Sanatçılar boykot etti, Berlin 'İsrail'e eleştiri karşıtı' düzenlemeden geri adım attı

Berlin'de kültür-sanat alanında sağlanan fonlar için getirilen 'ayrımcılık karşıtı' düzenleme sonrası binlerce aydın ve sanatçı ortak bir boykot açıklamasına imza attı. Senato, düzenlemeyi geri çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da başkent Berlin Senatosu, kültürel boykot çağrıları ve eleştirilerin ardından sanat alanında sağlanan fonlar için getirilen 'ayrımcılık karşıtı' düzenlemeden geri adım attı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları sürerken Aralık 2023'te getirilen yasal düzenleme, hükümetin sağladığı sanat fonlarını alan kişilerin 'Uluslararası Yahudi Soykırımı Anma İttifakı'nın (IHRA) antisemitizm tanımına göre her türlü antisemitizmi' bırakma ve 'çeşitli bir toplumdan' yana olduklarını ilan etme zorunluluğu getiriyordu. 

Euronews haber sitesinin aktardığına göre, kültür-sanat alanında sağlanacak fonlar için böyle bir zorunluluk getirilmesi, Almanya'da haftalar süren protestolara yol açtı, 'Strike Germany' (Almanya'ya Boykot) isimli hareketin yayınladığı açık mektuba aralarında Fransız yazar Annie Ernaux da dahil binlerce aydın ve sanatçı imza attı.

ALMANYA BASINI: JUDITH BUTLER DA BOYKOTA KATILDI

Devletin fonladığı kültürel etkinlikler için boykot çağrısı yapan hareket Filistin ile dayanışma ve İsrail devletine yönelik eleştiri ile bağlantılı olarak ifade özgürlüğünün bastırıldığı 'McCarthyvari politikaların' kullanılmasını kınadı. 

Öte yandan, Almanya’nın t-online haber sitesi, ABD’li düşünür ve yazar Judith Butler’ın da ‘Strike Germany’nin çağrısının ardından boykota katıldığını yazdı. Haberde Butler’ın Almanya’daki kültür kurumlarının kitaplarını satmasını yasaklatmak istediği, bu kararın arka planında Almanya’nın İsrail politikasının olduğu ileri sürüldü. Fakat Butler’ın ismi hareketin internet sitesindeki imzacılar listesinde yer almadı.

KÜLTÜR SENATÖRÜ: ELEŞTİREL SESLERİ CİDDİYE ALMALIYIM

'Almanya'ya Boykot' hareketi, IHRA'nın yaptığı Yahudi düşmanlığı (antisemitizm) tanımının 'her geçen gün biraz daha resmi devlet politikası haline geldiğini, bunun İsrail devletine ve Siyonizm karşıtı bakış açılarına eleştiriyi Almanya'nın kültürel alanından etkin bir biçimde sansürlediğini ve nihayetinde Yahudi düşmanlığı ile mücadeleye zarar verecek şekilde tehlikeli ve yanlış bir eşdeğerlik oluşturduğunu' savundu. Başta 'Strike Germany' olmak üzere sanatçıların eleştirileri, Berlin'i düzenlemeden vazgeçirdi.

Berlin'in Kültür Senatörü Joe Chialo, konuya ilişkin açıklamasında, "Bu düzenlemeyi sanatsal ifade özgürlüğünün kısıtlanması olarak gören yasal ve eleştirel sesleri ciddiye almalıyım. Şundan şüphe duyulmasın: Berlin'de ayrımcılıktan azade bir kültür ortamı için mücadeleyi sürdüreceğim" dedi. Açıklamada, senatonun kültür alanında çalışan kişi ve kurumlarla 'oybirliği ile alınacak bir karar' için görüşmeler yapmayı planladığı ifade edildi.

'BU, GEÇİCİ BİR ZAFER'

'Strike Germany' ise düzenlemeden geri adım atılmasının ardından, bunun 'sadece başlangıç' olduğunu söyledi. Hareketten yapılan açıklamada, "Bu değişiklik, Berlin'de alanda ve dünyanın dört bir yanından pek çok kişi tarafından geçilen eylemlerin sonucu" denildi. Sosyal medyadan açıklama yapan hareket, "Bu, geçici bir zafer, ancak Berlin'e özgü olan IHRA fıkrası sadece ulusal bir konunun bir semptomu. IHRA'nın 2017 yılında federal yönerge olarak kabul edilmesi, bu habere rağmen halen yürürlükte. IHRA'nın ülke çapında reddedilmesi çağrısı yapıyoruz. Strike Germany'nin çağrısı değişmeden sürüyor" dedi.

Berlin Senatosu'nun bu kararını sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden duyuran gazeteci James Jackson, Kültür Senatörü Joe Chialo'nun açıklamasını alıntılayarak, "Berlin, sanatçıların devam eden protestosunun ardından kültürel fon başvurularından - İsrail'e eleştiriyi sınırlandıran - IHRA fıkrasını çıkardı" ifadelerini kullandı. 

'SANATÇILARIN SESİNİ YÜKSELTME HAKKI VAR'

'Strike Germany' isimli hareketin internet sitesinde, boykot çağrısının siyasi bağlamı olarak İsrail'in Gazze'ye yönelik 'soykırım harekatına' dikkat çekiliyor ve Almanya devletinin de kendi Filistinli toplumuna yönelik baskısını artırdığı ifade ediliyor. Bu süreçte Almanya'nın İsrail'e olan silah ihracatının 10 kay arttığına işaret eden hareket, bu bağlamda Almanya'daki kültürel ve akademik alanların kamu fonlarına tamamen bağlı olmasının kültürel üretimi de devlet politikasının bir uzantısı haline getirdiğini belirtiyor.

Hareket, bu bağlamda, sanatsal özgürlüğün korunmasını, Yahudi düşmanlığı ile mücadeleye odaklanılmasını ve yapısal ırkçılık ile mücadele edilmesini talep etti. Açık mektuba imza çağrısında bulunan 'Strike Germany' bunun Filistinli karşıtı ırkçılığa ve sansüre karşı bir grev ve boykot olduğuna, Gazze yok edilirken sanatçıların ve kültür alanında çalışanların enternasyonel dayanışma için mücadele etme sorumluluğu ve devam eden katliama karşı sesini yükseltme hakkı olduğuna da dikkat çekti.

Açık mektuba Annie Ernaux gibi isimler de imza atarken, sanatçılar Suneil Sanzgiri ve Ayo Tsalithaba Berlinale’de gösterilecek yeni eserlerini çekme kararı almış, benzer şekilde Holly Childs, Gediminas Žygus, Mohammad Berro, Monica Basbous ve Charbel Alkhoury gibi sanatçılar da çalışmalarını 31 Ocak’ta başlayacak olan Berlin dijital sanat festivali Transmediale’den geri çekmişti. (DIŞ HABERLER)