Darbe obez yapar mı?

Uzmanlar, darbe girişimi sonrası oluşabilecek travma sonrası stresin belirtileri konusunda uyarılarda bulundu. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte güvensizliğe varan bir ruh hali hakim oldu. 100’den fazla ulusal ve uluslararası yayını bulunan Liv Hospital Psikiyatri Kliniği uzman psikiyatrlarından Prof. Dr. Asena Akdemir, yaşanan sıkıntılar nedeniyle "strese bağlı aşırı yeme olabilir" dedi.

Bu kadar stresin ardından obez bir kuşağın yetişebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Akdemir, şunları söyledi: "Bu nedenle evde dengeli ve düzenli beslenmeli. Canımız sıkılıyor diye gidip de sürekli dondurma, çikolata yememeli. Çikolata, depresyonu olan insanlarda tabii serotonini artırır ama o keyfi sağlayabilmek için üç dört kilo çikolata yemeniz lazım. Yiyeceklerle aldığınız serotonin yeterli olmaz yani. Bunun yerine bir arkadaşınızla film seyretmek, yakınlaşmak daha önemli. Sohbet de serotonin salgılatır çünkü. Bir de tabii düzenli uyku çok önemli. Günlük düzenimizi bozmayacak şekilde hayatımızı götürmek önemli. Sürekli asık suratla dolaşmak yerine, biraz daha gülümsemek, olaylara daha olumlu yaklaşmak beyne de iyi geliyor."

TRAVMANIN BELİRTİLERİ NELER?

Prof. Dr. Akdemir travmada en çok görülen şikayetleri ise şöyle sıraladı: "Çaresizlik hissetme, aşırı bir uyarılmışlık hali ile çabucak irkilme, ani seslere tepki verme, rüyalarda, gün içinde tekrar tekrar yaşama. Gelecek ile ilgili güven duygusunun yok olması. Bir kısım insanda da birkaç hafta boyunca bellekte kopuk dönemler olabiliyor. İçe kapanma, konsantrasyon sorunu, uyku ve iştahta farklılık... Kimisi yemek yiyemezken, kimi de sürekli yemek yiyor. Bir de tabii kaçınma davranışları var. Çalışmama, evden dışarı çıkmama, hiçbir şey düşünmeme, kendini hapsetme hali. Şunu söylememiz lazım öncelikle, bunlar insanı deli yapmaz, herkesin yaşayabileceği, insani duygu ve tepkiler bunlar."

Kaynak: Milliyet