Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınması İzmir’de protesto edildi

Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınmasını protesto eden İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınmasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak'ta bulunan İzmir Tabip Odası binası önünde düzenlenen açıklamada, “Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur derhal serbest bırakılsın” yazılı pankart taşındı. Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı açıklamada sık sık, “Gözaltılar , tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz”, “Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur” ve “Kimyasal silah suçtur susmayacağız” sloganları atıldı. Grup adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, iktidar bloğunun cumhuriyetin anayasal kurumlarına yönelik baskı ve yıldırmalarına bir yenisinin daha eklendiğini söyledi.

‘SUSTURMA GAYRETİNİN BİR PARÇASI OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ’

Soruşturma açılacağını bile bile yurtdışından dönen ve çağrıldığı takdirde ifade vermeye gidebilecek olan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Fincancı'nın gözaltına alınmasının hukuksuz ve hakkaniyetten uzak olduğunu vurgulayan Kaynak, TTB'ye yönelen bu baskıların tüm meslek örgütlerine, toplumsal muhalefetin tüm bileşenlerine yöneltilmek istenen bir tavrın yansıması olduğunu söyledi. Kaynak, “Türkiye'nin bir seçim sürecine evrildiği bu günlerde Türk Tabipler Birliği'ne yönelen baskıları Tabip Odalarının, diğer meslek birliklerinin ve sendikaların sesini kesme, susturma gayretinin bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Hukuka ve insan haklarına aykırı uygulamalarla zapturapt altına alma çabalarının boşa çıkacağına inanıyoruz. Baskılar ve yıldırmalar karşısında tek ses, tek yürek olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

‘SAVCILIK BİR KEZ DAHA İKTİDARA BAĞIMLI OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR’

İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, Şebnem Korur Fincancı'nın daha önce savcılığa başvurarak ifade vereceğini belirtmesine rağmen hukuksuzca gözaltına alındığını belirtti. Yılmaz, “Şebnem Korur Fincancı’nın daha önce savcılığa başvurarak ifade vermeye hazır olduğunu belirtmiş olmasına ve CMK madde 91'in açık hükmüne rağmen yapılan bu hukuksuz gözaltı, tüm ulusal ve evrensel hukuk kurallarını yok sayarak bir şova dönüştürülmüştür. Bir suç örgütü liderinin itirafları konusunda üç maymunu oynayan savcılık, Cumhurbaşkanının açıklamalarını talimat kabul ederek gerçekleştirdiği işlemle, bir kez daha iktidara bağımlı olduğunu göstermiştir” diye konuştu.