Sendikacı Kamil Kartal: Çözüm umudumuz çoğaldı

"Öyle mi alay komutanı" sözüyle gündeme oturan madenci Kamil Kartal, çözüm konusunda son görüşmelerde umutlandıklarını dile getirdi. Kartal, İçişleri Bakanlığı'nın sorunun çözümü konusunda özel bir gayret göstermeye başladığını anlattı.

Kamil Kartal, gazeteci Ayşegül Doğan'ın sorularını yanıtladı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Soma'dan Ankara'ya doğru yola çıkan madencilerin Bağımsız Maden-İş Sendikası'nın eğitim ve örgütlenmeden sorumlu uzmanı Kamil Kartal, talepleri yerine getirilene kadar evlerine dönmeyeceklerini söyledi. Kartal, son toplantılardaki görüşmelerin umutlarını artırdığını dile getirdi.

'UYAR AİLESİ KORUNUYOR'

"Öyle mi alay komutanı" ifadesi gündeme oturan Kamil Kartal, yeniden tv'de Ayşegül Doğan'ın sorularını yanıtladı. Kartal Manisa Gölmarmara'da bulunduklarını belirtti.

Kartal, geçen temmuz ayında torba yasada rödovanslı işyerlerinde çalışanların durumuyla ilgili bir düzenleme yapıldığını ancak Uyar Madencilik'in kapsam dışında bırakıldığını anlattı. Kartal, "Bölgenin AK Parti milletvekili özel olarak Uyar ile ilgili çözümleme gündeme getirdiklerini dile getirmişti. 900 civarındaki arkadaşımız kapsam dışı kaldı" dedi. Uyar'ın korunduğunu vurgulayan Kartal "Bu şirketi bir biçimde kolluyorlar. Bunlar Ermenek'in neredeyse yarısına sahip olan insanlar. Ermenek madenleri Türkiye'nin hiçbir yerinde olmadığı gibi bir başka statüye sahip. Ermenek'teki maden ocakları iki aileye ait, Özbey ile Uyar alileleri. Ciddi koruma altına alınmış, bir başka statüde değerlendirilen bir yapı. Bunlara kimse dokunamıyor. Bunlar devleti de dolandırıyorlar. Devlet bunlara ses çıkarmıyor. Demek ki arkalarında bunları koruyan bir siyasi güç var" diye konuştu.

'BUNLARIN DEVLETİ DOLANDIRDIĞINI KENDİLERİ DE İFADE EDİYOR'

Son yaptıkları görüşmede de konunun gündeme geldiğini anlatan Kartal "Evvelsi gün İçişleri Bakanı Bakan Yardımcısı, Enerji Bakan Yardımcısı ile yaptığımız toplantıda da bunları gündeme getirdik. Bunların devleti dolandırdıklarını kendilerin de ifade ediyorlar. Niye  dokunmuyorsunuz dediğimizde de kimse doğru dürüst cevap vermiyor. İçişleri Bakanı Yardımcısının özel bir araştıracağız, bu konu üzerinde duracağız yaklaşımı gündeme geldi" dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU ZİYARET EDECEK

Kartal, Enerji Bakanlığı'nın işi sürüncemede bıraktığını, Manisa Valisi'nin İçişleri Bakanlığı'na sunduğu rapordan sonra ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Bu kadar da olmaz, bu işle ilgilenin" talimatı verdiğini anlattı. Kartal, şöyle devam etti: "İçişleri bu meselenin çözülmesi konusunda özel bir gayret göstermeye başladı. Bizim umudumuz çoğaldı. Bakan Yardımısı açık bir şekilede 'Mutlaka çözüm için yol bulacağız' şeklinde yaklaşım sergiledi. Dün Çalışma Bakanlığı ile görüşmeler yürütüldü. Bize söylenen, pazartesi günü (Soylu'nun) karantinası biteceği, İzmir'i ziyaret edeceği ve bu sırada bize uğrayacağı."(HABER MERKEZİ)