Samsun Belediyesi salgını bahane etti Sayıştay 'ilgisi yok' dedi

Samsun Büyükşehir Belediyesi, bazı mal ve hizmet alımlarını doğrudan temin yoluyla kısımlara bölerek yaptı. Belediye buna gerekçe olarak salgını gösterirken Sayıştay 'ilgisi yok' dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi
Google Haberlere Abone ol

Haydar Öztürk

SAMSUN - AK Partili Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı Sayıştay Raporu yayımlandı. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin salgın gerekçesi ile mal ve hizmet alımlarını doğrudan temin ile bölerek ihale etmesi, Sayıştay raporuna yansıdı.

Raporda, belediyenin bazı mal ve hizmet alımlarını tek seferde ihale yoluyla temin etmeyip, doğrudan temin yöntemiyle ve kısımlara bölerek gerçekleştirdiği belirtildi.

SALGIN BAHANE EDİLDİ

Raporda, "Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı mali tablolar ve eki belgelerin incelenmesinde; idare birimleri tarafından yapılan bazı mal ve hizmet alımlarının, tek seferde ihale yoluyla temin edilmeyip, doğrudan temin yöntemiyle, kısımlara bölünmek suretiyle gerçekleştirildiği görülmüştür. Kamu idaresi cevabında, hizmetlerin aksamaması, salgın hastalık, ivedilik gibi nedenlerle doğrudan temin yönteminin kullanıldığını, asıl amacın kısımlara bölmek olmadığını belirtmiştir. Doğrudan temin yöntemiyle alınıp kısımlara bölünen mal ve hizmetlerle ilgili incelemelerde idare tarafından kısımlara bölme işleminin sıklıkla tercih edildiği ve yapılan alımların ifade edildiği gibi salgın hastalık, ivedilik gibi nedenlerle ilgisinin olmadığı görülmektedir" ifadeleri yer aldı.

ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ İHALESİZ TAŞIMA YAPIYOR

Sayıştay raporunda ayrıca 136 özel halk otobüsü ve 53 özel halk minibüsünün ihale yapılmaksızın şehir içi toplu taşımacılık yaptıkları ve süresiz olarak faaliyette bulundukları tespit edildi.

2020 yılı Sayıştay raporunda, 2019 yılı raporunda olduğu gibi ilçe belediyelerinden otopark bedellerinin alınmadığı, personellerin izin kullanımları ile ilgili yasalara uyulmadığı ile ilgili tespitler yeniden yer aldı. Raporda, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, sekiz ilçe belediyesinden 5,5 milyon TL’lik otopark alacağının tahsil etmediği belirtilirken, belediye mülkiyetinde bulunan, kira veya ecrimisil alınan toplam 1341 iş yerinden 1297'sinin, ruhsatı olmadan faaliyet gösterdiği belirtildi.