MESS görüşme talep etti, grevdeki Schneider Enerji işçileri 'sözleşme' dedi

Schneider Enerji işçileri, Erdoğan'ın kararıyla 'milli güvenliği bozucu nitelikte' olduğu gerekçesiyle 60 günlük 'erteleme' kararı verilen greve 2'inci gününde devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 'milli güvenliği bozucu nitelikte' görülerek grevleri yasaklanan Schneider Enerji işçileri yasağı tanımadı.

Birleşik Metal tarafından Schneider Enerji’de başlatılan grev, daha önce Bekaert grevlerini yasaklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 'milli güvenliği bozucu nitelikte' olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi.

Birleşik Metal’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Cumhurbaşkanı kararı ile gece yarısı yasaklanan Scheiderenerji grevimizin 2’inci gününde kararlılığımız devam ediyor. Genel Başkanımız Adnan Serdaroğlu, sabahın ilk ışıklarında grev alanında” ifadelerine yer verildi.

MESS GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDU

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar, BirGün’e yaptığı açıklamada, şirketin bugün saat 14.30’da görüşme talebinde bulunduğu söyledi. Atar başarılı bir toplu sözleşme imzalayana kadar grevi bitirmeyeceklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

“23 Ocak sabahı greve başladığımız Green Transfo Energy (Schneider Enerji) işyeri için MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) bugün saat 14.30’a görüşme davetinde bulunuldu. Toplu Sözleşme Müzakere Heyeti’mizle birlikte masaya oturacağız. Toplu sözleşmeyi işçi arkadaşlarımızın beklentileri ve sendikamızın toplu sözleşme hedefleri doğrultusunda başarılı bir şekilde sonuçlandırma gayreti içinde olacağız. Dün gece Cumhurbaşkanı Kararı’yla erteleme adıyla yasaklanan grevimize hem öncesinde hem de erteleme sonrası devam edeceğimizi duyurmuştuk. Başarılı bir toplu sözleşme imzalayana kadar da grevimizi sonlandırmayacağız.”

CHP'Lİ AĞBABA'DAN 'ERTELEME' KARARINA TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Schneider Elektrik'te Birleşil Metal tarafından başlatılan grevin yasaklanmasına tepki gösterdi. Ağbaba, “Yasaklanan her grev, sendikalaşma hakkına yönelik her engelleme ne yazık ki ülkemizin bir ucuz iş gücü cennetine ve asgari ücret toplumuna dönüşmesine neden olmaktadır. Grevlerin bir gece kararnamesi ile yasaklanması kabul edilemez” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şunlara yer verilmişti:

“Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Kocaeli ili Çayırova ilçesinde yer alan iş yerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

Erdoğan’ın Bekaert grevini yasaklamasına rağmen işçiler, iş durdurup direnişe başlamıştı. Daha sonra şirket yönetimine taleplerini kabul ettirmişti. (HABER MERKEZİ)