Seçim kanunu: Cumhur İttifakı muhtarlara dair düzenlemeyi geri çekiyor

Cumhur İttifakı, muhtar adaylarının seçimin ardından 10 gün içinde seçilme yeterliliğini kanıtlaması ve böylece mazbatasının verilmesi önerisini geri çekme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhur İttifakı’nın seçim kanununa ilişkin değişiklikler öngören kanun teklifinin Anayasa Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

Teklife göre, seçimlerin ardından ilk sırada yer alan muhtar adayının seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç on gün içinde belgelendirmesi halinde mazbata verilmesi, belgelendiremezse ikinci sırada bitiren adaya mazbata verilmesi öngörüldü. İkinci adayın da belgelendirememesi durumunda üçüncü muhtar adayına verilmesi, o aday da belgeleyemezse nihayet seçilme ehliyetine sahip aday bulunana kadar bu işlemin yapılması hedeflendi.

Muhalefet temsilcilerinin itiraz ettiği düzenlemeye ilişkin Cumhur İttifakı geri adım attı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, düzenlemeyi geri çekeceklerini söyledi.

‘ARKASINDA BAŞKA DÜŞÜNCELER YATIYOR’

Muhtarlara ilişkin düzenlemeye dair Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, milletvekillerinin seçilmeden önce seçilmeye yeterli olduklarını ispatlamakla yükümlü olduklarını ve bu ispatın ardından seçimlere katılabildiklerini hatırlattı. Muhtarlar için de bu uygulamanın olduğunu belirten Özkoç,  “Peki, bunu seçimden önce niye yapmıyor? Neden seçilmiş bir adamı seçildikten sonra görevinden alma ihtimali doğuyor? Bunun kesinlikle doğru olmadığını, bunun arkasında başka düşüncelerin yattığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘PEŞİNEN KAYYUM UYGULAMASI’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, “Şimdi, burada açıkçası peşinen bir kayyum uygulaması oluyor” dedi ve il ile ilçe kurullarının incelemesi sırasında sübjektif davranabileceklerine dikkat çekti. Bir muhtar adayının 1000 oy aldığı, bir muhtar adayının 500 oy aldığı, bir muhtar adayanın ise 70 oy aldığı durumda, seçilme yeterliliğine sahip olmadığı için ilk iki adaya mazbatanın verilemeyeceğini, 70 oy alan adaya verilebileceğini belirten Beştaş, “Muhtarlık, 70 oy alana verilirse demokratik zemin tamamen kaybolur” diye konuştu.

AK PARTİLİ YAZICI: GERİ ÇEKİYORUZ

Muhalefet milletvekillerinin düzenlemeye dair itirazlarının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı söz aldı. “Muhtarlarla ilgili konuyu iyi ki açtınız, ben konuşmada hepsine değinemedim” diyen Yazıcı, muhtar seçimlerinin yerel seçimlerden ayrılarak özel olarak yapılmasını teklif ettiklerini, anayasa değişikliği gerektiği için AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın muhalefetle görüştüğünü fakat muhalefetin olumlu yaklaşmadığını söyledi.

Muhtarlık seçimlerinin ayrılması gerektiğini, adaylık öncesi evrak vermeye muhtarların karşı çıkacağı bilgisini edindiklerini ifade eden AK Partili Yazıcı, “100 tane muhtar, bir sürü evrak, bunların incelenmesi vesaire. Bunları da bu formaliteden korumak için böyle bir yöntem düşündük ama bu öneriyi de geri çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhalefet milletvekillerinin “Geri mi çekiyorsunuz” sorusunun ardından AK Partili Yazıcı, “Muhtarlarla ilgili düzenleme neyse geri çekiyoruz. Yani bu kadar tartışma olduğuna göre geri çekiyoruz bunu da” yanıtını verdi.