ABD basını Kılıçdaroğlu ile Erdoğan'ı karşılaştırdı: '1150 odalı saray yerine...'

Associated Press'te yayınlanan analizde, "Kutuplaştırıcı Erdoğan giderek otoriterleşirken, Kılıçdaroğlu demokrasiyi yeniden tesis etme sözü veriyor" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de 14 Mayıs seçimleri yaklaşırken, dünya basını süreci yakından izlemeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu karşılaştıran Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), detaylı bir analize yer verdi.

'KILIÇDAROĞLU, DEMOKRASİ SÖZÜ VERİYOR'

“Erdoğan'ı koltuğundan indirmeye çalışan ana rakip, ülkeyi yirmi yıldır yöneten Erdoğan’dan tamamen farklı bir figür çiziyor” denilen analizde, şu ifadeler kullanıldı: "Erdoğan'ın büyüleyici bir hatip olduğu yerde, mütevazi Kemal Kılıçdaroğlu yumuşak konuşuyor. Erdoğan aynı zamanda destekçilerine ulaşmak için devlet kaynaklarını ve etkinliklerini kullanan usta bir kampanya yürütücüsüyken, Kılıçdaroğlu seçmenlere mutfağında kaydettiği videolarla sesleniyor. Kutuplaştırıcı Erdoğan giderek otoriterleşirken, Kılıçdaroğlu köprü kurucu olarak ün kazanmış ve demokrasiyi yeniden tesis etme sözü veriyor.”

“Muhalefet içindeki bölünmeler uzun süredir 69 yaşındaki Erdoğan'ın iktidarda kalmasına yardımcı oldu” değerlendirmesine yer verilen analizde, Kılıçdaroğlu’nun Emek ve Ögürlük İttifakı’nın desteğini de aldığı hatırlatıldı.

'AVRUPA VE NATO YANLISI BİR DURUŞ BENİMSEYECEK'

“[Kılıçdaroğlu] seçilirse Erdoğan'ın yaptırdığı 1150 odalı saray yerine Ankara'da eski cumhurbaşkanlarının yaşadığı mütevazi cumhurbaşkanlığı sarayına taşınmayı planlıyor” ifadelerinin kullanıldığı yazıda, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun olası dış politika adımlarına ilişkin bir değerlendirme de yapıldı: “Analistler, Kılıçdaroğlu’nun Rusya ile ekonomik bağları korurken muhtemelen daha Avrupa ve NATO yanlısı bir duruş benimseyeceğini söylüyor.”

'KILIÇDAROĞLU KİN TUTMAZ'

AP’ye konuşan CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak ise, Kılıçdaroğlu'nun 'sabrı ve uzlaşı kurma becerisi sayesinde birleşik bir muhalefetin ortaya çıktığını' söyledi. Toprak, "O kin tutmaz. Uzlaşmaya büyük önem veriyor ve hoşgörü gösteriyor. Millet İttifakı'nı yaratan da budur. İttifakın kurulması, Kılıçdaroğlu için büyük sabır ve özveri gerektirdi" dedi. (DIŞ HABERLER)