Samandağlı depremzede: Elektrik yok, hava kararınca korkuyoruz

BBC'den Anna Foster'ın konuştuğu Yücesoy, Maraş merkezli depremlerde 17 akrabasını kaybettiğini anlattı. Yücesoy, “Hava kararınca korkuyoruz. Elektriğin olmaması büyük sorun" dedi.

Fotoğraf: Anna Foster/BBC
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerde büyük bir yıkımın meydana geldiği Hatay'ın Samandağ ilçesinde yaşayan Songül Yücesoy, depremde evlerinin yana yattığını anlattı. "Bundan sonra ne olursa olsun, ev yıkılsa bile burada kalacağız. Burası bizim evimiz, yuvamız. Her şeyimiz burada. Buradan ayrılmayacağız" diyen depremzede Yücesoy, depremde 17 akrabasını kaybetti.

'KAYIPLARIMIZI BULAMIYORUZ'

BBC'den Anna Foster'ın konuştuğu Yücesoy, ailesiyle birlikte hasarlı evlerinden sadece birkaç adım ötede üç çadırda yaşıyor. Evlerinden bir tane çıkarmış ve derme çatma ahşap bir barakaya yerleştirmeye çalışmış olsalar dahi doğru düzgün bir tuvaletleri yok. Küçük bir duşakabin oluşturulmuş.

Ablası Tülay'ın resmi olarak kayıp olduğunu aktaran Yücesoy, “Hala enkazın altında olup olmadığını bilmiyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Cenazesinin çıkarılıp çıkarılmadığını henüz bilmiyoruz. Bekliyoruz. Yas tutamayız. Kayıplarımızı henüz bulamıyoruz bile."

'KIZILAY'IN ÇADIR SATTIĞI HABERLERİ ÖFKEYE NEDEN OLDU'

Foster, izlenimlerini aktardığı haberde şu ifadeleri kullandı: 

"Depremin ardından az sayıda güvenli konut kaldı. Bu nedenli evsizlik şimdi çok ciddi bir kriz. 160 binden fazla bina çöktü ya da ağır hasar gördü. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na (UNDP) göre en az 1,5 milyon insan hala deprem bölgesinde. Ancak yaşayacak bir yerleri yok. Gerçek sayıyı bilmek ise çok zor. Muhtemelen daha fazla olabilir. Konteyner evler geliyor ama çok yavaş. Her yerde çadırlar görünüyor. Ama hala yeterli değil. Türk Kızılayı’nın STK’lara maliyetine çadır sattığı yönündeki haberler hayal kırıklığı ve öfkeye neden oldu.

Gece olduğunda işler daha da zorlaşıyor. Samandağ’da şu anda elektrik yok. Songül, beyaz çadırlardaki UNHCR logosunun hemen üzerine güneş enerjisiyle çalışan lambalar yerleştirmiş. Kendi yurtlarında evsizler. Mülteci değiller ama yine de her şeylerini kaybetmişler."

'ELEKTRİĞİN OLMAMASI BÜYÜK SORUN'

Elektrik sorununa işaret eden Yücesoy ise, şöyle konuştu: “Hava kararınca korkuyoruz. Elektriğin olmaması büyük sorun. Korku çok büyük ve gece boyu artçı sarsıntıları hissediyoruz, bu yüzden uyumak zor." (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler Hatay Samandağ deprem