzun yıllardır zulüm gördüğünü belirterek, “Şeyh Said ve arkadaşları Kürt halkı için mücadele ettiler. 97 yıldır onların bu mücadelesini yaşatmaya çalışıyoruz. Şeyh Said ve arkadaşlarının yolu, bizim yolumuzdur. Kürt halkı her gün ölümle, zulüm ve engellemelerle karşı karşıya kalıyor. Mücadelemiz bütün baskılara rağmen devam edecek” dedi.

‘CENAZELER AİLELERE TESLİM EDİLMEDİ’

Açıklamayı okuyan PİA Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya da idam edilmelerinden sonra 1938 yılında çıkarılan 3527 sayılı Kanun ile İstiklal Mahkemeleri'nin kararlarıyla mahkum olanların cezalarının affedildiği, cezaları infaz edilenlerin ise itibarlarının iade edildiğini hatırlattı. Kaya devamında şunları dile getirdi: “Şeyh Said ve arkadaşları, gerçekte yargılama yapmayarak sadece yargıyı açıklayan bir heyetin kararıyla haklarında idam kararı verildi. 1925 Direnişi'nin üzerinden 97 yıl geçmesine rağmen olayın tarihsel ve toplumsal gerçekliği tüm yönleriyle açıklığa kavuşmuş değil. Şeyh Said ve arkadaşları hakkındaki idam kararları usulünce yapılan bir yargılama sonucunda verilmediği gibi cenazeleri de ailelerine teslim edilmeyerek hem haklı direnişleri ve hem de adlarının yaşatılmasının önüne geçilmek istendi.”

‘MEZAR YERLERİNİ İSTİYORUZ’

Çok sayıda Kürt değerlerinin mezar yerlerinin bilinmediğine dikkat çeken Kaya, “Kürt milletinin bu onurlu önderlerine bir mezar yerinin bile fazla görülmesi sadece ailelerini değil, tüm toplumu tahkir etme amacını taşımaktadır. Bu politik karar hiçbir dini, hukuki, ahlaki ve insani kuralla açıklanamaz. Bu tutum sadece ölüye duyulan öfke ile açıklanamaz. Buradan çağrımız başta Şeyh Said Efendi ve arkadaşları olmak üzere Seyid Abdulkadir Cibranlı, Halit Bey, Seyit Riza, Saidê Kurdi ve diğer tüm şehitlerimizin usulünce defin hakkı ve mezar yerlerini istiyoruz” dedi.  

'HERKES KÜRT KİMLİGİNE SAHİP ÇIKSIN'

Yapılan açıklamadan sonra söz alan Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek şunları söyledi: “Kürt tarihinde bu katliam bir karanlıktır. Şeyh Said ve arkadaşları hukuksuz bir şekilde idam edildi. Şeyh Said bugün bize onurlu bir yol açmıştır. Bu mücadele sadece onların mücadelesi değildir, hepimizin mücadelesidir. Biz onların açtığı bu yolda bütün engellere rağmen devam etmeye çalışıyoruz. Buradan çağırıda bulunuyorum, herkes Kürt kimliğine ve değerlerine sahip çıksın, bunun için mücadele etsin.”