Sağlık emekçileri: Ücretlerimiz üzerinden elde edilen kârdan payımızı istiyoruz

Banka promosyonlarına ilişkin açıklama yapan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki SES üyeleri, “Ücretlerimiz üzerinden bankanın elde ettiği kârdan payımızı istiyoruz” diyerek haklarını istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, banka promosyonlarına ilişkin basın açıklaması düzenledi. AMATEM önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, “Promosyon bahane sömürü şahane, yüzde 300 büyüme açıklayan bankalara değil sağlık emekçilerine sahip çıkın, promosyon ücreti enflasyon ve maaş zammı baz alınarak ödensin” yazılı pankart açarak, “Emekçiyiz haklıyız, hakkımızı alırız” ve “Sermayeye değil emekçiye bütçe” sloganları attı.

Sağlık emekçileri adına açıklama yapan SES İşyeri Temsilcisi Ayşe Tabakoğlu sağlık emekçilerinin maaşının ne kadar olduğunu tam olarak bilemez hale geldiğini söyledi.

'EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI, ENFLASYON ARTTI'

Sadece emekliliğe yansıyacak ücretin promosyonunu alabildiklerini dile getiren Tabakoğlu, “Hem tüm ücretlerin emekliliğe yansımasıyla bir kere emeğimiz sömürülüyor hem bankaya yatan tüm ödemelerin promosyonunu alamayarak bir kere daha sömürülüyoruz.… Ek ödemeler ,teşvikler, nöbet ücretleri, icap paraları…bunların promosyonu nereye yatıyor? Kimler alıyor? Kocaman bir soru işareti” diye konuştu. İzmir’de İl Sağlık Müdürlüğü ile Yapı Kredi Bankası arasında 2020 yılı ocak ayında beş yıllığına kişi başına 6 bin 850 lira üzerinden anlaşma yapıldığını hatırlatan Tabakoğlu, evdeki hesabın çarşıya uymadığını ve ülkede enflasyonun arttıkça arttığını söyledi.

'BANKANIN ELDE ETTİĞİ KARDAN PAYIMIZI İSTİYORUZ'

TÜİK'in 31 Mayıs'ta birinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladığını ve bu rapora göre Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın yüzde 7,3 büyüdüğünü belirten Tabakoğlu, ülkede asıl büyümenin nerelerde olduğuna bakıldığında ise Finans ve Sigorta faaliyetlerinin görüldüğünü ifade etti. Bankaların yüzde 300, yüzde 400'e varan büyümeler açıkladığına dikkat çeken Tabakoğlu, “Bankaların bu kadar büyümesi yoksullaşan emekçilerin çektiği krediler ve maaşlara, asgari ücrete yapılan zamlardır. Ücretlere yapılan zamlar, artan vergilerle , temel tüketim mallarına yapılan zamlarla erirken biz emekçiler her geçen gün daha da yoksullaşırken kısacası ücretlerimiz enflasyon karşısında mum gibi erirken seyirci olmayacağız elbette. Emeğimizin üzerinden her kim nemalanıyor ve karına kar katıyorsa biz de kazandırdığımızın karşılığında hakkımız olanı istemekten geri durmayacağız. Ücretlerimiz üzerinden bankanın elde ettiği kardan payımızı istiyoruz” dedi.

'BANKALAR TARAFINDAN BİR KERE DAHA MAĞDUR EDİLMEK İSTEMİYORUZ'

Altı ay önce çalışanlar olarak dilekçeyle promosyon anlaşmasının yenilenmesi için gerekli başvuruları yaptıklarını da belirten Tabakoğlu, o dönem görevli olan İzmir İl Sağlık müdürünün ekim ayına kadar bankaya yeni teklif sunması için süre verildiğine dair resmi yazı yayınladığını fakat yeni atanan il sağlık müdürünün bankanın yenilemek istemediğini bizzat kendilerine ilettiğini söyledi. Para işlerinin şeffaf olması gerektiğini, yetkili sendika olmasak da bu görüşmelerde taraf olmaları gerektiğini belirttiklerini aktaran Tabakoğlu, son olarak şunları söyledi;

“Yazışmalarla bilgi almaya çalıştık ama her gün yeni bir asparagas haberden başka bildiğimiz, açıklanan bir şey olmadı. Bir çok ilde promosyon anlaşmalarının yenilendiğini biliyoruz. Hatta ilimizde üniversiteler sözleşmelerini yeniledi. Promosyonunu yenileyen kurumlar ve iller arasında en çok personeli olan İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı emekçiler mağdur edilmiştir. Büyük bir kentte, sayıca çok fazla emekçinin çalıştığı bir kurumda, sadece maaşımız üzerinden değil, nöbet ücreti, teşvikler, icap ücreti gibi ek ödemelerde promosyona eklenerek iki yıl üzerinden 40 bin TL'nin altına düşmeyecek bir ücret hakkımızdır. Emekliliğe yansımayan nöbet ücreti, icap ücretleri ve teşvikler üzerinden, Bankalar tarafından bir kere daha mağdur edilmek istemiyoruz” (DUVAR)