Sayıştay: Bursa Belediyesi kamu araçlarını amacı dışında kullandırmış

Sayıştay’ın 2022 Belediyeler raporunda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kamuya ait araçları çeşitli dernek, vakıf, spor kulüpleri, sivil toplum kuruluşları ve kişilere kullandırdığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Sayıştay, 2022 yılına ait 'Belediyeler Raporu'nu açıkladı. Buna göre, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli dernek, vakıf, spor kulüpleri, sivil toplum kuruluşları ve kişiler için kuruma ait otomobil, otobüs ve minibüs gibi araçların bir ücret alınmadan görevlendirildiği belirlendi.

BELEDİYENİN GİDERLERİ YÜZDE 231 ARTTI

Sayıştay raporunda belediyenin gelirlerinin 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 197 tutarında artış olduğu, giderlerinde yüzde 231 oranında artış gerçekleştiği belirlendi. Belediyenin kamuya ait araçları, kanunlara aykırı şekilde kullandırdığı raporları yansıdı. Yurt içi ve yurt dışında (Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Romanya) düzenlenen gezi, ziyaret, toplantı, spor karşılaşması ve yolcu nakli için Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçların görevlendirildiği tespit edildi.
Sayıştay raporunda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü maddesine göre, belediyelerin amatör spor kulüplerine yapılacak yardım dışında diğer derneklere, vakıflara, sivil toplum kuruluşlarına veya kişilere ücretsiz hizmet ve yardım yapılabileceğine dair bir hükme yer verilmediği ifade ediliyor.

Bu nedenle, belediyenin herhangi bir kişi ve kuruma ücretsiz hizmet sunmasının 4736 sayılı kanun uyarınca, dernek ve vakıflara menfaat sağlamasının 5018 sayılı kanun uyarınca mümkün olmadığı belirtiliyor. Sayıştay, araç görevlendirmelerinin kişi, dernek ya da vakıfların özel ihtiyaçlarının karşılanması niteliğinde olduğunu raporladı.

BELEDİYE ŞİRKETİNE DEVREDİLEN YERLER ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA KİRALANDI

Sayıştay, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesiz olarak belediye şirketine devredilen yerlerin, şirket tarafından pazarlık usulü ile üçüncü şahıslara kiraya verildiğini raporladı. BURFAŞ A.Ş.’ye devredilen çay bahçesi, büfe, sosyal tesis ve kafeterya gibi vasıflara sahip 22 adet işletmenin şirket tarafından üçüncü kişilere pazarlık usulü ile kiraya verildiği, 4 adet yerin ise doğrudan şirketin Yönetim Kurulu Kararınca üçüncü kişilere kiraya verildiği tespit edildi. Sayıştay, belediyenin mülkiyetinde olup belediye şirketine ihalesiz olarak devredilen yerlerin, şirket tarafından ihale edilmeden üçüncü şahıslara kiraya verilmesinin, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olmadığını raporladı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HAYVAN BAKIMEVİNİ KURMADI

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre belediyeler hayvan bakımevlerini kurmakla yükümlüdürler. Belediyeler, hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırır. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanır.

ancak belediye, hayvan bakımevi için iki kez ihaleye çıkmış ancak iki ihalede iptal edilmiş. Son ihale ise 2 Eylül 2022 tarihinde yapılmış. Hayvan bakımevinin 31 Aralık 2022 tarihinde bitirilmesi gerekirken belediye süreci yürütmekte geç kaldı. Sayıştay, belediyenin hukuka aykırı bir eylem veya işlemiyle yol açtığı zararı tazmin etmesi yükümlülüğü olduğunu hatırlattı.