Selahattin Oğuz: Kayyım, salgınla mücadelede toplumsal desteği zayıflattı

Resmi açıklamalara göre Batman’da 185 korona virüsü vakası olduğunu belirten Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, Batman Belediyesi’ne kayyım atanmasını eleştirerek, “Bu uygulama pandemi süreciyle mücadelede önemli bir toplumsal desteği olan yerel yönetim ayağını ve toplum desteğini zayıflattı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Korona virüsü ile ilgili gelişmeler daha çok büyük şehirler üzerinden konuşuluyor. Ancak gözden ırak küçük şehirlerde de salgın tehlikesi mevcut. Üstelik bu gözden ırak olma hali sorunların katmerli yaşanmasına da neden olabiliyor.

Mardin, Siirt ve Diyarbakır'a komşu Batman’da korona virüsü salgını ile mücadelenin seyri üzerine Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz ile konuştuk. İl Pandemi Kurulu’na alınmadıklarını ve Batman’da testlere geç başlandığını söyleyen Oğuz, belediyeye kayyım atanmasının da süreci zorlaştırdığını söyledi.

Batman Tabip Odası, İl Pandemi Kurulu’nda yer alıyor mu?

Batman Tabip Odası olarak İl Pandemi Kurulu’na davet edilmedik. Bu konu ile ilgili hem merkezi düzeyde hem de yerelde bu kurulda yer almamız gerektiğine dair çağrılar yaptık. Buna rağmen şu ana kadar çağrılarımız karşılık bulmuş değil. Toplum sağlığını ilgilendiren pandemi sürecinde, hekimlerin meslek örgütünün temsilcilerinin kurulda yer almıyor olmasının mantıklı izahı olamaz. Kurulun yapısı, kararların demokratik bir şekilde tartışılarak alınması ve geniş temsiliyet, toplum ile kurulacak güven ilişkisi açısından da önemlidir.

Toplumun sağlığını ilgilendiren bir sürecin, toplumun önemli temsilcilerinin dışarıda bırakılarak ve tüm toplum adına kararların alınmasının, toplum sağlığı adına ciddi riskler barındırma ihtimali de göz ardı edilmemelidir. Her ne kadar bu kurullarda yer almıyor olsak da Batman Tabip Odası olarak elbette ki bu sürecin hem sağlık çalışanlarının sağlığı hem de toplum sağlığı adına bize yüklediği sorumluluğun bilinci ile görüş ve önerilerimizi basın yayın, sosyal medya aracığıyla, sahada çalışan sağlık çalışanlarıyla kurduğumuz birebir temasla, yerel sağlık idarecileri ile kurmaya çalıştığımız iletişim ile paylaşıyoruz.

Selahattin Oğuz

'AÇIKLANAN VERİLER YETERSİZ'

Batman Tabip Odası olarak verilere ulaşabiliyor musunuz?

Maalesef ilk vakaların görüldüğü günden beri duyurulması gereken veriler kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmıyor. Sağlık Bakanlığı uzun bir süre il verilerini vermeksizin sadece genel ülke verilerini vererek süreci yönetti. Bir süredir verilen il verilerinde de detay yok. Halbuki hem merkezi meslek örgütümüz TTB aracılığıyla hem de yerellerden yana oda temsilcileri olarak verilerin detaylı bir şekilde paylaşılması gerektiğini ısrarla vurguladık. Çünkü salgın yönetiminde bu gerekli. Batman’da da benzer şekilde uzun bir süre resmi olarak il verileri açıklanmadı. Bir süredir açıklanan veriler ise oldukça yetersiz. Verileri sahada çalışan meslektaşlarımızdan, sağlık emekçisi arkadaşlarımızdan almaya çalışıyoruz ama verilerin paylaşılmasına yönelik geliştirilen sert tutum dolayısıyla ciddi bir tedirginlik yaşıyorlar. Halbuki yer, yaş, cinsiyet, meslek, sosyoekonomik durum, altta yatan hastalık ve benzeri bilgiler şeffaf bir şekilde paylaşılmalı ki salgınla doğru mücadele edilebilsin. Yerel sağlık idarecileri ile de Batman Tabip Odası olarak dönem dönem görüşerek süreç ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmaya çalışıyoruz. Ama merkezi tutum nedeni ile yerel idarecilerin de bizim ile paylaştıkları bilgiler kısıtlı. Ama tüm bu zorluklara rağmen yine de sahada çalışan sağlık çalışanları ile iletişimimizi sürdürerek süreci yakından takip etmeye çalışıyoruz.

'100 KİŞİ HASTANEDE YATIYOR'

Batman’da şimdiye kadar kaç korona virüsü vakasına rastlandı?

