Sayıştay Raporu: Samsun Büyükşehir Belediyesi, TÜGVA ve TÜRGEV'in 1 milyon liralık kirasını ödemiş

Sayıştay'ın Samsun Büyükşehir Belediyesi için hazırladığı 2019 yılı raporu yayımlandı. Raporda belediyenin TÜRGEV ve TÜGVA'nın 1 milyon liralık kiralarını ödediği belirtilirken aldığı fonları başka yerlerde kullandığı ve ilçe belediyelerine yapması gereken ödemeleri yapmadığı tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

Haydar Öztürk

SAMSUN- Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılı Sayıştay raporu yayımlandı. Raporda gecekondu fonunda bulunan 871 bin 994 liranın farklı yerlerde kullanılması, belediye kasasından AK Parti'ye yakın iki vakfın 1 milyon liralık kirasının ödemesi, ilçe belediyelerine yapılması gereken ödemelerin yapılmamış olması gibi önemli detaylar yer aldı.

KİRAYA VERİLEN İŞ YERLERİNDEN 1028'İNİN RUHSATI YOK

Açıklanan raporda belediyenin kirada bulunan 1203 iş yerinden 1028’inin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadığı, bu nedenle bu iş yerlerinden tahsilat yapılamadığı bilgisinin yanı sıra, mal alımları ve yapım işleri için belirlenen harcamalar ve ödeneklerin mevzuatlara aykırı şekilde yüzde 10’u aştığı, 106 yapım işinden 83’ünde uygulama, ön veya kesin proje hazırlanmadan ihaleye çıkıldığı, elde edilen otopark işletim gelirlerinden, ilçe belediyelerine pay aktarılmadığı yönünde bilgiler yer aldı.

Raporda ayrıca Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin TÜGVA ve TÜRGEV'in kiralarını ödediği, bunun için belediye kasasından 1 milyon liranın çıktığı belirtildi.

GECEKONDU FONU AMACI DIŞINDA KULLANILDI

Raporda gecekonduların ıslahı, tasfiyesi ve yeniden gecekondu yapımının önlenmesi için kullanılması gereken Gecekondu Fon hesabındaki tutarların da amacı dışında kullanıldığı tespit edildi. Belediye tarafından ilgili fon hesabı oluşturulmuştur, ancak gecekondu fonu hesabında yer alan 871.994,06 lira, nakit ihtiyacını gidermek için diğer banka hesaplarına aktarılmış.

106 YAPIM İŞİ İHALESİNİNİN 83'ÜNDE PROJE HAZIRLANMAMIŞ

Belediyenin yapım işlerinin önemli bir kısmında, yeterli zemin ve arazi çalışması yapılmadan, ihtiyaçlar sağlıklı bir şekilde tespit edilmeden, proje ve mahal listesi hazırlanmadan, yalnızca toplam metrajlar üzerinden ihaleye çıkıldığı ifade edilirken 2019 yılı sonu itibariyle, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 106 yapım işinden 83’ünde uygulama, ön veya kesin proje hazırlanmadan ve mahal listesi oluşturulmadan ihaleye açtığı tespit edildi.

OTOPARK GELİRLERİNDEN İLÇE BELEDİYELERİNE PAY AKTARILMAMIŞ

Rapora göre Belediye'nin 2019 yılı mali tabloları ve eki belgelerin incelenmesinde yol, cadde, sokak vb. yerler üzerindeki araç park yerlerinin işletilmesinden elde edilen 800.874,70 liralık otopark işletim gelirlerinden, ilçe belediyelerine pay aktarılmadığı belirlenirken,  Bu husus 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporu'na da konu edilmiş olup yukarıda yer verilen mevzuat hükmü gereği, otopark işletim gelirlerinin yüzde 50’sinin ilçe belediyelerine, nüfuslarına orantılı bir şekilde dağıtılması gerekmektedir" denildi.