Seri katil 'Zodyak'ın şifresi 51 yıl sonra çözüldü

Kuzey Kaliforniya'da 1960'lı ve 1970'li yıllarda seri cinayetler işleyen 'Zodyak' takma isimli katilin, 1969 yılında bir gazeteye gönderdiği mektubun şifresi çözüldü. Seri katil Zodyak'ın mektupta, "Umarım beni yakalamaya çalışırken çok eğleniyorsunuzdur" ifadelerini kullandığı tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 1960'ların sonu ve 1970'lerin başında seri cinayetler işleyen ve 'Zodyak' takma ismiyle bilinen katilin yazdığı şifreleri mektuplardan birinin kodu 51 yıl sonra çözüldü. Mektupta, "Umarım beni yakalamaya çalışırken çok eğleniyorsunuzdur" yazdığı kaydedildi.

YAZILIMCI, BİLGİSAYAR PROGRAMCISI VE MATEMATİKÇİ ÇÖZDÜ

İşlediği cinayetler hakkında mektup yazan, mektuplarında 37 kişiyi öldürdüğünü iddia eden ve bu mektupları 'cinayetleri kanıtlamak için' kanlı kıyafetlerle beraber gazetelere gönderen seri katilin 1969 yılında San Francisco Chronicle'a ilettiği mektubun sırrı yazılım geliştiricisi David Oranchak, Belçikalı bilgisayar programcısı Jarl Van Eycke ve Avustralyalı matematikçi Sam Blake tarafından çözüldü. 340 karakterli mektupta, hiçbir noktalama işaretinin kullanılmadığı ve 'cennet' kelimesinin yanlış yazıldığı aktarıldı. 

'YETERLİ SAYIDA KÖLEM VAR'

Mektupta öne çıkan ifadeler şöyle: "Umarım beni yakalamaya çalışırken çok eğlenirsiniz Gaz odasından korkmuyorum çünkü beni cennete daha erken gönderecek Çünkü benim için çalışacak yeterli sayıda kölem var Cennete gittiklerinde kimsenin bir şeyi olmayacak bu yüzden ölümden korkuyorlar Ben korkmuyorum çünkü öldükten sonra cennetteki yeni hayatımın kolay olacağını biliyorum "

'BAŞARISIZLIĞA ÇOK ALIŞMIŞTIM'

2006 yılından bu yana Zodyak'ın şifrelerini çözmeye çalıştığını söyleyen Oranchak, "İnanılmazdı. Bir şey bulabileceğimizi düşünmemiştim çünkü başarısızlığa çok alışmıştım" dedi. Süreci Youtube'da yayınladığı bir videoda detaylandıran Oranchak, kodların bir hafta önce FBI'a teslim edildiğini ancak yetkililer onaylayana kadar bir açıklama yapmadıklarını aktardı. 

Resmi olarak  Zodyak Katili'yle beş cinayet ilişkilendirildi. Kurbanların Benicia, Vallejo, Napa County ve San Francisco'da öldürüldüğü tespit edilirken iki kişinin ise kurtulduğu kaydedildi. (DIŞ HABERLER)