Sarıgül: Ben defalarca uyardım, ihmali olanlar hesap vermeli

İliç'teki maden çökmesiyle ilgili konuşan Mustafa Sarıgül, kendisinin daha önce uyarılarda bulunduğunu belirterek, "Hiçbir şey insan hayatından değerli değildir. İhmali olanlar hesap vermeli" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Erzincan Milletvekili Sayın Mustafa Sarıgül, İliç'teki altın madeninde yaşanan patlamayla ilgili basın açıklaması yaptı.

Çalışmaların uzun sürebileceğini belirten Sarıgül, şunları söyledi:

"Dün haberi alır almaz bölgeye geldim ve yapılan çalışmaları yakından takip ettim. Arama kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Kayan toprak 100 dönümlük bir alana yayılmış, siyanürlü olması tehlikesi de var. Bu nedenle çalışmalar uzun sürebilir.

Erzincan İliç’teki maden yıllardır kamuoyunun gündeminde. Sürekli böyle haberlerle gündeme geliyor. Demek ki burada bir sıkıntı var. 2022'de siyanür taşıyan borunun patlamasıyla gündeme geldi. CHP olarak bu konuda soru önergelerimiz var. Raporlarımız var.

Ben defalarca uyardım. 2022 yılında, o olay olduğu zaman 'bu küresel şirketin işlediği suç insanlığa ve doğaya karşı işlenmiş bir suçtur. Para cezası ve faaliyetini geçici olarak durdurmakla örtbas edilemez' dedim. Şimdi yapılması gereken önce canlarımıza erişmektir. Akışkan maddenin hemen başına acilen bir baraj yapılması gerekiyor. Eğer baraj yapılmazsa siyanür başımıza büyük belalar açar. Keban ve Atatürk barajlarına bulaşır.

Bu şirketin ya uyguladıkları yöntemler yanlış ya kapasiteyi zorluyorlar. Belli ki bir yanlışlık var. Bunlar etraflıca araştırılmalı Bu madenin benim nazarımda can Erzincanlının kesip attığı tırnak kadar değeri yoktur. Hiçbir şey insan hayatından değerli değildir. Bu olayda ihmali olanlar da hesap vermelidir.

Altın uğruna yaşam kaynaklarımızdan vazgeçemeyiz. Hiç kimsenin zehirli kimyasalları topraklarımıza saçmasına tahammül edemeyiz. Doğayı çok iyi korumamız lazım. Doğayla uyum içinde olmazsak, deprem olur, sel olur, ormanlarımız yanar, zehirleniriz, göçük altında kalırız. Doğayla uyum içinde olmazsak, açlık olur, çevre kirlenir, küresel ısınma olur ve dünya tükenir. İşte böyle bir noktaya geldik. Dünya artık imdat diyor. Aklımızı başımıza almamız ve doğayı korumamız lazım."