Seçimler ABD basınında: Ekonomi ve deprem belirleyici olacak

ABD'nin AP haber ajansı ile The Wall Street Journal ve Washington Post gazeteleri, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin analizlerinde ekonomik kriz ve depremin seçim sonuçlarında belirleyici olacağını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'deki 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yaklaşırken, seçimlerin olası sonuçları ve etkileri dünya basınına yansımaya devam ediyor. Son olarak, ABD'nin Associated Press (AP) haber ajansı ile The Wall Street Journal (WSJ) ve The Washington Post gazeteleri seçimleri konu alan haberler yayınladı.

AP haber ajansından Suzan Fraser'ın "Erdoğan, deprem ve enflasyon sürerken zorlu bir seçimle karşı karşıya" başlıklı analizinde, 'siyasi kariyerinin başında yıkıcı 1999 Marmara depremi ve ekonomik darboğazın iktidara yükselttiği Erdoğan'ın liderliğinin 20 yıl sonra benzer şartlar nedeniyle risk altında' olduğu değerlendirmesinde bulundu.

'EKONOMİK KRİZ VAR, BUNU İNKAR EDEMEYİZ'

Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'nin aktardığına göre, uzmanlar, 6 Şubat'taki Maraş merkezli depremlere verilen yetersiz yanıt nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a duyulan öfkeye rağmen Erdoğan'ın azımsanmaması gerektiği uyarısı yaparak Türkiye'deki eski laik ve Batı eğilimli elitler tarafından uzun yıllardır dışlandıklarını hisseden orta sınıf muhafazakar seçmenler arasındaki cazibesinin uzun soluklu olduğuna dikkat çekti.

AP'ye konuşan esnaf Sabit Çelik, “Türkiye'de ekonomik kriz var, bunu inkar edemeyiz. Evet, bu ekonomik krizin bize etkisi büyük oldu. Ama yine de Erdoğan'dan başkasının bunu düzelteceğini düşünmüyorum. Kurtuluşumuz yine iktidar partisi sayesinde olacak” dedi.

Erdoğan'ı destekleyen bir başka İstanbullu seçmen, Mustafa Ağaoğlu da “İğne bile üretemez halde bir ülkeyken geçen gün gökyüzünde insansız hava aracı uçtu. Şimdi savaş uçaklarımız, uçak gemilerimiz, yollarımız, köprülerimiz, şehir hastanelerimiz var” dedi.

WSJ: SEÇİM SONUÇLARINI DEPREMZEDELER BELİRLEYEBİLİR

6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Maraş merkezli depremlerin Türkiye'nin son yüzyılda karşılaştığı en ağır felaket olduğunu kaydeden WSJ gazetesi, son yılların en olağandışı seçimleri olarak nitelediği 14 Mayıs seçiminde depremlerin etkisinin önemli rol oynayacağını belirtti.

Habere göre bazı kentlerin tamamen boşalmasına neden olan, milyonlarca insanın deprem bölgesinden kaçıp konteynerlere, çadırlara, otellere ve akrabalarının yanına sığınmasına yol açan depremler sonrasında yüzbinlerce seçmen, oy kullanmak için memleketlerine geri dönecek. Gazete, sonucun çok az farkla belirleneceğini öngördüğü seçimlerde kitlesel travma yaşayan seçmenlerin kullanacağı oyların belirleyici rol oynayabileceğini kaydetti.

'GEÇ MÜDAHALE, TERK EDİLMİŞLİK HİSSİ YARATTI'

Hükümetin muhalefet partilerinin depremzedeler için uzak noktalarda seçim sandıkları kurulması çağrılarını geri çevirdiğini yazan The Wall Street Journal, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) göre deprem bölgesinde yaşayan 9 milyon seçmenin sadece 133 bininin seçmen kayıtlarını başka bölgelere aldırdığını hatırlattı.

Habere göre, Türkiye'deki kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 14'ü deprem bölgesinde yaşıyordu. Çok sayıda insanın başka illere taşındığı Hatay'da 1 milyondan fazla seçmen yaşıyor ve bu seçmenlerin ağırlıklı çoğunluğu, Erdoğan'ın rakiplerini destekliyordu.

Haberinde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in görüşlerine de yer veren gazete, Seçer'in “Çok sayıda depremzede oy kullanamayacak çünkü ya yaşadıkları bölgelere geri dönme imkanına sahip değiller ya da yıkılmış memleketlerine geri dönmek için psikolojik olarak buna hazır değiller” sözlerini aktardı. Gazete, depremlerin hükümetin kilit sistemlerinde çöküşe neden olduğunu, sivillerin elleriyle ve küreklerle enkaz altında arama yaptığını, yardım ve kurtarma ekiplerinin bölgeye geç müdahale etmesinin depremzedelerde derin bir terk edilmişlik hissi uyandırdığı gözlemini de paylaştı.

WASHINGTON POST: SEÇMEN ERDOĞAN'DAN UZAKLAŞMAYA HAZIR MI?

Washington Post gazetesi de Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin tüm dünyada yakından izlendiğini, sonuçların Türkiye'nin Avrupa'yla, Ortadoğu ile ve ABD ile bağlarıyla Suriye ve Ukrayna'daki çatışmalar üzerinde etkili olacağını yazdı.

The Wall Street Journal gibi Washington Post gazetesi de seçmenlerle yapılan söyleşileri aktardı. Özgürlüklerin ve demokrasinin kısıtlanmasından, mülteci akınından, yüksek enflasyondan ve kadına yönelik şiddet eylemlerinin artmasından şikayet eden seçmenler Erdoğan'ın mağlup olması gerektiğini söyledi.

Daha önceki seçimlerde Erdoğan'ı destekleyen ancak bu seçimlerde Muharrem İnce'yi tercih edeceğini söyleyen 44 yaşındaki Duygu Çelik, sekiz ay öncesine kadar ev kadını olduğunu, ancak yüksek enflasyon nedeniyle ek gelir elde etmek için temizlikçi olarak çalışmaya başladığını söyledi. 68 yaşındaki Hatice Özaydın da pahalılıktan şikayet etti; ancak, ekonomik darboğazın ve yüksek enflasyonun nedenini bilmediğini söyledi.

28 yaşındaki Nuri Bora Demir ise sadece son birkaç yılda yaşam standartlarındaki olumsuz değişimi düşündüğünü, kendisi gibilerinin tatil planları yaparken şimdi hiçbir şey alacak ekonomik gücü kalmadığını kaydetti. (DIŞ HABERLER)