Şahintepe’de Kanal İstanbul muamması: Her şey durdu, hiçbir şey yapamıyoruz

Kanal İstanbul projesinin etkilediği Şahintepe Mahallesi’ne gittik. Bölge halkını dinledik. Birçok arazinin kilometrelerce öteye taşındığı mahallede tam bir muamma hakim.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tartışmaların odağından düşmeyen Kanal İstanbul projesinin etkilediği yerlerden biri de Başakşehir’deki Şahintepe Mahallesi. Bölgede birçok hanenin yeri projeden ötürü kilometrelerce ötedeki Arnavutköy, Hacımaşlı Mahallesi’ne taşınmış. Mahalleli karardan dolayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla davalık olmuş. Bakanlık, mahkemeye verdiği savunmada söz konusu uygulamadan itiraz sonucu vazgeçildiğini ve çalışmaların sürdüğünü belirtmiş ancak bölge halkının arazilerinin ne olacağı hala belli değil.

Şahintepe Mahallesi’ne gittik, bölge halkını dinledik. Mahallede yaşayan Yasin Serindere, arazilerin taşındıkları Hacımaşlı köyünde tarlalar olduğunu belirterek “Bizi zamanda yolculuğa çıkarmak istiyorlar” diyor. Serindere “Mahallede şu an hiçbir şey yapamıyoruz. Bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak okul, park, ya da benzeri sosyal alanlardan mahrum bırakıldık. Öyle kaldık” diyor. Mahalleli Mehmet Oralı ise ekliyor: “Bizi buradan sürmek istiyorlar. Kanal İstanbul bahane, rant şahane.”

‘YENİ BİR SÜRGÜNLE Mİ KARŞILAŞACAĞIZ?’

Şahintepe Mahallesi’nde yaşayan Yasin Serindere ile geziyoruz. Mahalle, Kanal İstanbul güzergâhına tepeden bakıyor. Güzergâhı gören evlerden birinin sahibi de Yaşar Coşkun. Bu evin bulunduğu arsa da Hacımaşlı köyüne taşınmış. Süreci sorduğumuz Coşkun şöyle konuşuyor:

“Taşınma gerekçemiz: Kanal İstanbul. Kanal İstanbul çok aşağıda kalmasına rağmen maalesef benim evimi de etkiledi. Biz de bunun hukuksuz olduğunu dile getirdik. Kararı hukuka taşıdık. Dava açtık. Bakanlık geri adım attığını söyledi. Yeni bir imar çalışması yapıldığı belirtildi. Davalarımız devam ediyor. Ne olacağı belli değil. Tereddüt içerisindeyiz. Acaba yeni yapılmak istenen plan, proje nedir? Bize onu da açmıyorlar. Dolayısıyla çok tedirginiz. Yani farklı bir sürgünle mi karşı karşıya kalacağız? Onun endişesini yaşıyoruz.”

‘RANTÇILARIN RADARINA TAKILDIK’

Erzurum, Karaçoban ilçesi Kuşluca Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği başkanı Selahattin Yaldırak ise mahallede 75 hane olduğunu belirterek 1995’ten beri bu bölgede oturduklarını anlattı. Yaldırak “Buraya geldiğimizde her yer çamurdu. Çöldü; hiçbir şey yoktu, su yoktu, yol yoktu, elektrik yoktu. Ulaşım yoktu. Biz işe giderken ayaklarımıza poşet bağlayıp çamur olmasın diye otobüslere binerdik. Çok büyük zorluklar çektik. Bugün mahallemiz çok değerli. Burası Kanal İstanbul bölgesi. Şu anda o değerden dolayı bizi istemiyorlar. Bizler rantçıların radarlarına takılmış durumdayız. Onlarla ne yapacağız, ne edeceğiz? Bilmiyoruz. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz yerimizden yurdumuzdan olmak istemiyoruz” diyor.

‘ÇARESİZ KALDIK’

Mahalleyi beraber dolaştığımız Yasin Serindere ise Arnavutköy’e taşınma kararıyla mahalleliye zamanda yolculuk yaptırılarak yeni baştan başlamalarını istediklerini anlatıyor. Sokakta karşılaştığımız 48 yaşındaki Mehmet Kaya da yaklaşık 25 senedir bu mahallede oturuyor. Kaya arazisinin kilometrelerce öteye taşındığını vurgulayarak “Bu imar planından mağdur olan bir vatandaşım. 2021’de Başakşehir Belediyesi bizim arsalarımızı böldü. Arsamın bir kısmını başka bir yere attı. Attıkları yerde herkesin arsası var. Oradan da Arnavutköy Hacımaşlı köyüne atmışlar. Biz çaresiz kaldık. Dava açtık. Dava sürecimiz devam ediyor. Dava sürecini bekliyoruz. Taleplerimiz imarımızı verecek yerinde dönüşüm olsun. Herkes kendisi yapsın” diye konuşuyor.

‘KANAL İSTANBUL BAHANE’

Bir başka mahalleli 40 yaşındaki Erdal Serindere de Kanal İstanbul projesiyle birlikte endişelerinin arttığından bahsediyor. Serindere “Kanal İstanbul’dan ziyade çevresine kurulacak Yenişehir’den biz de olumsuz etkilendik. Mahalleli olarak duyduğumuz rahatsızlık budur” diyor.

Mahallede gezerken sokakların arasından Küçükçekmece Gölü görünüyor. Bu manzarayı gösteren Yasin Serindere, “Bu mahalle bırakılır mı” diye soruyor? Gölü gören bir tepede en son Mehmet Oralı ile konuşuyoruz. Tüm akrabalarının bu mahallede yaşadığını belirten Oralı özetle şöyle konuşuyor:

“1989’dan beri burada ikamet ediyorum. Tüm akrabalarım da burada. Duyduk ki imarlı tapular verilecek, beraberinde kentsel dönüşüm olayını anladık.

Benim evim de Hacımaşlı’ya gidiyor. Biz de mahkemeye gittik. Bizi buradan sürmek istediklerini biliyoruz. Biz bunların hepsini bir anda yapmadık. Paramızla yaptık; varlığımızı, buraya gömdük. Sonuna kadar uğraşacağız. Kanal İstanbul bahane rant burada şahane.”