'Savaş suçu' ile suçlanan Suriye vatandaşı Almanya'da tutuklandı

Suriye'de sivillere yönelik kötü muamele, savaş suçu ve insanlığa karşı suç ile suçlanan Ahmad H.'nin Almanya'da tutuklu yargılanmasına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ahmad H. isimli Suriye vatandaşının, Şam'ın Tadamon bölgesinde 2013'te işlenen katliamla bağlantılı olarak Almanya'nın Bremen kentinde gözaltına alındığı açıklandı. Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, tutuklu yargılanmasına karar verilen H. savaş suçu ve işkence ile köleleştirme de dahil insanlığa karşı suç işlemekle yargılanıyor.

The Guardian'ın haberine göre, Tadamon'da Esad hükümeti yanlısı milislere liderlik etmekle suçlanan Ahmad H. 2013 yılında söz konusu bölgede Esad yanlısı milis ve askerlerin sivillere karşı işlediği suçlarla bağlantılı olarak gözaltına alınan ilk şüpheli oldu. 

İŞKENCE VİDEOLARI İKİ AKADEMİSYEN SAYESİNDE BASINA SIZDIRILDI

Konuya ilişkin 3 Ağustos Perşembe günü açıklama yapan Almanya'daki savcılar, siyasi muhalifleri bastırmakla görevlendirilen Şebbiha isimli hükümet yanlısı paramiliter grubun yerel lideri olduğu ifade edilen Ahmad H.'nin liderlik ettiği grubun Tadamon'daki kontrol noktalarında sivilleri düzenli olarak gözaltına aldığını, bu kişileri sonrasında işkenceye maruz bıraktığını, gasp ettiğini ve zorla çalıştırdığını belirtti.

2019 yılında söz konusu işkencenin videolarının Avrupa'da çalışan iki akademisyen sayesinde basına yansıdığı hatırlatılan haberde, Amsterdam Üniversitesi Holokost ve Soykırım Çalışmaları Enstitüsü'nden Prof. Dr. Uğur Üngör ile araştırmacı Annsar Shahoud'un videolardaki pek çok faili teşhis ettiği bilgisi paylaşıldı. Buna göre, teşhis edilen kişiler arasında Suriye askeri istihbaratından Amjad Yusuf da vardı.

'SİVİLLERE YÖNELİK KÖTÜ MUAMELEYE BİZZAT KATILDI'

İki akademisyenin iki yıl boyunca sahte kimlik kullanarak Yusuf ile Facebook'ta arkadaş olduğu ve Yusuf'u işlediği suçlar ve suçların saikleri konusunda açıkça konuşmaya ikna ettiği aktarılan haberde, bu çalışmanın ardından The Guardian gazetesi tarafından 2022 yılında haberleştirildiği ve Fransa, Almanya ve Hollanda'da da yetkililerin bu görüntüler üzerine konuyla ilgili soruşturma başlattığı ifade edildi. 

Bu bağlamda açıklama yapan Almanyalı savcılar, Ahmad H.'nin 'çeşitli olaylarda sivillere kötü muamele edilmesine bizzat katıldığı' suçlamasını yöneltti. Ahmad H.'nin 2 Ağustos Çarşamba günü Bremen'de gözaltına alındığı ve tutuklu yargılanmasına karar verildiği bildirildi. (DIŞ HABERLER)