Zika için sineği kısırlaştırdılar

Brezilya merkezli Intrexon şirketi zika virüsüne sebep olan sinekleri genlerini değiştirerek yok edebileceğini söylüyor. Şirket bu şekilde 3 milyon kişinin hayatını kurtarabileceğini iddia ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Brezilya'da faaliyet yürüten biyolojik mühendislik şirketi Intrexon şirketi Zika virüsüne çare bulduğunu iddia ediyor. Firmanın yan kuruluşu olan Oxitec fabrikası hastalığa sebep olan Aedes aegypti  türü sivrisineklerin genetiğini değiştirerek tekrar üretecek.  5 bin metrekarelik bir alana yayılmış olan tesiste üretilecek 60 milyon sineğin özelliği yavrularının doğamadan ölmesi olacak. Genediği değiştirilmiş sinekler doğal ortama salınınca  yerel bazdaki Aedes aegypti nüfusu yüzde 90 düşürülmüş olacak Kısırlaştırılmış bu sinekler sayesinde 3 milyon kişinin hayatının kurtulabileceği iddia ediliyor.

İlk defa Brezilya'da keşfedilmiş olan Zika virüsü, Karayipler ve Güney Amerika'dan ABD'ye kadar yayılmıştı. Sivrisinekler ve cinsel yollardan geçen virüs bebeklerde prematüre doğuma sebep olarak kafalarının normalden yaklaşık 31 santim küçük olmasına sebep oluyor.