Saner Ayar: Filmi, Atatürk'ün dünyada ve Türkiye'de tanınması için izletmek istiyoruz

Yapımcı Saner Ayar, "Atatürk" basın gösteriminde, “Disney Plus’ta yayınlanacak eser, şimdi bütün sinemalarda yayında olacak. Yani ulaşımımız katbekat artmış durumda" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Disney Plus'ın yayınlamaktan vazgeçtiği, sinemalarda vizyona girecek olan ve başrolünde Aras Bulut İynemli’nin oynadığı “Atatürk” filminin basın gösterimi yapıldı. Basın gösterimi öncesinde konuşan yapımcı Saner Ayar, filmi Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı olan 2019 yılında yapmaya karar verdiklerini belirtti.

Ayar, proje için hazırlıklara 2019 yılında başladıklarını ve başlangıçta HBO ile görüştüklerini ancak daha sonra Disney Plus ile anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Saner Ayar

‘3 BİN KOSTÜM HAZIRLANDI’

Ayar, proje için 3 bine yakın kostüm hazırlandığını söyleyerek, "İki ülkede, 11 şehirde, iki buçuk yıllık ön hazırlık ve aşağı yukarı dört aylık çekim süreciyle yapıldı. 3 bin kostüm hazırlandı. Bu kostümler, dönem kostümleri, binaların içinde siyah, bina dışına çıkıldığında biraz kahverengi görülüyordu. Bu da o dönemin ipliği ve dokuma kalitesinin düşüklüğünden kaynaklanıyordu. Aynı ipliği ve dokumayı bulabilmek için bütün iplikleri Yeni Zelanda'dan getirdik. Uşak'ta ördürdük. Kayseri'de eski model bir fabrika bulduk ve orada dokuttuk” ifadelerini kullandı.

Ayar, gösterim yapılan salonun girişinde sergilenen kostümleri Gamze Kuş ve ekibinin hazırladığını aktararak, "Osmanlı ordusu iki kez üniforma değiştirdi bu dönemde. Biz de iki kez üniforma değiştirdik" diye konuştu.

‘ÇANAKKALE SAHNELERİ HER GÜN 45 DAKİKA ÇEKİLEBİLDİ’

Çanakkale çekimlerinin ilk filmde çok yer almadığını belirten Ayar, sözlerine şöyle devam etti:

“Çanakkale'nin ana omurgası ikinci filmde. Çanakkale sahneleri sabahları 'magic hour' dediğimiz o 45 dakikada, güneşin doğuşunda çekildi. 3 hafta sürdü. Orada 2 bin 700 figürasyonumuz vardı. Ayrıca 700 de stand ekibimiz vardı, bütün atlama, patlama, savaş sahneleri için. Bugüne kadar Türkiye'de yapılmamış bir şeydi.”

‘HEDEFİMİZ CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILINDA BÜTÜN DÜNYAYA BİR ATATÜRK FİLMİ YAPABİLMEKTİ’

Ayar, projenin Atatürk'ün tanıtımına katkıda bulunacağını ve tanıdıkça insanların daha fazla seveceğini aktararak, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün dünya Atatürk'ü yeterince tanımış olsaydı bugün Orta Doğu'da olanlara farklı bakabilirdi ya da Türkiye'nin neden öyle olmadığını anlayabilirlerdi. Türkiye'de de tanınması için izletmek istiyoruz. Birçok ülkeden yabancı oyuncularımız var, göreceksiniz. Hedefimiz, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında bütün dünyaya bir Atatürk filmi yapabilmekti. Çünkü inanıyoruz ki Atatürk'ü severlerse, dünya daha çok sevecek, daha iyi anlayacak. Bunu yapmaya çalıştık. Umarım beğenirsiniz.”

'ULAŞIMIMIZ ARTMIŞ DURUMDA'

Saner Ayar, Disney'in projeleri sadece Türkiye'ye özgü olarak durdurma kararı almadığını belirterek, "Disney Plus'la ilgili çok şey söylendi, söylenecek olan tek şey şu; Disney bütün dünyada böyle bir karar aldı. Yani bu Türkiye'ye özel alınmış bir karar değil. Talihsizlikleri 'Atatürk'ün de durdurulan projeler arasında olmasıydı. Bu olunca hassasiyet oluştu. Disney Plus'ın Türkiye'de durdurduğu, yayınlamama kararı aldığı diğer eserlerle ilgili hiç böyle tartışma konusu olmadı. Ama o gün sadece Disney Plus platformunda yayınlanacak eser, şimdi bütün sinemalarda, dünyanın en büyük dijital içerik platformlarında yayında olacak. Yani şu anda ulaşımımız bir öncekine göre katbekat artmış durumda" ifadelerini kullandı. 

Ayar ayrıca, filmin birçok ülkede vizyona gireceğini Disney'de yayınlandığında böyle bir erişim sağlanamayacağını söyledi: "Bugün dünyadaki bütün sinemaseverler izleyecek. Bütün kıta Avrupa’sında, 19 Arap ülkesinde, Bangladeş’te, Endonezya’da, Vietnam’da, Kore’de ve Pakistan’da izlenecek. Muhtemelen Çin’de de ve ocak ayından sonra da Amerika’da vizyona girecek. Eylül itibariyle yine dünyanın en büyük platformlarından bir ya da birkaçında aynı anda yayında olacak ve daha sonra ve dünyadaki bütün free TV’lerinde yayında olacak."

‘FOX TV’DE FİLMİN İLK 85 DAKİKASI YAYINLANACAK’

Ayar, filmin kısaltılmış versiyonunun 29 Ekim'de Fox TV'de gösterileceğini sözlerine ekledi: “3 Kasım'da vizyona girecek olan film, 144 dakika. Fox TV'de seyredeceğimiz kısmı, ilk 85 dakikası. Yani 144'ün tamamından yapılmış bir 85 dakika değil, başlayan ve 85'inci dakikasına kadar olan bir kısım. Sinemaya giden izleyiciler tam bir sinema filmi seyredecekler."

"Atatürk" filminin ilk gösterimi 3 Kasım'da gerçekleşecek. İkinci gösterimi ise 5 Ocak'ta sinema salonlarında izleyicilerle buluşacak.