Şalter indi, 20 yıllık araştırma gitti

ABD'de bir enstitüde bulunan buzdolabının şalterinin 'yanlışlıkla' indirilmesi sonucu 1 milyon dolarlık hasar oluştuğu iddia edildi. Dolaptaki araştırma ise kullanılamaz hale geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin New York eyaletindeki Rensselaer Politeknik Enstitüsü'nün avukatları, 20 yıldır süren bir araştırmanın, laboratuvarı temizleyen kişinin dondurucudan gelen 'rahatsız edici' alarm sesini kesmek için buzdolabına bağlı şalteri kapatmasıyla sona erdiğini iddia etti.

Dondurucunun üzerinde alarm sesinin nasıl kapatılacağını açıklayan bir not olduğu, ancak okuma hatası yüzünden şalterin kapatıldığı belirtilirken, avukatlar, araştırma kapsamında eksi 80 derecede saklanan numunelerin olay sonrası 'kullanılamaz' hale geldiğini ve 1 milyon dolarlık hasara yol açtığını söyledi. Laboratuvarın bulunduğu bölüm temizlikçi şirkete, çalışanlarını yeterince eğitmemek suçlamasıyla dava açtı.

OLAYDAN BİRKAÇ GÜN ÖNCE SICAKLIK 3 DERECE YÜKSELDİ

Şirket, Troy kentindeki enstitü ile 2020 yılında 1,4 milyon dolarlık kontrat imzalamıştı. Times Union gazetesine göre, şirketin suçlandığı vaka da o dönemde yaşandı.

Enstitünün avukatlarından birinin notunda, Prof. K.V. Lakshmi'nin yönettiği fotosentez araştırmasının güneş panellerinin geliştirilme potansiyeli açısından 'çığır açıcı' olabileceği belirtildi. İddianameye göre, dondurucu kapatılmadan birkaç gün önce dondurucuda sıcaklığın 3 derece yükselmesi üzerine alarm çalmıştı. Sıcaklıktaki bu değişimin sonuçlarının araştırma açısından yıkıcı olabileceği düşünülse de Prof. Lakshmi'nin 'hücre kültürlerinin, örneklemlerin ve araştırmanın zarar görmediğini tespit ettiği' söyleniyor.

'NUMUNELERİN ÇOĞU YOK EDİLDİ'

O dönemdeki pandemi sınırlandırmaları nedeniyle tamiratın başlaması için bir hafta geçmesi gerekiyordu. Bu nedenle dondurucunun kapısına, "Bu dondurucu tamiratta olduğu için bip sesi çıkarıyor. Lütfen hareket ettirmeyin veya fişini çekmeyin. Bu alanda temizlik gerekmez. Sesi kapatmak isterseniz alarm/test sessize alma düğmesine 5-10 saniye basabilirsiniz" yazan bir not yapıştırıldı. Ancak alarm sesi başladıktan günler sonra temizlikçi dondurucuya bağlı şalteri kapattı. Dava dosyasına göre, eksi 80 derecede saklanması gereken numunelerin çoğunluğu 'bozulup yok edilerek ve kurtarılamaz hale getirilerek 20 yıldan uzun süredir devam araştırma yok edildi.'

'HATA ORTAYA ÇIKTIĞINDA SICAKLIK 50 DERECEYE YÜKSELMİŞTİ'

Enstitüdeki kamu güvenliği personeli tarafından hazırlanan bir raporda, temizlikçinin şalteri çalıştırdığını düşünerek yanlışlıkla kapattığı belirtildi. Araştırmacılar hatayı keşfettiğinde sıcaklığın 50 derece yükseldiği iddia edildi. Avukat Michael Ginsberg, temizlik çalışanının 'sinir bozucu alarmlar' duyduğunu ve onunla görüşen avukatların 'hâlâ yanlış bir şey yaptığına inanmadığını ve sadece yardım etmeye çalıştığını söylediğini' açıkladı.

Enstitünün hukuk ekibi, temizlikçiyi çalıştıran şirketin çalışanlarını yeterince eğitemediğini söylüyor. Şirket ise konuyla ilgili henüz yorum yapmadı. (BBC Türkçe)