Sarısu şikayeti üzerine bakanlık harekete geçti

Kandıra’daki Sarısu Çayı'nın kirletilmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, denetimlerin artırıldığını açıklarken bölgede yaşayanlar tehlikenin devam ettiğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli Kandıra’da bulunan Sarısu Çayı, kimliği belirsiz kişiler tarafından kirletildi. Köpüklenme ve kötü kokunun etrafa yayılması üzerine bölgede yaşayanlar durumu yetkililere bildirdi. Şikayetler üzerine Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sudan numune alarak soruşturma başlattı. Bölgede hayvancılık yapanlar, suyu kirletenlerin ortaya çıkartılmasını isterken HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da yaşananları Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu'nun Soru Önergesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, Sarısu Çayı için harekete geçtiklerini ve alınan önlemleri açıkladı.

BAKANLIĞA SORULAR

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na şu soruları sordu:

"-Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi var mıdır?

-Kandıra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bahse konu iddialar ile ilgili şikayette bulunulmuş mudur? Eğer şikayette bulunulmuşsa Kandıra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü konu ile ilgili ne gibi incelemelerde bulunmuştur? Eğer bu iddia doğruysa Sarısu Çay'ının kirletilmesine sebep olan kişi veya kişiler tespit edilmiş midir?

-Eğer bu iddia doğruysa Sarısu Çay'ından alman numune sonuçları nedir?

-Eğer bu iddia doğruysa seracılık ve hayvancılık faaliyeti yapan yurttaşların mağduriyetinin önlenmesi amacıyla bakanlığınızın yapmış olduğunuz çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?"

BAKANLIK: DENETİMLER ARTIRILDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Gergerlioğlu’nun önergesine verdiği yanıtta bölgede incelemelerin yapıldığını söyledi. Kirişçi’nin yanıtladığı önergede şu ifadelere yer verildi: “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelimiz ve mahalle muhtarı ile olay yerine ulaşarak gerekli incelemeleri yapmış konu ile ilgili tutanak tutulmuştur. Bu tarz olayların engellenmesi amacıyla çiftçiler ve muhtarlıklar bilgilendirilmiş ve rutin denetimler artırılmıştır.”

Bölgede yaşayanlar ise tehlikenin devam ettiğini söyledi.