Sevda Karaca Pirtukakurdi’ye dönük ayrımcılığı sordu

EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, İzmir Kitap Fuarı’nda kitapları toplatılan ve stant görevlisi gözaltına alınan Pirtukakurdi’yi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sevda Karaca; İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Kültürpark’ta 19 Nisan'da başlayan ve 28 Nisan'a kadar sürecek olan İzmir Kitap Fuarı'nda stant açan Pirtukakurdi’nin 2015’ten bu yana faaliyet gösterdiğini ve kitaplarında Kültür Bakanlığı bandrolü olduğunu belirtti.

İzmir Kitap Fuarı’ndaki stantlarının gün boyu polis baskısı altında tutularak kitaplarının tek tek incelendiğini aktaran Karaca, yine Kültür Bakanlığı bandrolü olan 3 kitabın bahane edildiğini ve stant görevlisi Sebih Yoldaş’ın gözaltına alındığını bildirdi. Karaca kolluk görevlilerinin bu uygulamasını “açıkça hukuka aykırı” olarak niteleyerek; Pirtukakurdi’ye dönük bu muamelenin “Kürt ve Kürt dili düşmanlığı” olarak değerlendirdi.

EMEP’li vekil Karaca, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:

"1.     Pirtukakurdi standına yapılan kolluk muamelesinin gerekçesi nedir? Bu uygulamanın sebebi Pirtukakurdi’nin Kürtçe yayıncılık yapması mıdır?

2.     Bakanlığınızın bandrolü bulunan kitapların toplatılmasının hukuki gerekçesi ve izahı nedir? Bu toplatma kararı için Savcılık ya da Hakimlik kararı bulunmakta mıdır?

3.     Bakanlığınız kolluk görevlilerinin kitap toplatma ve stant görevlisini gözaltına alma fiillerinden haberdar mıdır? Bu emirler Bakanlığınız ya da Bakanlığınıza bağlı İl Müdürlüğü tarafından mı verilmiştir?

4.     Hukuka aykırılığı çok açık olan kitap toplama ve Sebih Yoldaş’ı gözaltına alma işlemleri ile Pirtukakurdi’nin yayıncılık faaliyetlerini engelleyen kolluk görevlileri hakkında adli ve idari bir soruşturma başlatılacak mıdır?"

Etiketler Sevda Karaca emep