Ercüment Ovalı: İlaç bulduk demedik

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, dün gece korona virüsü tedavisinde 'Dornaz Alfa' isimli ilacın kullanılabileceği şeklindeki açıklamasıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Ovalı, "Biz bir ilacın Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini öngördük, ayrıca bugünlerde dünyada başka araştırmacıların da benzer düşünceleri olduğu görülmektedir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni tip korona virüsü (Covid-19) için aşı ve ilaç çalışmaları yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı'dan, tedavide kullanılabileceğini söylediği ve bilim insanlarınca tartışılan 'Dornaz Alfa' ilacı ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Ovalı, "Biz bir ilaç bulmadık, biz bir ilacın Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini öngördük" dedi.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, dün sosyal medya hesabından "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan'da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim" şeklinde bir paylaşım yapmıştı. Ovalı'nın paylaşımı tartışma konusu olurken bu ilacın tedaviye uygun olup olmayacağı bilim insanlarınca tartışıldı. Prof. Ovalı, bu tartışmaların ardından yeni bir açıklama yaparak, "Kullandığım ifadeden bir ilaç-molekül bulduğumuz manası çıkartılmıştır, bu doğru değildir" dedi.

Ovalı'nın açıklaması şöyle:

"Dornaz Alfa ve Covid-19 tweetime yönelik açıklamamdır:

16.04.2020 tarihinde gece yarısı attığım tweet mesajımın yanlış anlaşılması beni fazlasıyla üzmüştür. Kullandığım ifadeden bir ilaç-molekül bulduğumuz manası çıkartılmıştır, bu doğru değildir.

Biz ilacın firma ve marka ismi vermemek için farmakolojik ismini kullandık. Amacımız molekülü biz bulduk demek değildi. Bizim acilen test edilmesini istediğimiz ve öngördüğümüz şey, bu ilacın Covid-19 hastalığı tedavi sürecinde yararlı olabileceği idi. Özetle biz bir ilaç bulmadık, biz bir ilacın Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini öngördük, ayrıca bugünlerde dünyada başka araştırmacıların da benzer düşünceleri olduğu görülmektedir.

Prof. Ercüment Ovalı'nın açıklaması tartışma yarattıProf. Ercüment Ovalı'nın açıklaması tartışma yarattı

Bu ilacın Covid-19 tedavisinde kullanımı ile ilgili klinik araştırma gerçekleştirme talebimiz TUSEB'e iletilmiştir. Bu noktada bizce önemli olan tartışmaların bir kenara bırakılıp acilen bu ve benzeri çalışmaların gerçekleştirilmesidir."

PROF. AZAP: BÖYLE AÇIKLAMALAR HAYAL KIRIKLIĞI YARATIYOR

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap da, Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın etkili olduğunu duyurduğu 'Dornaz Alfa' ilacıyla ilgili olarak bir açıklama yaparak, "Bu tür heyecanlı açıklamalar insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duygusuna sebep oluyor. Daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir diye endişelerim var benim kişisel olarak" demişti. Azap, ilacın kullanıma girme olasılığı ile ilgili olaraksa şunları söylemişti: “Tedavi için kullanıma girme olasılığı var demek doğru olur. Pek çok ilaç için de bu durum söz konusu. Bizim için bir ilacın hastalık tedavisinde kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç var. Ancak o zaman bunun fazladan bir katkısı olduğunu söyleyebilirsiniz. Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor." (HABER MERKEZİ)