Hatay’da belediye yol yapım işini 116 kez tekrarladı

Hatay’da belediyenin bütün yapılması gereken bir işi parçalara bölerek, farklı iş yapıcılara vermesi Sayıştay raporlarına yansıdı. Fen İşleri Dairesi, yol bakım ve onarımı işlerini 116 kez tekrarladı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Sayıştay teftişlerinde, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bazı mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, parçalara bölünerek, aynı kalem işler (inşaat, sıva, boya) parçalara ayrılarak, farklı iş yapıcılara verildi.

2020 yılında Fen İşleri Dairesi tarafından 10.949.358,63 TL tutarındaki yol bakım ve onarımı işleri 116 kez, yine Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından 1.784.838,23 TL tutarındaki taşıt bakım ve onarım işi 36 kez tekrarlandı.

Bu çalışmalar için sadece acil işlerde uygulanması gereken doğrudan temin yöntemi kullanıldı. Doğrudan temin yönteminde ihale açılmadan iş verilebiliyor.

‘KAMU KAYNAKLARINI USULSÜZ KULLANMA VAR’

Bir dönem İskenderun Belediyesi’nde meclis üyesi olan mimar Ercüment Kimyon, doğrudan temin yönteminin acil işler için kullanıldığını söyleyerek, “Bir işin aciliyeti varsa ve hemen elde etmek gerekiyorsa doğrudan temin yöntemi yapılır. Bu işin zorunlu olması gerekiyor. Bu acil iş için ihale açmaya gerek kalmaz, üç teklif olur, miktar sınırı var. Raporda geçen işin parçalara bölünmesi de örneğin; bir inşaat işi var. Bu inşaatın sıvasını bir firmaya, harcını başka bir firmaya, boyasını daha başka bir firmaya vermek demek. Tek bir işi parçalara bölerek her iş için de ödenek çıkarılması. Kamu kaynaklarını usulsüz kullanma anlamına geliyor” diye konuştu.

Sayıştay raporunda, 2019 yılı Hatay Belediyesi’nin raporunda bu konuya yer verilmesine rağmen mevzuata aykırı uygulama yapmaya devam edildiğine dikkat çekildi.