Dekanlardan mevzuata aykırı sendikal üyelik

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nin Sayıştay tarafından hazırlanan 2022 yılı düzenlilik denetim raporuna göre, dekanlar mevzuata aykırı şekilde sendika üyesi oldu.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Google Haberlere Abone ol

Emrullah Bayrak

DUVAR - Sayıştay Başkanlığı tarafından Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nin 2022 yılı düzenlilik denetim raporu açıklandı.

Üniversitede bazı fakülte, enstitü ve yüksekokulların dekan ve müdürleri ile bunların yardımcılarının, mevzuat izin vermemesine rağmen sendika üyesi oldukları ortaya çıktı.

‘ÜYELİKLERİNİN SONA ERDİRİLMESİ GEREKİYOR’

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nde 12 fakülte, 3 yüksekokul, 4 enstitü, 12 meslek yüksekokulu, 18 uygulama ve araştırma merkezi, 18 koordinatörlük ve 1 herbaryum bulunuyor. Üniversitede 2022 yıl sonu itibarıyla kadrolu akademik, idari (sözleşmeli idari personel dahil) ve işçi personel toplamı 1.717.

Üniversitede bazı fakülte, enstitü ve yüksekokulların dekan ve müdürleri ile bunların yardımcılarının sendika üyesi olduklarını belirleyen Sayıştay’ın denetim raporunda, şu görüşler yer aldı: "4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 'Sendika üyeliğinin kazanılması' başlıklı 14’üncü maddesinde kamu görevlilerine, sendikalara üye olma konusunda serbestlik tanınmıştır. Ancak Kanun’un 'Sendika üyesi olamayacaklar' başlıklı 15’inci maddesinde sendika üyesi olamayacaklar tahdidi olarak sayılmış ve maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde; üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü rektörleri, fakülte dekanları, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarının sendika üyesi olamayacakları düzenlenmiştir.

Üniversitede yapılan denetimlerde, kanunen sendikaya üye olamayacak 2 dekan, 3 enstitü müdür yardımcısı, 2 yüksekokul müdürü ve 5 yüksekokul müdür yardımcısının sendika üyesi oldukları görülmüştür. Kamu idaresi tarafından bulguda belirtilen tespitlere katılınmış, harcama birimlerinin uyarıldığı bilgisi verilmiştir. Sonuç olarak; dekan, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarının 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 'üyeliğin sona ermesi' başlıklı 16’ncı maddesi gereğince üyeliklerinin sona erdirilmesi gerekmektedir."

ELEKTRİK, SU VE DOĞAL GAZ BEDELLERİ ALINMAMIŞ

Erzurum Teknik Üniversitesi'nin 2022 yılı düzenlilik denetim raporunda ise kiracılardan tahsil edilmesi gereken elektrik, su ve doğal gaz bedellerinin alınmadığı belirlendi.

Ayrıca Erzurum Teknik Üniversitesi'ne (ETÜ) ait taşınmaz üzerinde Atatürk Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen zirai faaliyetler sonucunda elde edilen gelirlerden Erzurum Teknik Üniversitesi için ayrılması gereken yüzde 10’luk payların ETÜ Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’nün hesaplarına yatırıldığı da tespit edildi.

Üniversitenin Döner Sermaye İşletmesi'nin 2022 yılı gelir toplamı 942.452,67 TL, gider toplamı 906.176,62 TL olarak gerçekleşti. Dönem, 36.276,05 TL kâr ile tamamlandı.

Öte yandan Sayıştay, Atatürk Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi’nin 2022 yılını 21.469.882,80 TL zarar ile kapattığını belirledi. Doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımların bazılarının 'Elektronik Kamu Alımları Platformu'na kaydedilmediği, mal ve hizmet alımlarında yüzde 10 sınırını aşan kısım için ise Kamu İhale Kurumu'ndan izin alınmadığı tespit edildi.