Selim Kuneralp yazdı: Algı ve tanıtma

Türkiye'nin yurt dışındaki algısını değerlendiren Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, laiklikten ve demokrasiden gittikçe uzaklaşan İslami kimliği öne çıkan bir ülkeye dönüşüldüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, Finans ve Ticaret sitesinde yayınladığı yeni yazısında Türkiye'nin yurt dışındaki değişen algısına ve tanıtma faaliyetlerinin bu algının oluşumundaki rolüne değindi. Kendi görev aldığı dönemde tanıtmaya çalıştıkları Türkiye ile şu anki Türkiye'nin farklı olduğunu belirten Kuneralp, Türkiye'nin yurt dışındaki olumsuz algısının ülkenin olumlu yöne doğru ilerlemesiyle değişebileceğini söyledi.

Kuneralp'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Tabiatıyla son on yıl içinde ülkemizin hızla değiştiği, bununla birlikte dışarıdaki algısının da olumsuz yönde farklılaştığı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Benim meslek hayatım boyunca tanıtmaya çalıştığımız yüzünü batıya ve özellikle Avrupa’ya çevirmiş, batı değerlerini pratikte değilse de teoride özümsemiş Türkiye artık yok.  Onun yerine gittikçe o değerlerden uzaklaşan batıya yüzünü değil, sırtını çevirmiş, komşularıyla kavgalı ve yayılmacı olarak yorumlanan bir siyaset izleyen, laiklikten ve demokrasiden gittikçe uzaklaşan İslami kimliği öne çıkan bir ülke ortaya çıktı.

Türkiye’nin tanıtımından artık sorumlu olmadığımdan memnuniyet duymadığımı söylesem yalan olur.  Gerçi bu konu da anladığım kadarıyla Dışişleri Bakanlığı’nın elinden alınmış, paralel bir dış temsil ağı olarak çalışan ve dünyanın çeşitli ülkelerine yayılan Yunus Emre Enstitüleri vasıtasıyla yürütüldüğü anlaşılıyor. Pandemi döneminde tanıtma konusunda yapılacak faaliyetler haliyle kısıtlıdır.  Ancak yukarıda da belirttiğim gibi Türkiye’nin algısını değiştirmek sırf tanıtma faaliyetleriyle mümkün değildir.  Belki bu yolla ülkemizi tanımayanlar biraz bilgilendirilebilir, bilgisizlikten kaynaklanan ön yargılar ile mücadele edilebilir, ancak olumsuz algılar yalnız ülkenin olumlu yöne doğru ilerlemesiyle değişebilir.  O noktadan da hayli uzaktayız."

YAZININ TAMAMI