Sevda Karaca: Adını koyalım, yaşadığımız şeyin adı devlet destekli patron terörü

Direnişteki Mega Polietilen işçilerini ziyaret eden EMEP'li Sevda Karaca, "Adını koyalım, yaşadığımız şeyin adı devlet destekli bir patron terörü" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi (EMEP) milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Sevda Karaca ile EMEP heyeti iki aydır ücretlerini alamadığı için direniş başlatan Mega Polietilen işçilerini ziyaret etti.

Direnişte konuşan EMEP milletvekili Sevda Karaca, bu direnişle birlikte bir kere daha Türkiye’nin dört bir tarafında direnen işçilerin yaşadıklarını bir de bu fabrikanın önünde tekrar yaşandığını söyleyerek “Adını koyalım, yaşadığımız şeyin adı patron terörü, yaşadığımız şeyin adı devlet destekli bir patron terörü” diye konuştu.

Patronun, polislerin, jandarmanın gözleri önünde işçilerin direniş çadırını maganda yöntemleriyle, mafya yöntemleriyle, taşla, sopayla, hakaretle, küfürle sökmeye çalıştıklarını söyleyerek “Bu gücü nereden alıyorlar? Devletten, bu iktidardan alıyorlar. Maalesef, bu cesareti de buradan alıyorlar. Biz bunu sadece burada yaşamıyoruz arkadaşlar. Lezita'da, Türkiye’nin öbür ucunda İzmir’de işçiler aynı sizin gibi hakları için, ekmekleri için çocuklarını okula gönderebilmek için, kiralarını ödeyebilmek için, insanca yaşayabilmek için, direniştelerdi. Patronu koruyan devlet, işçilerin üstün, mücadele eden işçilerin üzerine jandarmayı kalkanlarla gönderdi” diye konuştu.

‘MESELE KİMİN VEKİLİ OLDUĞUNDA’

Urfa’da Özak fabrikasında da işçilerin jandarma saldırısına maruz kaldığını söyleyen Karaca, “Arkadaşlarımız diyorlardı, siz milletvekilisiniz, size dokunmazlar. Biz dedik ki mesele kimin milletvekili olduğunda, patronun milletvekiliysen dokunmazlar, ama işçinin vekilysen, işçiye ne yapıyorlarsa vekile de onu yaparlar!” dedi.

‘PATRONA GELİNCE KASANIN AĞZI SONUNA KADAR AÇILIYOR’

İşçilerin ücretlerinin, kat kat eridiğini söyleyen Karaca, “İşçiler aldıkları ücretlerle kiralarını ödeyemez hale gelirken, çocuklarını doyuramaz hale gelirken, Hadımköy’de küçücük bir işletme olan bu fabrika 135 bin metrekarelik dev bir fabrikaya nasıl dönüştü? 2012’de işçi başı 32 bin TL kâr ederken net karını 197 kat nasıl artırdı? Tabiki işçilere sömürü uygulayarak. Emekçiye, işçiye, emekliye zırnık yok kasa boş diyenler iş patronlara gelince kasanın ağzını sonuna kadar açıyorlar” dedi.

Karaca, Mega Polietilen işyeri için patrona verilen teşviklere dair, “Bakın ne olmuş burada: Bu fabrikanın yatırımının yarısını devlet karşıladı. Devlet şirkete yüzde 50 vergi indirimi uygulad8. Kredi borçlarını silmiş. 7 yıl sigorta pirim desteği verdi. Ucuz kredilerle semirtildi. Bu şirket karını bir yılda yüzde 215 artırdı. Bu milyonun kazançlarıyla asıl servet vergisi ödemesi gerekenlerin vergi borçları bir kalemde siliniyor, işçinin boğazına çökülüyor” dedi.

‘KÖLE PAZARINA ÇEVİRMEK İSTEYENLERE ÇOK GÜZEL CEVAP VERDİNİZ’

Sosyal medyada işçilere yapılan saldırıları paylaştıklarını söyleyen Karaca, gönderilere yapılan yorumlara dair de konuşarak, “ Mega patronunun borsaya açılışında, 3 kuruş parasıyla yatırım yapmak isteyen işçi emekçilerin gözü de bu direnişte biliyorum. Para vererek işçi düşmanlığı yapıyorlar. Ne diyorlar işçilerin hakları ödenmiş, bütün talepleri yerine getirilmiş doğru mu? İşçilerin bu Hayır diyen sesine kulak verin. Yerel basına gani gani para akıtıp, sendika düşmanlığı için, işçi düşmanlığı için haber yaptıranlara değil işçinin kendisine güvenin bizim gibi. İşçiye sırtını dönen bütün o yorum yapanlara buradan cevap veriyoruz. Mega patronunun umrunda bile değilsiniz! Sizin batan üç kuruş yatırımınız işçiye karşı düşmanlık beslemenizin nedeni olamaz” dedi.

Antep, Malatya, Adıyaman, Urfa, Mardin, Maraş, Van ve diğer bölge ilerinde patronların, işçileri ucuz iş gücü olarak kullanmak istediğini söyleyen Karaca, “Bu kentleri köle pazarına çevirmek isteyenlere çok güzel cevap verdiniz. Bunun ateşini yaktınız. Bölgeyi, Vietnam’a çevirmeye çalışanlar sizin bu sesinizi duysun” diye konuştu.

Etiketler Sevda Karaca emep