Yüzümüze dokunmaktan nasıl kaçınacağız?

Korona virüsünden kendimizi koruyabilmek adına yapmamız gereken en önemli şeylerden biri, yüzümüze dokunmamak. Peki insanlar niçin yüzlerine böylesine sık dokunuyor? Yüzümüze dokunmaktan nasıl kaçınacağız?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya çapında 183 binden fazla kişiye bulaşan, 7 bin 170’den fazla kişinin ölümüne yol açan korona virüsünden korunmak için en sık duyduğumuz tedbirlerden biri, "Yüzünüze dokunmayın". Peki yüzümüze dokunmamak neden bu kadar zor? Yüzümüze dokunmaktan nasıl kaçınabiliriz?

LENS YERİNE GÖZLÜK TAKIN, ELLERİNİZİ BİRLEŞTİREREK KONUŞUN

BBC'ye konuşan psikolog Natasha Tiwari, yüze dokunmanın insan DNA'sının bir parçası olduğunu belirtse de, virüsten korunmak için alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerektiğini söyledi. Yeni alışkanlıklar edinmek gerektiğiniz ifade eden Tiwari, şöyle diyor:

“Yüzünüze dokunmanıza neden olan alışkanlıklarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Lens yerine gözlük takmak mesela. Ya da makyaj yapmayı azaltmak. Bunların yanı sıra yeni alışkanlıklar edinebilirsiniz. Ellerinizi kullanma şeklinizi değiştirebilirsiniz. Örneğin, konuşurken ellerinizi kullanmak yerine ellerinizi kucağınızca birleştirin. Böylelikle, elinizi yüzüne götürmek istediğinizde yaptığınızın farkında olacaksınız ve bunun önüne geçme ihtimaliniz artacak.”

'RAHİMDEKİ FETÜSLER BİLE YÜZLERİNE DOKUNUYOR'

Peki, yüzümüze dokunmamak konusunda neden bu kadar zorlanıyoruz? Tiwari bu konuda, “Bunun için yapabileceğimiz bir şey yok, çünkü yüzümüze dokunma DNA’mızın bir parçası” diyor ve ekliyor: "Bunu biliyoruz çünkü rahimdeki fetüsler de yüzlerine dokunuyor. Yani, kendi kendinize ‘Yüzüme dokunmamalıyım, yüzüme dokunursam hasta olurum’ dediğinizde, aslında kendinizden anormal, doğal olmayan bir şey istiyorsunuz.”

'YÜZE DOKUNMAK İNSANI SAKİNLEŞTİRİYOR'

Tiwari, yüzümüze dokunmanın bizi sakinleştirdiğini ve bu nedenle bu yönde bir eğilimimiz olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Yüzümüzde belirli bölgelere dokunurken, aslında yaptığımız şey belirli basınç noktalarını harekete geçirmek. Bu da, parasempatik sinir sistemi denilen şeyi aktive ediyor. Bizi sakinleştiren şey de budur. Aynı davranışı, hayvanlarda da görebiliyoruz.”

AKLIMIZ 'DOKUN' DİYOR

“Buradaki ironi, yüzümüze dokunmamanın her zamankinden daha önemli olduğu bir zamanda, aklınız, sürekli olarak sizi rahatlatacağını bildiği şeyi yaparak sizi daha iyi koruyabileceği bir tarafa gidiyor. Yani, bilinçli olmayarak elleriniz doğrudan yüzüne doğru gidiyor.” (DIŞ HABERLER)