Selahattin Demirtaş: HDP atla deve talep etmiyor

HDP'nin kendi adayını çıkaracağı açıklamasının ardından başlayan tartışmaları değerlendiren Selahattin Demirtaş, "HDP atla deve talep etmiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Edirne F Tipi Cezaevi'nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin kendi cumhurbaşkanı adayıyla seçime gireceği açıklamasından sonra başlayan tartışmaları değerlendirdi.

'KÜRTLER YAN ODADA BEKLEMEK İSTEMİYOR'

T24'te yayınlanan "HDP'nin adayı mı?" başlıklı yazısında Demirtaş, "Kürtler yan odada beklemek istemiyor. Şimdi, Cumhuriyet'in yüzüncü yılında Türkiye kendi içinde bir toplumsal barış, kardeşlik, eşitlik, birlikte yaşam anlaşması, anayasası yapmaya hazırlanırken toplumun önemli bir kesimi dışarıda bırakılmak isteniyor gibi bir görüntü oluşmasına fırsat vermemek gerekir" dedi.

'KONUŞMAK NEDEN KİMİLERİNE TUHAF BİR İSTEK OLARAK GELİYOR?'

Kendini demokrat muhalif olarak tanımlayanların özenli davranmasını beklediklerini dile getiren Demirtaş, "Türkiye hepimizindir, HDP de Türkiye'nin parçasıdır, Cumhuriyet ortak değerimizdir, birlikte ve hep beraber yaşayacağız tabii ki. Aynı odada yan yana oturup ortak geleceğimizi beraberce, medenice, kardeşçe konuşmak neden kimilerine tuhaf bir istek veya dayatma olarak geliyor? Hadi HDP ile görüşmeyi Cumhur İttifakı yapmaz, yapamaz, demokrasi anlayışlarına uygun değil. Ama kendini demokrat muhalif olarak tanımlayanların özenli ve dikkatli davranmasını beklemek hakkımızdır" ifadelerini kullandı.

'ALTILI MASA'NIN ORTAK ADAYI HDP VE TÜM MUHALEFETLE GÖRÜŞSÜN'

Altılı Masa'nın çıkaracağı ortak adayın HDP'yle görüşmesini öneren Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Sonuç itibarıyla HDP atla deve talep etmiyor, Altılı Masa'nın belirlenecek ortak adayının, HDP ve tüm muhalefet ile genel demokrasi ilkelerini açık, şeffaf bir şekilde oturup tartışmasını, müzakere etmesini istiyor ki ortak aday, halkın ortak adayı olabilsin. Üstelik HDP ile müzakere başlıkları da öyle gizli saklı değildir; Eylül 2021'de HDP'nin açıkladığı tutum belgesindeki 11 maddedir. Bu ilkeler herkes için demokrasi talep eden maddelerdir. Şimdi Altılı Masaya düşen en olgun ve demokrat tutum, Altılı Masanın Cumhurbaşkanı adayının ortaya çıkmasıyla birlikte, HDP dahil diğer tüm toplumsal ve siyasal muhalefetle mutlaka görüşüp dinleyeceğini, uzlaşma arayacağını, destek isteyeceğini açıklamasıdır. HDP kimseye olmazı dayatmıyor, akılcı ve meşru olanı gösterip ön açıyor, seçimlerde ortak adayın demokrasinin teminatı olarak büyük bir farkla kazanmasının yolunu gösteriyor."

YAZININ TAMAMI