Şu an Batman’da pandemi hastanesi olarak ilan edilen kamu ve özel hastanelerde olası ve kesin vaka olarak değerlendirebileceğimiz yaklaşık 100 civarı hastanın yattığı bilgisini sahada çalışan sağlık çalışanlarından almış bulunmaktayız. İyileşip taburcu edilen hastalar da mevcut. Yapılan resmi açıklamalara göre Batman’daki toplam vaka sayısı 185 olarak açıklandı. Batman’da testler yaklaşık 10 gündür yapılmaya başlandı. Başta testler Ankara’ya gönderiliyordu. Bu da hem az test yapılmasına hem de tanıda ciddi bir gecikmeye yol açıyordu. Daha sonraları bir süreliğine Diyarbakır’a gönderilmeye başlandı. Testlerin Batman’da yapılmaya başlanması ile daha önceki dönemlere göre test sayısında bir artış olsa da hâlâ yeterli değil. Batman’da testlerin yapılmaya başlanması ile vaka sayılarındaki artış hemen hemen aynı döneme denk geliyor. Bu anlamda baştan beri önerdiğimiz testlerin sayılarının ve merkezlerinin arttırılmasına yönelik önerilerimizin de ne kadar yerinde olduğu anlaşılmaktadır. Yine hâlâ bakanlığın klinik ve görüntüleme bulguları hastalık ile uyumlu olmasına rağmen test sonuçları negatif olan olası vakaları kabul etmemesinden kaynaklı da gerçek sayının daha fazla olabileceğine yönelik kuşkular devam ediyor.

'10 SAĞLIK ÇALIŞANI POZİTİF'

Sağlık çalışanları risk grubunda. Salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının başlıca sorunları neler? Mesela koruyucu ekipman eksikliğinin giderildiğini söyleyebilir misiniz?

İkinci basamak hastanelerdeki sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman anlamında kısmen niteliksel eksiklikleri olsa da fazla bir sorun yaşamadıklarını ama birinci basamakta kişisel koruyucu ekipman sorununun devam ettiğini ifade etmek gerekir. Dağıtılan kişisel koruyucu ekipman hem eksik hem de yetersiz. Özellikle birinci basamak sağlık hizmeti sunumu yapan aile sağlığı merkezlerine başvuran kişilere kamu tarafından ücretsiz maske sağlanmıyor olması ciddi bir sorun. Yine aile sağlığı merkezlerinin dezenfeksiyonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılıyor olsa da oldukça yetersiz. Yine kırsaldaki sağlık çalışanlarının ulaşım sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtmek istiyorum.

Yine bu pandemi sürecinin en riskli meslek grubu olarak sağlık çalışanlarının da testleri yeterli düzeyde yapılmamakta. Sadece hastalık bulguları olan ve korunmasız temas öyküsü olan sağlık çalışanlarının testleri yapılıyor. Batman’da şu ana kadar ikisi doktor olmak üzere 10 sağlık çalışanının test sonucunun pozitif olduğu bilgisine ulaşabildik. Pozitif olup testi yapılmadığı için tespit edilmeyen bir sağlık çalışanının mesleğine devam etmesi durumunda hem kendi sağlığını hem de hastalığı bulaştırma riski dolayısıyla toplum sağlığını tehdit etmiş oluyor. Pandemi sürecinde toplum sağlığının korunmasının sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasından geçtiği unutulmadan, sağlık çalışanlarının testlerinin yeterli/gerekli düzeyde yapılması, çalışma şartlarının pandemiye uygun iyileştirilmesi hayati önemde.

‘EVDE KAL’ DEMEK YETERSİZ

Batmanlılar alınması önerilen önlemleri alıyor mu? Mesela 'Evde kal' çağrısına riayet ediyor mu?

Sürecin şeffaf ve toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla yönetilmiyor olması önemli bir sorun. Yine sosyoekonomik olarak düşük gelirlilere dezavantajlı toplum kesimlerine sosyal devletin gerektirdiği yaşamsal ihtiyaçlarının tereddütsüz karşılanacağına dair bir adım atılmadan "evde kal" çağrılarının yapılmasının yetersiz olacağı ve bu kesimlerin kaygılarının tereddütsüz yerine getirilmesiyle ancak bir karşılık bulabileceğini ifade etmek isteriz.

'KAYYIM ATAMASI DESTEĞİ ZAYIFLATTI'

Salgın sırasında belediyeye kayyım atandı. Belediyeye kayyım atanması salgınla mücadeleyi nasıl etkiledi?

Yine toplumun tüm kesimlerinin bu salgına odaklandığı bir dönemde Batman Belediyesi’nin seçilmiş eşbakanlarının görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyım atanması da pandemi süreciyle mücadelede önemli bir toplumsal desteği olan yerel yönetim ayağını ve toplum desteğini zayıflattı. Son olarak şunu söylemek isterim: Bu pandemi sürecinde sağlık çalışanlarına olan ihtiyaç da göz önünde bulundurulduğunda; hukuki gerekçe ve mahkeme kararı olmaksızın ihraç edilen, açığa alınan ve görevlerine başlatılmayan sağlık çalışanlarının görevlerine başlatılarak bu salgında bizlerle beraber yer almalarının sağlanmasının anlamlı olacağını ve toplumsal dayanışmaya da katkı sunacağını belirtmek isterim.

Etiketler sağlık Batman korona