Sağlıkçılar haykırdı: Taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz

Amed Sağlık Platformu ve Hatay TTB, basın açıklaması yaparak sağlıkçıların haklarının iyileştirilmesini istedi. Sağlıkçılar, haklarını alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Amed Sağlık Platformu, Dicle Üniversitesi Hastanesi önünde açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amed Sağlık Platformu, ve TTB Hatay basın açıklaması yaparak sağlıkların çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesini istedi.

'KONU SALT BİR ZAM MESELESİ DEĞİL'

Dicle Üniversitesi Hastanesi önünde açıklama yaparak ekonomik ve özlük haklarıyla ilgili yeni yasa tasarısının en kısa zamanda meclise sunulmasını istedi. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hekimler için verdiği "zam müjdesini" işaret ederek, söz konusu "müjdeye" dair herhangi bir adım atılmadığını söyledi. Ekonomik kriz, enflasyon, açlık sınırı ve yoksulluğa değinen Turan, "Bu şartlarda sağlık emekçileri olarak geçinemiyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu zorlu çalışma koşullarında adeta emeğimiz yok sayılıyor" dedi. Aralık 2021'de yaptıkları grevlerin 'uyarı' olduğuna dikkati çeken Turan, aldıkları maaşların verdikleri emeklerini karşılamadığını ifade etti. Turan, şunları söyledi: "Bugün geldiğimiz nokta, uzun yıllardır sağlıkta adım adım yaratılan çöküşün bir sonucudur. Konu salt bir zam meselesi değildir. Mesele sağlığa 5 dakikada üretilebilecek bir meta olarak bakılan sistemdedir. Mesele, mesleki değerlerimizin yok sayılması, bilimin değil ekonomik çıkarların ön plana koyulması, mesleğimizin önemini görmezden gelen anlayıştır." 

‘TALEPLERİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya ise haklarından vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Yerlikaya, taleplerinin açık ve net olduğuna işaret ederek, "Halkın daha iyi bir sağlık alması için bu talepleri yinelemeye devam edeceğiz. Taleplerimiz halkın sağlık talepleriyle iç içedir. Sağlık emekçilerinin insanca yaşayacağı düzenlemenin yapılması için her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. 

"Emek Bizim Söz Bizim" şiarıyla başlattıkları mücadelelerinde vazgeçmeyeceklerini belirten Turan, şu talepleri sıraladı: "Ekonomik ve özlük haklarımızla ilgili yeni yasa tasarısının en kısa zamanda meclise sunulmasını, ücretlerimize gerçek enflasyon ve yapılan zamların üzerinde zam yapılmasını, döner sermaye veya performans değil; emekliliğimize yansıyan, insanca yaşayacağımız tek ücretin verilmesini, 3 bin 600’dan başlayıp 7 bin 200’e kadar kademeli olarak ek gösterge ve yılda 120 gün yıpranma payını, Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını ve sağlıkta yeni bir şiddeti önleme yasası istiyoruz."

'HEKİMLER EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR'

Hatay Tabip Odası, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Bina önünde, yaşadıkları sorunlara dair bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Hatay Tabip Odası adına Şermin Meriç Yapar yaptı. Yapar, hekimlerin ekonomik haklarına kısmi düzeltme getiren yasa tasarısının tüm partilerin oy birliği ile kabul edilmesine rağmen, iktidar tarafından geri çekildiğini, bu geri çekilmeye dair yetkililer tarafından bir açıklama dahi yapılmadığına vurgu yaptı. 

Hekimler olarak geçinemediklerini, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Yapar, “Bugün; enflasyonun gerçek anlamda yüzde 50’nin üzerine çıktığı, açlık sınırının 4 bin, yoksulluk sınırının 13 bin TL olduğu şartlarda hekimler olarak atık geçinemiyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu zorlu çalışma koşullarında emeğimiz adeta yok sayılıyor” diye konuştu.

'SORUN SAĞLIĞA META OLARAK BAKAN SİSTEM'

Bugün gelinen noktanın, sağlıkta uzun yıllardır adım adım yaratılan çöküşün bir sonucu olduğu, konunun salt zam meselesi olmadığını, sorunun sağlığa 5 dakikada üretilebilecek bir meta olarak bakılan sistem olduğunun altını çizen Yapar, meselenin hekimlik değerlerinin yok sayılması, bilimin değil ekonomik çıkarların ön plana alınması, hekimliğin öneminin görmezlikten gelinmesi olduğuna dikkat çekti.

'HİÇBİR TALEBİMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ'

En fazla hastalanan ve ölen meslek grubu olmasına rağmen Covid-19’un meslek hastalığı sayılmadığını belirten Şermin Meriç Yapar, şöyle konuştu: “15 Aralık'ta yaptığımız bir günlük iş bırakma eylemi uyarıydı. “Emek Bizim Söz Bizim” diyerek başlattığımız mücadele programında bugün hiçbir talebimizden vazgeçmiyoruz. Toplumun sağlığı, hekimlerimizin sağlığından geçer. Özlük haklarımıza yönelik düzenlemelerin acilen meclisin gündemine alınmasını talep ediyoruz.”

 

 

(DUVAR)