Prof. Ercüment Ovalı'nın açıklaması tartışma yarattı

Korona virüsüne karşı aşı ve ilaç geliştirmek için laboratuvar çalışmaları yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı'dan, "Dornaz alfa isimli ilaç test edilmeli" açıklaması geldi. Ancak bu paylaşıma yanıt veren bazı hesaplardan, ilacın zaten tedavide akciğer fonksiyonlarının iyileştirilmesi için kullanıldığı fakat virüse karşı kesin tedavi sağlamadığı itirazı geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü için ekibiyle birlikte aşı ve ilaç çalışmaları yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Dornaz alfa" isimli bir ilacın tedavide etkili olduğunu açıkladı. Ovalı, ilacın klinik testlere alınması gerektiğini açıkladı ancak Ovalı'nın Twitter'dan yaptığı bu paylaşıma itirazlar geldi.

Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ovalı, "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız ilacın ismini 23 Nisan'da açıklayacaktık ancak o kadar etkili ki insanların hayatını kurtarabilir" dedi. Ovalı, "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan'da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim" diye yazdı.

Ovalı'nın paylaşımı Twitter'daki takipçileri tarafından destek mesajları ile karşılandı ancak bilim insanlarından itirazlar da geldi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, mesaja verdiği yanıtta bu ilacın Covid-19 tedavisinde zaten kullanıldığını söyledi.

Demirer mesajında, "Dornase alfa 27 Mart tarihinden beri Yeni Zelanda’da ve bir çok yoğun bakım ünitesinde Kovid19 tedavisinde zaten kullanılıyor. Bu tedavi ile ilgili makale 16 Nisan 2020 de Journal of Experimental Medicine da yayınlandı" dedi.

Bazı takipçileri de böyle bir açıklamayı Twitter'dan yapmak yerine Sağlık Bakanlığı'na bildirmesi gerektiğini söyledi. Dornaz alfa, akciğerinde sorun olan hastaların solunum yolunu rahatlatmak ve enfeksiyonlarının sıklığını/şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak amacıyla kullanılan bir ilaç. (HABER MERKEZİ)