Rusya'ya askeri malzeme ihracatı arttı: ABD'li yetkili Türkiye'ye geliyor

İngiltere'nin The Financial Times gazetesine göre, Türkiye'den Rusya'ya yapılan ve son bir yılda artış gösteren askeriye bağlantılı malzeme ihracatını dizginlemek ABD'nin önceliklerinden biri.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşı ve savaş nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya uyguladığı yatırımlar iki yıla yakın süredir devam ediyor. İngiltere basını, Türkiye'den Rusya'ya yapılan askeriye bağlantılı malzeme ihracatının arttığını yazdı.

The Financial Times (FT) gazetesi, konuya ilişkin haberinde, bu ihracatın Rusya'nın savaş makinesi için hayati öneme sahip olduğunu, bu durumun ise ABD ve müttefiklerinin kendi üreticilerinin ürettiği hassas malzemelerin Rusya'ya gönderilmesi için Türkiye'nin bir kanal olarak hareket ettiği konusunda endişelerinin arttığını aktardı.

ABD'Lİ YETKİLİ BU HAFTA TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEK

Gazete, bu artan ticaretin ve Rusya ordusu tarafından kullanılan 45 sivil malzemenin Türkiye tarafından ihracatının artmasının ABD ve Avrupa'nın Rusya'nın ordusuna ekipman sağlama çabalarının altını oyma teşebbüsünü sekteye uğrattığını, bunun ise Ankara ve NATO müttefikleri arasındaki gerilimi körüklediğini belirtti. 

Bu ticareti dizginlemenin Washington için bir öncelik halini aldığını aktaran The Financial Times, ABD Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson'ın bu hafta İstanbul ve Ankara'yı ziyaret edeceğini bildirdi. Buna göre, Nelson, ziyareti sırasında, Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya'ya fayda sağlayan ticari ve mali faaliyetleri önleme, sekteye uğratma ve soruşturma çabalarını ele almak üzere temaslarda bulunacak. 

BİR SENE ÖNCESİNE GÖRE ÜÇ KATINA YÜKSELDİ

Bu ziyaretin Nelson'ın Türkiye'ye yapacağı ikinci ziyaret olacağına dikkat çeken gazete, ABD ve müttefikleri tarafından savaşta özellikle değerli olan çift kullanımlı bazı parçaların her ne kadar üzerlerinde başka bir ülkeye gittiği yazılı olsa da doğrudan Rusya'ya gönderildiğine yönelik haber ve iddialara dikkat çekti. Gazeteye göre, Rusya'yla yapıldığı iddia edilen bu hayalet ticareti sekteye uğratma çabası, söz konusu malzemelerin hem ticari hem askeri uygulama alanları olduğu için karmaşık bir durum teşkil ediyor.

Gazetenin Türkiye'nin yayınladığı raporlara atıfla aktardığına göre, bu yılın ilk dokuz ayında Türkiye'den Rusya'ya ve Moskova için aracılık yaptığından şüphelenilen beş eski Sovyet ülkesine 158 milyon dolar değerinde 45 malzemenin ihracatı yapıldı. Aynı verilere göre, bu, 2022 yılının aynı döneminde kayıtlara geçen sayının üç katıydı. 

ARA GÜZERGAH GÖREVİ GÖRÜYOR

Trade Data Monitor (Ticaret Veri İzleme) verilerini inceleyen gazete, 2015-2021 döneminde söz konusu ihracat düzeyinin 28 milyon dolar bandında olduğunu aktardı. Türkiye'nin Rusya'ya ihracatını yaptığı 45 malzeme kategorisi arasında mikroçipler, iletişim malzemeleri ve dürbünlü nişan tertibatı gibi malzemeler bulunuyor. 

Avrupalı bir yaptırım yetkilisi de Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile birlikte yaptırımların etrafından dolanmak amacıyla Rusya'ya giden malzemeler için bir ara güzergah görevi gördüğünü ve özellikle Avrupa mallarını tedarik etmek için kullanıldığını savundu. Gazete, Türkiye'den yapılan söz konusu ihracatın arttığı diğer ülkeleri ise Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan olarak sıraladı. (DIŞ HABERLER)